De SP Slim S60 2,5-inch sata-3 ssd gebruikt 20nm mlc (multi-level cell) nand-flashgeheugen en is gebouwd rond een Phison-controller. De 7 mm dunne Slim S60 is verkrijgbaar met capaciteiten van 32 GB, 60 GB, 120 GB, 240 GB en 480 GB. Wij testten de versie met 480 GB ruimte.

De prestaties worden opgekrikt door een ddr3 dram buffer van 512 MB. Een 7 mm naar 9,5 mm adapter is als enige extra meegeleverd.

SP geeft drie jaar garantie, maar vermeldt nergens de tbw ('total bytes written', een indicatie van de levensduur).

De gratis te downloaden SP ToolBox software waarmee je de schijf beheert en controleert, vereist Microsoft .NET Framework 3.5, maar die programmabibliotheek ontbreekt in het installatiepakket. De installatie breekt gewoon af als dit niet al op je pc aanwezig is. Niet erg gebruiksvriendelijk!

De ToolBox lijkt ons trouwens maar snel in elkaar geflanst te zijn: in het venster met de licentieovereenkomst staat bijvoorbeeld gewoon nog de standaard tekst van de compiler.

De functionaliteit van deze software is erg beperkt: je kunt informatie opvragen en een scan naar problemen uitvoeren, maar voor het eventueel updaten van de firmware moet je een ander hulpprogramma downloaden van de SP-website en zaken zoals veilig wissen die je bij de andere fabrikanten wel aantreft ontbreken in de SP Toolbox.

SP levert geen kloonsoftware mee, maar je kunt wel gratis flash-bestandsherstelsoftware van Recuva downloaden. Maar dat tooltje is eigenlijk eerder bedoeld om bestanden te herstellen van per ongeluk gewiste geheugenkaartjes en usb-sticks.

Prestaties

Ssd-fabrikanten vermelden allemaal de theoretische prestaties gemeten met vrij downloadbare benchmarkprogramma's zoals ATTO. Dat zegt weinig over de snelheden in de praktijk met echte applicaties.

Wij gebruiken daarom Futuremark PCMark 8 Storage Bench 2.0. Die meet de lees- en schrijfprestaties aan de hand van realistische gebruiksscenario's in populaire Windows-toepassingen zoals Adobe Creative Suite, Microsoft Office, Battlefield en World of Warcraft.

Deze benchmark geeft twee resultaten. Het eerste, uitgedrukt in een puntenscore, houdt rekening met de 'uitvoeringstijd' van elk applicatiescenario. Dit geeft een goed idee van de werkelijke prestaties. Het tweede berekent de 'totale hoeveelheid overgedragen data' en houdt alleen rekening met de pure schrijf- en leesprestaties.

De SP Slim S60 480GB presteert ongeveer hetzelfde goed als de eerder geteste Crucial MX300 en WD Blue SSD. Maar de Crucial is voor een vergelijkbare capaciteit nog iets goedkoper.

MerkCrucial (Micron)SPWD
TypeMX300 525 GBSata III Solid State Drive Slim S60 480 GBBlue PC SSD 250 GB
ModelnummerCT525MX300SSD1SP480GBSS3S60S25WDS250G1B0A
Gemiddelde straatprijs16519982,50
Berekende prijs per bruikbare GB (na ntfs formattering)0,330,400,43
Websiteeu.crucial.comwww.silicon-power.comwww.wdc.com
Garrantie (maanden)363636
GarrantiesysteemCarry-inCarry-inCarry-in
Firmware versieM0CR040SVN137aX41000WD
PCMark 8 Storage Score (punten, hoger = beter)498449644974
PCMark 8 Storage doorvoersnelheid (MB/s, hoger = beter)274,03249,52266,57
Gemiddelde temperatuur bij gewoon Windows gebruik (°C)22,223,223,4
Gemiddelde temperatuur tijdens benchmark °C24,226,226,6
Maximaal stroomverbruik van de testcomputer tijdens de benchmark (W)958687

Conclusie

De SP Slim S60 ssd is echt een instapper, die geleverd wordt met erg beperkte hulpsoftware, waarin een kloonfunctie ontbreekt. Ook wordt de duurzaamheid nergens vermeld. Het belangrijkste pluspunt voor deze solid-state drive is zijn lage prijs. Maar als je de eerder geteste Crucial MX300 voor dezelfde of een lagere prijs vindt, biedt die toch net iets meer waar voor zijn geld.

