We testten de QNAP TS-451+-8G, een erg compacte vier-baaien nas met een quad-core processor en 8 GB werkgeheugen die beschikt over een hdmi-uitgang en wordt geleverd met een infrarode afstandsbediening. Het is een all-round werkpaard voor het thuisnetwerk of voor kmo’s.
QNAP heeft een breed gamma van nas’en voor alle marktsegmenten. Het levert ook oem-nas’en aan andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld Fujitsu. De TS-x51 Serie bevat hoog-performante nas’en voor kleine bedrijven en thuisgebruik. De ‘gewone’ TS-x51’s zijn dual-core apparaten. De plus-versies hebben een quad-core cpu.
Daar bestaan er momenteel twee van: de TS-251+ met twee schijfbaaien en de hier geteste QNAP TS-451+-8G met vier schijfbaaien. Deze nas ze is relatief compact: ze is slechts 177 mm hoog, 180 mm breed en 235 mm diep en weegt leeg 3 kg. Van de TS-451+ bestaat ook een iets goedkopere versie met 1 x 2 GB ram, de TS-451+-2G, die dus nog één van de twee sodimm-geheugensleuven vrij laat om het geheugen zélf uit te breiden tot maximaal 8 GB.
In de door ons geteste TS-451+-8G zijn beide geheugensleuven bezet met 4 GB sodimm-latjes. Ter herinnering: sodimm is het compactere type geheugen dat je ook tegenkomt bij laptops. Deze nas werd ons voor deze test ter beschikking gesteld door distributeur van netwerkproducten Deltalink.
Videotranscodering en softwaregebaseerde pc
De specificatie zijn die van een krachtige nas die van alle markten thuis is. De 64-bit quad-core 2 GHz Intel Celeron J1900 processor heeft 8 GB ram ter beschikking, wat voldoende kracht biedt voor het automatisch in hardware transcoderen van video’s naar 240p, 360p, 480p en 1080p resoluties.
Desgewenst kun je dus Full HD-video’s op de nas bewaren en het apparaat zorgt er dan automatisch voor dat ze in de optimale resolutie getoond wordt op bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Je kunt video’s handmatig toevoegen, of de inhoud van een videomap automatisch transcoderen. Per bestand of map kun je de gewenste resolutie(s) aanvinken. Bestanden kunnen in realtime toegevoegd worden aan de bibliotheek of je kunt de nas handmatig of volgens schema de betrokken map(pen) laten scannen.
Via HybridDesk (HD) Station 3.1 speel je video’s, muziek en foto’s op je tv af via hdmi met KODI, het bekende opensource-mediacenter dat vroeger XBMC heette en/of via Plex Home Theater. Ook online video- en foto-toepassingen zoals Youtube, Flickr, TuneinRadio en Shoutcast worden ondersteund.
Bovendien kun je een webbrowser zoals Chrome of Firefox gebruiken om andere online bronnen te bekijken en beluisteren. Daarnaast kun je ook het kantoorpakket LibreOffice installeren en gebruiken. Andere applicaties die op deze manier kunnen worden gebruikt zijn de muziekspelers Clementine, DeaDBeef en Spotify, Facebook en Skype.
Met de meegeleverde infrarode afstandsbediening regel je het afspelen. Dit kan echter ook op je mobiel met behulp van ofwel de QNAP remote app, ofwel de officiële KODI remote app. Surroundgeluid tot 7.1 kanalen wordt daarbij ongewijzigd door de nas via hdmi naar je tv of versterker doorgegeven. HD Station kun je bedienen met muis en toetsenbord die je op een van de usb-poorten aansluit.
HD Station is standaard niet actief. Je activeert en installeert het via “Configuratiescherm, Applicatie-servers, HybridDesk Station”.
Streamen via het netwerk kan deze nas uiteraard ook. Ze is dlna/upnp-gecertificeerd en kan via de mobiele Qfile-app of Media Streaming add-on video naar Apple TV streamen. Verder kun je ook naar een Chromecast-dongle streamen, niet alleen via Qfile en Media Streaming, maar ook via de mobile Qvideo-app.
De dlna/upnp-server is standaard wél actief, maar kun je eventueel uitschakelen via “Configuratiescherm, Applicatieservers, DLNA Mediaserver”. Voor de dlna-mediaserver moet ook de mediabibliotheek ingeschakeld zijn, maar bij een normale installatie is dat standaard het geval.
