De Envaya DSB-200 van Denon is een kleine, maar krachtige Bluetooth-stereoluidspreker. De ivoorkleurige speaker is 14 cm hoog, 26 cm breed en 5 cm diep. Als je de steun achteraan openklapt, neemt hij nog altijd maar 8 cm in beslag. De Envaya weegt echter bijna 1,3 kg. Hij voelt niet alleen stevig aan, de bouwkwaliteit oogt ook stevig.

Uitrusting

De Envaya is in wit of zwart verkrijgbaar en wordt geleverd met vier verwisselbare roosters waarmee je de voorkant anders kleurt (naar keuze indigo, grijs, oranje of fuchsia). Onder het rooster zitten twee luidsprekers (57 mm drivers) en een 100 mm passieve bas-straler.

De ingebouwde batterij laad je in 2,5 uur op voor een totale speeltijd van 10 uur. Via een usb-laadpoort op de zijkant kun je een smartphone of tablet laden aan maximaal 1A en de Envaya dus ook als powerbank gebruiken. Je kunt verder een analoge bron aansluiten via de 3,5 mm audio-ingang op de zijkant.

Maar dit is natuurlijk op de eerste plaats een draadloze Bluetooth-speaker die je paart via nfc of op de traditionele Bluetooth-wijze, waarbij je geen code hoeft in te geven. Wij probeerden verschillende smartphones, tablets en computers met de Envaya te verbinden en dat ging telkens goed.

De Envaya ondersteunt aptX-streaming voor cd-kwaliteit Bluetooth-audio in combinatie met Bluetooth-bronnen die dit ondersteunen. Wij probeerden dit uit met een Samsung Galaxy S5.

Je kunt maximaal drie Bluetooth-apparaten met de Envaya verbinden. Koppel je een vierde dan vervangt die de eerst gekoppelde. Als de speaker gedurende 15 minuten geen audio detecteert, schakelt hij zichzelf uit.

Geluidskwaliteit

De Envaya heeft een krachtig geluid en kan perfect een redelijk grote kamer met audio vullen. Verwacht echter geen breed stereobeeld, dat kan ook moeilijk met een dergelijke smalle speaker.

De Envaya geeft hoge en middentonen helder en warm weer, zonder schrille boventonen of storende bijgeluiden. Stemmen klinken opvallend helder en ook intieme muziekstukken klinken op deze kleine speaker verrassend goed.

Waar we minder over te spreken zijn, is de weergave van bastonen. Die is overdreven hard en niet in evenwicht met de hoge en middentonen. Eén en ander hangt natuurlijk ook af van het soort muziek dat je afspeelt, maar vooral in popmuziek zijn de bastonen wat ons betreft overdreven hard.

Intieme jazz, zang en solo- of klein ensemble klassiek klinken zeer goed, maar bij rock en orkestmuziek overheerst de bas te veel. Je kunt dit wel gedeeltelijk corrigeren via de equalizer-instellingen van het weergave-apparaat, voor zover die natuurlijk beschikbaar zijn, of door de speaker op een stabielere ondergrond neer te zetten.

Conclusie

De Denon Envaya ziet er mooi uit, voelt stevig aan en heeft een goede geluidskwaliteit voor intiemere muziek. De bassen overheersen echter te veel in rock- en orkestmuziek.

Adviesprijs: 179 euro

Bron: www.diskidee.be

De Envaya DSB-200 van Denon is een kleine, maar krachtige Bluetooth-stereoluidspreker. De ivoorkleurige speaker is 14 cm hoog, 26 cm breed en 5 cm diep. Als je de steun achteraan openklapt, neemt hij nog altijd maar 8 cm in beslag. De Envaya weegt echter bijna 1,3 kg. Hij voelt niet alleen stevig aan, de bouwkwaliteit oogt ook stevig.UitrustingDe Envaya is in wit of zwart verkrijgbaar en wordt geleverd met vier verwisselbare roosters waarmee je de voorkant anders kleurt (naar keuze indigo, grijs, oranje of fuchsia). Onder het rooster zitten twee luidsprekers (57 mm drivers) en een 100 mm passieve bas-straler.De ingebouwde batterij laad je in 2,5 uur op voor een totale speeltijd van 10 uur. Via een usb-laadpoort op de zijkant kun je een smartphone of tablet laden aan maximaal 1A en de Envaya dus ook als powerbank gebruiken. Je kunt verder een analoge bron aansluiten via de 3,5 mm audio-ingang op de zijkant.Maar dit is natuurlijk op de eerste plaats een draadloze Bluetooth-speaker die je paart via nfc of op de traditionele Bluetooth-wijze, waarbij je geen code hoeft in te geven. Wij probeerden verschillende smartphones, tablets en computers met de Envaya te verbinden en dat ging telkens goed.De Envaya ondersteunt aptX-streaming voor cd-kwaliteit Bluetooth-audio in combinatie met Bluetooth-bronnen die dit ondersteunen. Wij probeerden dit uit met een Samsung Galaxy S5.Je kunt maximaal drie Bluetooth-apparaten met de Envaya verbinden. Koppel je een vierde dan vervangt die de eerst gekoppelde. Als de speaker gedurende 15 minuten geen audio detecteert, schakelt hij zichzelf uit.GeluidskwaliteitDe Envaya heeft een krachtig geluid en kan perfect een redelijk grote kamer met audio vullen. Verwacht echter geen breed stereobeeld, dat kan ook moeilijk met een dergelijke smalle speaker.De Envaya geeft hoge en middentonen helder en warm weer, zonder schrille boventonen of storende bijgeluiden. Stemmen klinken opvallend helder en ook intieme muziekstukken klinken op deze kleine speaker verrassend goed.Waar we minder over te spreken zijn, is de weergave van bastonen. Die is overdreven hard en niet in evenwicht met de hoge en middentonen. Eén en ander hangt natuurlijk ook af van het soort muziek dat je afspeelt, maar vooral in popmuziek zijn de bastonen wat ons betreft overdreven hard.Intieme jazz, zang en solo- of klein ensemble klassiek klinken zeer goed, maar bij rock en orkestmuziek overheerst de bas te veel. Je kunt dit wel gedeeltelijk corrigeren via de equalizer-instellingen van het weergave-apparaat, voor zover die natuurlijk beschikbaar zijn, of door de speaker op een stabielere ondergrond neer te zetten.ConclusieDe Denon Envaya ziet er mooi uit, voelt stevig aan en heeft een goede geluidskwaliteit voor intiemere muziek. De bassen overheersen echter te veel in rock- en orkestmuziek.Adviesprijs: 179 euroBron: www.diskidee.be