Consumenten kiezen vaker kleinere tablets, maar binnen bedrijven blijven grotere tablets populair, zelfs in die mate dat nu ook Apple een grote 12-inch versie van zijn populaire iPad op de markt brengt, in de hoop zo ook de bedrijvenmarkt te kunnen aanboren.

HP zag het licht al eerder met de 12,3-inch versie van zijn HP Pro Slate Android-tablet. Die is daarnaast ook verkrijgbaar in een kleinere 7,9-inch variant, maar wij hebben de grote versie getest.

Android voor bedrijven

HP spreekt over "commercial grade" of "enterprise-ready" Android-apparaten en bedoelt daarmee dat deze tablets van in de fabriek ontworpen zijn met de striktste beveiligingsstandaarden, zonder te raken aan de compatibiliteit met het Android-besturingssysteem.

Encryptie, boot-loader en "root"-gebruiker zijn aan het hardwarematige beveiligingsplatform verbonden, wat betekent dat je deze tablets niet kunt "rooten" of kraken. De 256-bit encryptiesleutels zijn extra in hardware beschermd, zodat onbevoegden de geëncrypteerde informatie op deze tablets niet kunnen lezen. Deze tablet is trouwens FIPS 140-2 gecertificeerd voor "data-at-rest" (DAR).

Ook de antidiefstalbescherming is in de hardware geïntegreerd. Deze tablets kunnen op afstand afgesloten of zelfs gewist worden wanneer ze verloren gaan of gestolen worden. Een bedrijf kan meerdere van deze tablets centraal beheren met behulp van HP Touchpoint Manager-software. Meer details over "HP Enterprise-Ready Android Devices" vind je in deze whitepaper.

Eén en ander verhindert niet dat de nieuwste Android-versies snel worden vrijgegeven voor deze tablet, iets wat bij Android-tablets die niet door Google zelf worden verkocht vaak te lang duurt. Niet zo bij deze professionele HP-tablet, die oorspronkelijk geleverd werd met Android 4.4.4. Daarna heeft HP echter snel alle nieuwe Android-versies voor de HP Pro Slate's uitgebracht. Tijdens onze test kregen we al de zeer recente 5.1.1-versie van Android binnen. Daarmee hebben we deze tablet ook getest.

Uitrusting

De HP Pro Slate 12 heeft een met Corning Concore Glass beschermd 12,3-inch aanraakscherm met een 4:3 beeldverhouding en een resolutie van 1600 x 1200 pixels. Dit vertaalt zich in een pixeldichtheid van 179 ppi.

Kloppend hart is een 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 800 SoC. Die beschikt over 2 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte, waarvan nog 25,5 GB vrij is voor eigen gebruik. De opslagruimte kun je uitbreiden met een microsd-geheugenkaartje van maximaal 32 GB.

De WiFi-chip voldoet aan de nieuwste 802.11ac standaard en is Miracast-compatibel. Bluetooth 4.0+LE, 4G/LTE (met nanoSIM-sleuf) en NFC zijn eveneens van de partij. (Er is ook een 40 euro goedkopere versie van deze tablet zonder 4G/LTE).

De micro-usb laadpoort kan ook worden gebruik voor usb 2.0-dataoverdracht en de uitvoer van hdmi-video aan 1080p-resolutie via een afzonderlijk verkrijgbare SlimPort-stekker. De tablet is even breed en iets hoger dan een vel A4 en net geen 8 mm dun. De tablet weegt een stevige 850 gram.

Hardware-extra's

Links en rechts van het scherm bevinden zich smalle, zilverkleurige roosters voor de stereoluidsprekers van het geïntegreerde DTS Sound+ audiosysteem (compleet met inschakelbare multiroom DTS Play-Fi audiostreaming naar compatibele audio-ontvangers).

Onderaan en bovenaan zien we kleine putjes in de luidsprekerroosters. Dat zijn de zichtbare uitsparingen voor vier van de vijf interne microfoons die gebruikt worden om de bewegingen van de ultrasonische HP Duet Pen te detecteren.