QNAP Virtualized PC
Deze nas heeft verder voldoende kracht om alternatieve besturingssystemen zoals Windows, Linux, Unix en Android via een virtuele machine (vm) te draaien, importeren, klonen, back-uppen en herstellen via de Qnap virtualized pc technologie (qvpc).
Interessant is dat je de vm-console niet alleen via een html5-gebaseerde “shared remote console” kunt gebruiken, maar tevens via de hdmi-uitgang. Dan maak je van deze nas een zogenaamde “software defined pc”.
Je plugt een usb-toetsenbord en -muis in, sluit een monitor aan op de hdmi-uitgang en werkt met de nas als computer via de ingebouwde app HybridDesk Station. Enkele web-apps zoals Chrome, Mozilla Firefox, Spotify, KODI en Youtube zijn direct bruikbaar via de Local Display Desk.
Je kunt via de QVM Desk ook vm-versies van Windows, Linux, Unix of Android installeren, gebruiken en er tussen schakelen, waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor de nodige licenties. Ten slotte is er de Defense Desk waarmee je rechtstreeks toegang hebt tot de ingebouwde videobewakingsserver.
Die videobewakingsserver Surveillance Station ondersteunt meer dan drieduizend ip-camera’s. Twee cameralicenties zijn inbegrepen in de aankoopprijs. De nas is krachtig genoeg om tot veertig ip-camera’s te bedienen, maar dan moet je wel extra licenties bijkopen. Via Intelligent Video Analytics (IVA) vind je snel beelden terug. De videobewakingsserver heeft ook apps voor Windows, Mac, iOS en Android (Vmobile om te kijken en Vcam om op te nemen).
Overige kenmerken
De TS-451+ is vervaardigd van zwart plaatstaal, maar de vier schijfbaaien zijn van plastic. Deze nas heeft twee usb 3.0- en evenveel usb 2.0-poorten. Eén usb 3.0-poort zit op de voorkant, net onder een drukknop waarvan je de functie zelf bepaalt. Standaard kopieer je via deze knop de inhoud van een usb-schijf automatisch naar een aangeduide folder op de nas, waarbij de schijf optioneel leeggemaakt wordt.
De grote ventilator op de achterkant doet zijn werk fluisterstil. Bij maximale belasting produceert deze nas niet méér dan 17 dB(A) lawaai. Het verbruik valt ook mee, hoewel dit voor een klein stukje afhangt van de geïnstalleerde schijven. Typisch bedraagt het verbruik 0,57 watt in diepe slaapstand, 15,78 watt wanneer de schijven in slaapstand staan en tot 33,88 watt wanneer ze in werking zijn.
De bruto-opslagcapaciteit van 32 TB kun je tot 96 TB uitbreiden met behulp van de apart verkrijgbare QNAP-expansiemodules (naar keuze één grote UX-800P of één kleinere UX-500P).
Je kunt meerdere storage pools en volumes met elk hun eigen raid-niveau creëren. Alle gebruikelijke raid-niveaus worden ondersteund. Je kunt één ssd als cache installeren, schijven “hot swappen” (wisselen zonder dat je de nas hoeft uit te schakelen) en het raid-niveau migreren van “single” naar raid 1, van raid 1 naar raid 5 en van raid 5 naar raid 6. Verder kun je het volume uitbreiden door grotere schijven in te steken of door een schijf toe te voegen als nog niet alle baaien gevuld zijn.
Het raid-niveau wijzigen zonder gegevensverlies kan uiteraard niet zomaar. Het zou ons te ver voeren om hier alle voorwaarden en uitbreidingsmogelijkheden op te sommen: deze vind je in de handleiding.
Installatie
De internetgebaseerde installatieprocedure is heel gebruiksvriendelijk. Ze duurt tussen een kwartier en een half uur, afhankelijk van wat voor schijven je monteert. Het raid-niveau wordt automatisch gekozen en toegepast afhankelijk van het aantal geïnstalleerde schijven: bij vier schijven is dit automatisch raid-5.
Op de zijkant van het kastje zit een sticker met daarop een unieke “Cloud Key”. Die vul je in en dan gebeurt alles automatisch via de webbrowser of via een te downloaden iOS- of Android-app.
Je kunt tijdens de installatie ervoor kiezen om de standaard-apps al dan niet te installeren. Als de nas vooral als bedrijfsserver wordt gebruikt, zul je bijvoorbeeld wellicht de multimedia-apps willen uitschakelen.
