Review: LG smartphone met univisium-scherm

04/01/18 om 09:00 - Bijgewerkt op 02/01/18 om 10:46

Bron: Datanews

De LG G6 is een Android-smartphone die een quad hd+-scherm heeft met een 2:1 'univsium' beeldverhouding, waarop foto's en video's beter tot hun recht komen. LG spreekt in dat verband van een 'full vision'-scherm. Een test.

Review: LG smartphone met univisium-scherm

LG G6 Ice Platinum © LG

De LG G6 is een Android-smartphone uit de hogere middenklasse met een langwerpig 5,7-inch, met Gorilla Glas 3 beschermd, quad hd+-scherm. Het scherm van deze smartphone heeft een beeldverhouding van 18:9, vergelijkbaar met de eerder geteste Samsung Galaxy S8 en S8+.

Weliswaar is de precieze beeldverhouding bij de nieuwste Samsung-smartphones 18,5:9, omwille van de afgeronde randen en de iets grotere beelddiagonaal. De LG G6 heeft traditionele rechte randen, zoals de meeste smartphones en dus een 'echte' 18:9 beeldverhouding.

Scherm

De 18:9 beeldverhouding is uiteraard hetzelfde als 2:1, zodat tegelijk twee perfect vierkante foto's op het scherm passen. Deze 'Univisium'-beeldverhouding, die origineel gecreëerd werd door de Italiaanse cameraregisseur Vittorio Storaro, is een compromis tussen de verschillende beeldverhoudingen voor breedbeeld-tv (1,78:1) en film (2.20:1). Google is één van de belangrijkste verdedigers ervan en Netflix schijnt zijn nieuwe content standaard in 2:1 te filmen.

LG spreekt overigens zelf over 'Full Vision', ook al omwille van de bijzonder smalle, bijna onzichtbare rechte randen rond het scherm. Maar rond het volledige scherm van de LG G6 zit wel nog een geruststellende in de hoeken afgeronde metalen rand, terwijl je bij de volledig glazen randen en achterkant van de Samsung-smartphones toch snel denkt: "Wat gebeurt als ik die laat vallen."

In de praktijk blijken de meeste moderne smartphoneschermen sowieso erg gevoelig voor stoten en vallen, tenzij je investeert in een goede case. En moderne 'unibody'-smartphones zijn niet zo eenvoudig meer om te repareren. Bij iFixit.com haalt de LG G6 bijvoorbeeld een "repairability"-score van 5/10: nauwelijks beter dan de Samsung Galaxy S8/S8+, die in deze test maar 4/10 haalt.

Ook deze LG G6 heeft een 'always on display', dat standaard echter sterker gedimd is dan dat van de Galaxy S8/S8+. Een filter voor blauw licht is eveneens van de partij. Daarnaast ondersteunt deze smartphone de videoverbeteringstechnologieën Dolby Vision en hdr10. (De Samsung Galaxy S8/S8+ ondersteunt alleen "gewone" hdr.)

Video's moeten dan zelf ook met één van deze technieken gecreëerd zijn. Het resultaat is een verbeterd contrast en heldere kleuren, zoals te zien is op een demovideo die vooraf geïnstalleerd is. Op Netflix staan overigens ook enkele hd-video's in één van deze verbeterde beeldformaten (zoek op "hdr", je herkent ze aan het DBVision-logo). De beeldverbetering is bijvoorbeeld goed zichtbaar in natuurdocumentaires zoals de Franse film "Chasing Coral".

Bediening

Omwille van de smalle schermrand heeft de LG G6 geen fysieke navigatietoetsen. Je activeert het scherm door er tweemaal snel na elkaar op te tikken of door op de vingerafdruksensor aan de achterzijde te drukken. Die doet tegelijk dienst als stroom- en vliegtuigstandknop.

De enige andere fysieke knoppen van deze smartphone bevinden zich aan de linkerkant van het chassis en dienen om het geluid te regelen. Optioneel kun je ook de 'shortcuts keys' activeren. Dan kun je met de volumeknoppen snel een vaak gebruikte app openen wanneer het scherm uitgeschakeld is, schermafdrukken maken of de camera activeren.

Standaard activeer je via de shortcut-toets de LG QuickMemo+ app. Dat kan bijvoorbeeld ook tijdens een telefoongesprek.

Je ontsluit de LG G6 naar keuze met een patroon, een cijfercode, een veegbeweging, een 'knock code' (kloppatroon), een wachtwoord of met een vingerafdruk.

Camera

De 13mp-achtercamera heeft twee sensoren: met 71° standaard beeldhoek en met 125° groothoek. Met dat laatste leg je een breder beeld vast dan wat normaal mogelijk is met een smartphone. Wel heeft de groothoek-sensor geen beeldstabilisator, dit in tegenstelling tot de standaard sensor.

Met de Square Camera-app creëer je eenvoudig en snel al dan niet in één beeld samengevoegde vierkante foto's met allerlei toevoegingen zoals die populair zijn op sociale netwerken.

Audio

Wat betreft audio heeft de LG G6 gelukkig nog een gewone 3,5mm-poort. Hi-res audio wordt via Bluetooth ondersteund mits gebruik van de AptX HD-codec.

Interessant is verder dat de microscopisch kleine mems (micro electro-mechanical systems)-stereomicrofoons van deze smartphone voorzien is van een zogenaamd 'acoustic overload point' (aop).

De LG G6 kan zo (vrijwel) vervormingsvrij geluid opnemen tot 129 dB spl ('sound pressure level'), bijvoorbeeld in een concertarena of een voetbalstadion. Dit kan bovendien in 24-bits 192 kHz hi-res flac-formaat. Concertpromotoren zullen het niet graag horen ...

Prestaties

De LG G6 presteert redelijk goed, al is hij grafisch niet bij de snelste. Zijn autonomie is eerder gemiddeld.

Conclusie

De LG G6 heeft enkele interessante eigenschappen, zoals een 2:1 scherm waarop tegelijk twee vierkante foto's passen, ondersteuning voor hires audio en een speciale microfoon die zelfs in lawaaierige omgevingen vervormingsvrij geluid kan opnemen. De prestaties zijn redelijk, al is dit grafisch niet de snelste smartphone en is de autonomie eerder gemiddeld.

Prijs: 454 euro

Bron: www.diskidee.be