Deze stylus, die je oplaadt via de geïntegreerde micro-usb-poort, is inbegrepen in de aankoopprijs en laat je toe op het scherm te tekenen en te schetsen, compleet met tekstherkenning in de HP Notes app. De tekstherkenning werkt overigens ook in het Nederlands, al moet je die taal wel eerst downloaden.

Een andere mogelijkheid is om hetgeen je op papier schrijft, te digitaliseren in de HP Notes app. Je moet dit dan wel vooraf kiezen bij het creëren van een virtueel notitieboekje en ook kiezen aan welke kant van het scherm je je fysieke notitieboek zult leggen of houden. Ten slotte dien je ook de pen in de HP Duet Pen uit te trekken en om te wisselen, zodat het gedeelte met inkt uit de houder steekt. Daarna kun je op papier schrijven en zal alles tegelijk ook digitaal in de HP Notes app verschijnen.

Dit digitaliseren van papieren notites werkt perfect, op voorwaarde dat je een notitieboek kiest dat even hoog is als het scherm van de tablet (naar keuze staand of liggend te gebruiken) en dat je je papieren notitieboekje aan de 'juiste' kant van het scherm legt of houdt.

Daarnaast zitten er aan de boven- en onderkant van het scherm nog piepkleine uitsparingen voor de twee gewone stemmicrofoons die deze tablet ook heeft. In het midden boven het scherm zit de lens voor de 2 megapixel chatcamera. Op de achterkant is er een 8 megapixel digitale hdr-camera zonder led-flits.

Onderaan heeft deze tablet een magnetische "ZIF"-aansluiting voor de verschillende compatibele docks die HP apart verkoopt. Zo kun je deze tablet integreren met het HP Integrated Keyboard, de HP Paper Folio Case, de HP Bluetooth Keyboard Case, de HP Rugged Case (voor gebruik in industriële omgevingen) en de HP Portable Tablet Dock. Opties genoeg dus om van deze tablet een laptop of een desktop te maken.

Prestaties

De glazen plaat over het scherm veroorzaakt redelijk veel reflecties, wat onder sommige kijkhoeken storend werkt. De pixelresolutie van 179 ppi is bruikbaar voor zakelijke toepassingen, maar beperkt voor grafische toepassingen, zeker in vergelijking met concurrerende grote tablets zoals de iPad Pro 12 (264 ppi), de Samsung Note Pro 12.2 (247 ppi) en de Dell Venue 11 Pro (204 ppi).

In de Futuremark PCMark for Android benchmark haalt de HP Pro Slate 12 een Work Performance Score van 4666 punten. Dat is behoorlijk, maar eerder vergelijkbaar met Android-tablets van een vorige generatie. Recente tablets halen in deze benchmark typisch scores die boven de 5.500 punten liggen.

Vooral grafisch blijven de scores ietwat achter tegenover recente apparaten, met bijvoorbeeld een score van 1.258 punten in de Futuremark 3DMark SlingShot OpenGL ES 3.0 benchmark. OpenGL ES 3.1 wordt door deze tablet niet ondersteund.

De autonomie is wel uitzonderlijk goed. Met een score van 852 minuten in de PCMark for Android batterij-test verslaat de HP Slate Pro 12 alle recent door ons geteste Android-tablets, zelfs de Sony Xperia Z4, die het met een score van 814 minuten tot nu toe het best deed in deze benchmark.

Conclusie

Neem je de hele dag notities, dan is de HP Pro Slate 12 een interessante tablet omdat je zowel rechtstreeks op het scherm kunt schrijven en tekenen als papieren notities en tekeningen kunt digitaliseren. De vele soorten docks, sterke beveiliging, centrale beheermogelijkheid en goede autonomie zijn in een bedrijfsomgeving ook pluspunten. Nog een pluspunt is dat HP het besturingssysteem steeds up to date houdt met de recentste Android-versie. De ietwat verouderde SoC, het beperkt geheugen en de beperkte opslagruimte zijn minpunten, zeker met het oog op de toekomstbestendigheid van deze professionele tablet.