Tijdens de installatie worden, afhankelijk van welke apps je al dan niet installeert, direct zeven verschillende gedeelde mappen gecreëerd: Download, home, homes, Multimedia, Public, Recordings en Web. Het is uiteraard eenvoudig om dat achteraf via de beheerinterface allemaal aan te passen.
Je kunt de nas desgewenst ook volledig inrichten via een tablet of smartphone. Dat kan wel alleen als je eerst een myQNAPcloud-account creëert. Die account gebruikt je achteraf ook om overal veilig toegang te verkrijgen tot de nas.
Optioneel kun je het gecreëerde volume coderen met sterke aes-256 encryptie. Encryptie op folderniveau wordt ook onderteund en daarenboven kun je ook extern aangesloten schijven encrypteren.
Het raid-volume is na besluit van de installatieprocedure direct bruikbaar, maar nog niet op volle snelheid. Een raid-volume volledig gebruiksklaar maken of “synchroniseren” zoals dat officieel heet, duurt verschillende uren. Gelukkig gebeurt dit volledig in de achtergrond.
Als je de eerste keer inlogt, verwelkomt een Snelstart-gids je. Die legt je de belangrijkste functies uit.
QTS besturingssysteem
De nas draait het Linux-gebaseerde QNAP QTS besturingssysteem, ondertussen toe aan versie 4.2. Deze versie verfrist de grafische interface, voegt versiebeheer toe aan de back-up app, ondersteunt de vSphere webclient plug-in voor centraal beheer van vm’s, verbetert in het algemeen de ondersteuning voor vm’s, verbetert de beveiliging met optionele tweestapverificatie en introduceert de mogelijkheid om (net zoals bij Synology DSM) een ssd als cache te gebruiken. Met één ssd worden alleen leesoperaties versneld. Met twee ssd’s versnellen ook de schrijfoperaties. Bij het cachen kan men kiezen tussen lru- of fifo-algortimes en tussen het versnellen van random (virtualisatie, databases) of sequential input-output (video, bestanden).
QTS werkt met afrolmenu’s, pictogrammen en drie “desktops”. Pictogrammen met populaire functies zoals Photo, Music, Video, File, Back-up en Download zijn al op de eerste desktop geplaatst. Je voegt zelf eenvoudig pictogrammen toe door ze uit het afrolmenu op de desktop te verslepen en je kunt uiteraard ook pictogrammen naar een van de drie beschikbare desktops verslepen.
Via het App Center voeg je apps en hun bijbehorende functies toe. Er is keuze tussen meer dan honderd verschillende apps. In het “Beta Lab” vind je bètaversies van nieuwe apps of van nieuwe versies van apps. Gevorderde gebruikers kunnen bovendien handmatig Linux-pakketten installeren.
Er is ook een QDK waarmee mensen die iets van programmeren kennen bestaande Linux-pakketten kunnen aanpassen aan het QTS-besturingssysteem.
Prestaties
We testten de nas zoals gebruikelijk met de Intel NAS Performace naspt-benchmark met vier 1 TB ssd-schijven in raid-5. De TS-451+ kopieert in deze configuratie gegevens aan gemiddeld 193,5 MB/s naar de nas en aan 84,7 MB/s van de nas.
De gemiddelde gewogen werksnelheid is 55,8 MB/s met één Gigabit Ethernet-aansluiting en 59,8 MB/s met twee Gigabit Ethernet-aansluitingen in een lacp-load balancing configuratie (via een Lancom GS-2310P switch).
Een aandachtspunt: de videostreamingsnelheid is bijna dubbel zo hoog met een lacp-netwerkconfiguratie tegenover één netwerkaansluiting. Bijvoorbeeld 4x HD video afspelen gebeurt aan gemiddeld 39,3 MB/s met één netwerkaansluiting en aan 69,4 MB/s met lacp-load balancing.
Op de gemiddelde kopieer- en kantoorsnelheidstesten heeft load balancing bij deze nas zo goed als geen invloed.
Conclusie
De QNAP Turbo NAS TS-451+-8G presteert erg goed, zowel voor kantoortoepassingen als voor videostreaming. Ze beidt uitgebreide mogelijkheden en wordt geleverd met een handige afstandsbediening. Voor al dit moois betaal je helaas wel veel geld.
Prijs: 614,99 euro zonder schijven
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier