Review: laptop met verbazingwekkende autonomie

05/10/17 om 09:00 - Bijgewerkt op 01/10/17 om 12:18

Bron: Datanews

De batterij van de nieuwe Dell Chromebook 11 3180 Education heeft een onklopbare accuduur van ruim vijftien uur. Het lijkt een ideale laptop voor studenten, maar je moet dan wel Windows missen. Is dat een nadeel? We zochten het uit.

Review: laptop met verbazingwekkende autonomie

Dell Chromebook 11 3180 © Dell

De nieuwe Chromebook 11 3180 van Dell is inzake uitrusting (scherm, toetsenbord, poorten, batterij) vergelijkbaar met de Latitude 3189 Education Edition, maar draait Google Chrome OS in plaats van Windows 10.

Android-apps op Chrome OS

Je kunt er dus geen Windows-apps op draaien, maar intussen wel de meeste Android-apps. Sinds enige tijd zijn de Android Play Store en Play Games app-winkels immers ook in bètaversie beschikbaar voor Chrome OS, naast de reeds bestaande Chrome Web Store. In één klap krijg je er op die manier een groot aantal apps bij, bijvoorbeeld ook Netflix om maar iets te noemen.

Apps die ontworpen zijn voor een smartphonescherm, worden door Chrome OS automatisch aangepast aan de hogere schermresolutie van een Chromebook, maar moeten daarvoor wel eerst opnieuw gestart worden. Dit werkte feilloos bij de meeste apps die we uitprobeerden, zelfs bij de Android-benchmarkprogramma's van Futuremark.

Windows 10 versus Chrome OS

Naargelang de uitvoering is de Latitude 3189 Education Edition - op zichzelf beschouwd een uitstekende starter- en studentenlaptop met Windows 10 - bijna dubbel zo duur als de Chromebook 11 3180.

Dat is niet alleen te 'danken' aan de extra kost die Windows 10 met zich meebrengt (Chrome OS is in essentie gratis, want open source), maar ook aan de grotere opslagruimte (een flashgeheugen van 64 GB of zelfs een ssd van 128 GB tegenover maximaal 16 of 32 GB flash-opslagruimte bij de Chromebook); de iets hogere schermresolutie (1080p in plaats van 720p voor de Chromebook); en de snellere processor, die echter vooral noodzakelijk is om er Windows op te kunnen draaien. Het Linux-gebaseerde Chrome OS komt immers toe met een iets minder krachtige Intel Celeron-processor, om toch nog gelijkaardige prestaties te leveren.

Beide platformen zijn natuurlijk moeilijk helemaal met elkaar vergelijkbaar, maar op één vlak verslaat de Chromebook de gelijkaardige Windows-laptop in elk geval: de accuduur.

Autonomie

Waar de Dell Latitude 3189 Education Edition in de Windows-gebaseerde Futuremark PCMark 8 accubenchmark het zes uur uithoudt, doet de Dell Chromebook 11 3180 het met 15 uur en 22 minuten een pak beter in de weliswaar niet honderd procent vergelijkbare Chrome OS-gebaseerde CrXPRT 2015 Battery Life Test.

In de Futuremark PCMark for Android accubenchmark -- misschien beter vergelijkbaar -- scoort deze Chromebook tot nog altijd een uitmuntende negen uur en dertig minuten.Van een accuduur van tussen de negen en vijftien uur kun je bij een Windows-laptop alleen maar dromen.

Als werkpaard voor kantoorapplicaties (die van Google uiteraard) en als surfmachine is deze Chromebook onklopbaar en ideaal voor gebruik door studenten, maar ook door andere gebruikers die hun laptop vooral nodig hebben voor notities en kantoorwerk.

Chrome OS

Chrome OS werkt tegenwoordig ook gewoon waar er geen internetverbinding is en synchroniseert zijn gegevens met de cloud zodra er opnieuw een verbinding is. Intussen kun je gegevens opslaan op het beperkte interne flashgeheugen of op een geheugenkaartje, usb-stick of externe usb-schijf. Dankzij twee usb 3.0-poorten werkt de data-overdracht zeer snel. Deze laptop heeft verder ook een volwaardige hdmi-uitgang.

Chrome OS heeft in elk geval een belangrijk voordeel tegenover Windows 10 en dat is de beperkte, eigenlijk onbestaande kwetsbaarheid voor malware (computervirussen etc.).

Een ander voordeel is dat het besturingssysteem altijd startklaar is en dat je binnen enkele seconden ermee aan de slag kunt nadat je het scherm openklapt. Eventuele updates gebeuren onzichtbaar en volledig transparant in de achtergrond, waarbij de laptop niet om de zoveel keren moet worden herstart, waarbij het apparaat minuten- of zelfs urenlang onbruikbaar is, zoals bij Windows zélfs met de nieuwste versie 10 nog (te) vaak gebeurt.

Prestaties

De Dell Chromebook 11 3180 heeft een goede bouwkwaliteit zonder tierlantijntjes, die door Dell zelf als 'robuust'''' wordt omschreven. Dell onderwierp de laptop aan vijftien MIL-STD-testen, waaronder die voor schokken, extreme temperaturen en valpartijen tot een meter hoogte.

Het apparaat weegt niet meer dan 1270 gram is en dus goed draagbaar. Het toetsenbord is van goede kwaliteit. De uitzonderlijke acculevensduur vermeldden we al.

Hieronder worden de testresultaten van de Dell Chromebook 11 3180 Education vergeleken met die van de eerder geteste HP SlateBook 14 Android-laptop.

En in onderstaande tabel zie je de vergelijking tussen de Dell Chromebook 11 3180, de Asus Chromebook C300 32 GB en de eerder geteste Toshiba Chromebook 2 CB30-B-104.

Conclusie

Zoek je als student (of kantoorwerker) een lichte, betaalbare laptop met een niet te kloppen accuduur dan is deze Dell Chromebook 11 3180 Education zeker iets om te overwegen. Omdat Chrome OS voortaan ook apps uit de Android Play Store en Play Games Store ondersteunt, krijg je er in één klap duizenden apps en games bij en draait bijvoorbeeld ook het populaire Netflix feilloos.

Prijs: startend aan 302 euro; geteste versie: 356 euro

Bron: www.diskidee.be

Onze partners