Adviesprijs: WiFi+4G/LTE: 697 euro; WiFi: 657 euro; HP Duet Pen inbegrepen

Bron: www.diskidee.be

Consumenten kiezen vaker kleinere tablets, maar binnen bedrijven blijven grotere tablets populair, zelfs in die mate dat nu ook Apple een grote 12-inch versie van zijn populaire iPad op de markt brengt, in de hoop zo ook de bedrijvenmarkt te kunnen aanboren.HP zag het licht al eerder met de 12,3-inch versie van zijn HP Pro Slate Android-tablet. Die is daarnaast ook verkrijgbaar in een kleinere 7,9-inch variant, maar wij hebben de grote versie getest.Android voor bedrijvenHP spreekt over "commercial grade" of "enterprise-ready" Android-apparaten en bedoelt daarmee dat deze tablets van in de fabriek ontworpen zijn met de striktste beveiligingsstandaarden, zonder te raken aan de compatibiliteit met het Android-besturingssysteem.Encryptie, boot-loader en "root"-gebruiker zijn aan het hardwarematige beveiligingsplatform verbonden, wat betekent dat je deze tablets niet kunt "rooten" of kraken. De 256-bit encryptiesleutels zijn extra in hardware beschermd, zodat onbevoegden de geëncrypteerde informatie op deze tablets niet kunnen lezen. Deze tablet is trouwens FIPS 140-2 gecertificeerd voor "data-at-rest" (DAR).Ook de antidiefstalbescherming is in de hardware geïntegreerd. Deze tablets kunnen op afstand afgesloten of zelfs gewist worden wanneer ze verloren gaan of gestolen worden. Een bedrijf kan meerdere van deze tablets centraal beheren met behulp van HP Touchpoint Manager-software. Meer details over "HP Enterprise-Ready Android Devices" vind je in deze whitepaper.Eén en ander verhindert niet dat de nieuwste Android-versies snel worden vrijgegeven voor deze tablet, iets wat bij Android-tablets die niet door Google zelf worden verkocht vaak te lang duurt. Niet zo bij deze professionele HP-tablet, die oorspronkelijk geleverd werd met Android 4.4.4. Daarna heeft HP echter snel alle nieuwe Android-versies voor de HP Pro Slate's uitgebracht. Tijdens onze test kregen we al de zeer recente 5.1.1-versie van Android binnen. Daarmee hebben we deze tablet ook getest.UitrustingDe HP Pro Slate 12 heeft een met Corning Concore Glass beschermd 12,3-inch aanraakscherm met een 4:3 beeldverhouding en een resolutie van 1600 x 1200 pixels. Dit vertaalt zich in een pixeldichtheid van 179 ppi.Kloppend hart is een 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 800 SoC. Die beschikt over 2 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte, waarvan nog 25,5 GB vrij is voor eigen gebruik. De opslagruimte kun je uitbreiden met een microsd-geheugenkaartje van maximaal 32 GB.De WiFi-chip voldoet aan de nieuwste 802.11ac standaard en is Miracast-compatibel. Bluetooth 4.0+LE, 4G/LTE (met nanoSIM-sleuf) en NFC zijn eveneens van de partij. (Er is ook een 40 euro goedkopere versie van deze tablet zonder 4G/LTE).De micro-usb laadpoort kan ook worden gebruik voor usb 2.0-dataoverdracht en de uitvoer van hdmi-video aan 1080p-resolutie via een afzonderlijk verkrijgbare SlimPort-stekker. De tablet is even breed en iets hoger dan een vel A4 en net geen 8 mm dun. De tablet weegt een stevige 850 gram.Hardware-extra'sLinks en rechts van het scherm bevinden zich smalle, zilverkleurige roosters voor de stereoluidsprekers van het geïntegreerde DTS Sound+ audiosysteem (compleet met inschakelbare multiroom DTS Play-Fi audiostreaming naar compatibele audio-ontvangers).Onderaan en bovenaan zien we kleine putjes in de luidsprekerroosters. Dat zijn de zichtbare uitsparingen voor vier van de vijf interne microfoons die gebruikt worden om de bewegingen van de ultrasonische HP Duet Pen te detecteren.Deze stylus, die je oplaadt via de geïntegreerde