Bron: www.diskidee.be

De SP Slim S60 2,5-inch sata-3 ssd gebruikt 20nm mlc (multi-level cell) nand-flashgeheugen en is gebouwd rond een Phison-controller. De 7 mm dunne Slim S60 is verkrijgbaar met capaciteiten van 32 GB, 60 GB, 120 GB, 240 GB en 480 GB. Wij testten de versie met 480 GB ruimte.De prestaties worden opgekrikt door een ddr3 dram buffer van 512 MB. Een 7 mm naar 9,5 mm adapter is als enige extra meegeleverd.SP geeft drie jaar garantie, maar vermeldt nergens de tbw ('total bytes written', een indicatie van de levensduur).De gratis te downloaden SP ToolBox software waarmee je de schijf beheert en controleert, vereist Microsoft .NET Framework 3.5, maar die programmabibliotheek ontbreekt in het installatiepakket. De installatie breekt gewoon af als dit niet al op je pc aanwezig is. Niet erg gebruiksvriendelijk!De ToolBox lijkt ons trouwens maar snel in elkaar geflanst te zijn: in het venster met de licentieovereenkomst staat bijvoorbeeld gewoon nog de standaard tekst van de compiler.De functionaliteit van deze software is erg beperkt: je kunt informatie opvragen en een scan naar problemen uitvoeren, maar voor het eventueel updaten van de firmware moet je een ander hulpprogramma downloaden van de SP-website en zaken zoals veilig wissen die je bij de andere fabrikanten wel aantreft ontbreken in de SP Toolbox.SP levert geen kloonsoftware mee, maar je kunt wel gratis flash-bestandsherstelsoftware van Recuva downloaden. Maar dat tooltje is eigenlijk eerder bedoeld om bestanden te herstellen van per ongeluk gewiste geheugenkaartjes en usb-sticks.PrestatiesSsd-fabrikanten vermelden allemaal de theoretische prestaties gemeten met vrij downloadbare benchmarkprogramma's zoals ATTO. Dat zegt weinig over de snelheden in de praktijk met echte applicaties.Wij gebruiken daarom Futuremark PCMark 8 Storage Bench 2.0. Die meet de lees- en schrijfprestaties aan de hand van realistische gebruiksscenario's in populaire Windows-toepassingen zoals Adobe Creative Suite, Microsoft Office, Battlefield en World of Warcraft.Deze benchmark geeft twee resultaten. Het eerste, uitgedrukt in een puntenscore, houdt rekening met de 'uitvoeringstijd' van elk applicatiescenario. Dit geeft een goed idee van de werkelijke prestaties. Het tweede berekent de 'totale hoeveelheid overgedragen data' en houdt alleen rekening met de pure schrijf- en leesprestaties.De SP Slim S60 480GB presteert ongeveer hetzelfde goed als de eerder geteste Crucial MX300 en WD Blue SSD. Maar de Crucial is voor een vergelijkbare capaciteit nog iets goedkoper.ConclusieDe SP Slim S60 ssd is echt een instapper, die geleverd wordt met erg beperkte hulpsoftware, waarin een kloonfunctie ontbreekt. Ook wordt de duurzaamheid nergens vermeld. Het belangrijkste pluspunt voor deze solid-state drive is zijn lage prijs. Maar als je de eerder geteste Crucial MX300 voor dezelfde of een lagere prijs vindt, biedt die toch net iets meer waar voor zijn geld.Bron: www.diskidee.be