Review: nas biedt extra veel mogelijkheden

30/11/17 om 09:00 - Bijgewerkt op 28/11/17 om 11:10

Bron: Datanews

De QNAP TS-253B-8G is een tweebaaien-nas die is uitgerust met twee hdmi-poorten met 4K-ondersteuning en ruimte biedt voor een uitbreidingskaart met 10 GbE-netwerkconnectiviteit. Hoe presteert deze nas?

Review: nas biedt extra veel mogelijkheden

Qnap TS-253B NAS © Qnap

De Intel quad-core Celeron J Series-gebaseerde QNAP TS-252B nas, die eveneens verkrijgbaar is met vier baaien (TS-452B), heeft ondanks zijn kleine afmetingen toch een piepklein, tweeregelig monochroom oled-scherm voor statusboodschappen, die ook nog eens via een interne luidspreker voorgelezen worden door een synthetische vrouwenstem. Beide kun je uitschakelen in het beheer.

Kenmerken

Je kunt 3,5-inch schijven zonder schroeven monteren. De schijven gaan schuil achter een verwijderbare klep. De volledige buitenkant is van zwarte kunststof gemaakt, met een blauw kleuraccent vooraan.

De aansluitingen zijn identiek aan de eerder geteste QNAP TS-251A NAS, maar er is achteraan wel een tweede hdmi 1.4b-poort, beide met 4K-ondersteuning.

Ook heeft deze kleine nas achteraan vier in plaats van twee usb 3.0 type-a poorten en twee microfooningangen, zodat je in duo kunt karaokeën.

De QuickAccess-poort vooraan, waarmee je deze nas als externe schijf kunt gebruiken, is van het usb type-c; voor een kabel moet je zelf zorgen.

Intern is er plaats voor een pcie-kaart. Daarin past naar keuze een Qnap QM2-uitbreidingskaart met m.2 ssd cache en 10 GbE-netwerkconnectiviteit, een draadloze PCIe-adapter of een usb 3.1 10 GbE-netwerkkaart met één of twee poorten.

Een infrarode afstandsbediening wordt meegeleverd, samen met twee ethernetkabels.

Deze nas is verkrijgbaar met 4 GB ram, maar wij testten de iets duurdere variant met 8 GB ddr3l-ram.

Ingebruikname en werking zijn verder identiek aan de TS-251A. Ook de expansiemodule UX-500P en UX-800P kun je met deze nas combineren. We verwijzen je voor details naar de review van de TS-251A.

Prestaties

Deze nas kopieerde onze Intel naspt-testbestanden naar zichzelf aan een gemiddelde snelheid van 181,27 MB/s. Omgekeerd haalden we 114,9 MB/s. Vier hd-video's afspelen gebeurde met een snelheid van 114,65 MB/s.

Conclusie

De QNAP TurboNAS TS-253B-8G biedt uitgebreide mogelijkheden, die nog uitgebreid kunnen worden met een pcie-kaart. Ze presteert zeer goed. Voor al dit moois betaal je wel een bijzonder stevige prijs.

Prijs: 670 euro zonder schijven

Bron: www.diskidee.be

Onze partners