micro-usb-poort, is inbegrepen in de aankoopprijs en laat je toe op het scherm te tekenen en te schetsen, compleet met tekstherkenning in de HP Notes app. De tekstherkenning werkt overigens ook in het Nederlands, al moet je die taal wel eerst downloaden.Een andere mogelijkheid is om hetgeen je op papier schrijft, te digitaliseren in de HP Notes app. Je moet dit dan wel vooraf kiezen bij het creëren van een virtueel notitieboekje en ook kiezen aan welke kant van het scherm je je fysieke notitieboek zult leggen of houden. Ten slotte dien je ook de pen in de HP Duet Pen uit te trekken en om te wisselen, zodat het gedeelte met inkt uit de houder steekt. Daarna kun je op papier schrijven en zal alles tegelijk ook digitaal in de HP Notes app verschijnen.Dit digitaliseren van papieren notites werkt perfect, op voorwaarde dat je een notitieboek kiest dat even hoog is als het scherm van de tablet (naar keuze staand of liggend te gebruiken) en dat je je papieren notitieboekje aan de 'juiste' kant van het scherm legt of houdt.Daarnaast zitten er aan de boven- en onderkant van het scherm nog piepkleine uitsparingen voor de twee gewone stemmicrofoons die deze tablet ook heeft. In het midden boven het scherm zit de lens voor de 2 megapixel chatcamera. Op de achterkant is er een 8 megapixel digitale hdr-camera zonder led-flits.Onderaan heeft deze tablet een magnetische "ZIF"-aansluiting voor de verschillende compatibele docks die HP apart verkoopt. Zo kun je deze tablet integreren met het HP Integrated Keyboard, de HP Paper Folio Case, de HP Bluetooth Keyboard Case, de HP Rugged Case (voor gebruik in industriële omgevingen) en de HP Portable Tablet Dock. Opties genoeg dus om van deze tablet een laptop of een desktop te maken.PrestatiesDe glazen plaat over het scherm veroorzaakt redelijk veel reflecties, wat onder sommige kijkhoeken storend werkt. De pixelresolutie van 179 ppi is bruikbaar voor zakelijke toepassingen, maar beperkt voor grafische toepassingen, zeker in vergelijking met concurrerende grote tablets zoals de iPad Pro 12 (264 ppi), de Samsung Note Pro 12.2 (247 ppi) en de Dell Venue 11 Pro (204 ppi).In de Futuremark PCMark for Android benchmark haalt de HP Pro Slate 12 een Work Performance Score van 4666 punten. Dat is behoorlijk, maar eerder vergelijkbaar met Android-tablets van een vorige generatie. Recente tablets halen in deze benchmark typisch scores die boven de 5.500 punten liggen.Vooral grafisch blijven de scores ietwat achter tegenover recente apparaten, met bijvoorbeeld een score van 1.258 punten in de Futuremark 3DMark SlingShot OpenGL ES 3.0 benchmark. OpenGL ES 3.1 wordt door deze tablet niet ondersteund.De autonomie is wel uitzonderlijk goed. Met een score van 852 minuten in de PCMark for Android batterij-test verslaat de HP Slate Pro 12 alle recent door ons geteste Android-tablets, zelfs de Sony Xperia Z4, die het met een score van 814 minuten tot nu toe het best deed in deze benchmark.ConclusieNeem je de hele dag notities, dan is de HP Pro Slate 12 een interessante tablet omdat je zowel rechtstreeks op het scherm kunt schrijven en tekenen als papieren notities en tekeningen kunt digitaliseren. De vele soorten docks, sterke beveiliging, centrale beheermogelijkheid en goede autonomie zijn in een bedrijfsomgeving ook pluspunten. Nog een pluspunt is dat HP het besturingssysteem steeds up to date houdt met de recentste Android-versie. De ietwat verouderde SoC, het beperkt geheugen en de beperkte opslagruimte zijn minpunten, zeker met het oog op de toekomstbestendigheid van deze professionele tablet.Adviesprijs: WiFi+4G/LTE: 697 euro; WiFi: 657 euro; HP Duet Pen inbegrepenBron: www.diskidee.be