De Patriot Blast 960GB is een betaalbare solid-state disk met een capaciteit van bijna 1 TB en met een veelgebruikte Phison-controller. We zochten uit hoe goed deze ssd presteert.
Terwijl ‘gewone’ harde schijven ondertussen 8 GB capaciteit halen, is dit voor ssd’s nog beperkt tot 2 TB (hoewel 4 TB er zit aan te komen). Maar die 2 TB ssd’s zijn nog erg duur, meer dan tweemaal zo duur als een vergelijkbare 1 TB ssd.
1 TB ssd’s kosten op hun beurt vier à vijf keer meer dan 1TB hdd’s, maar je krijgt er natuurlijk veel voor terug: sneller startende computers (met soms een verschil van tientallen seconden), sneller prestaties (twee à vier keer sneller dan een traditionele harde schijf), geen bewegende onderdelen en dus beter bestand tegen een stootje, minder lawaai en trillingen, lager stroomverbruik en dus langere autonomie bij een laptop en een langere levensduur.
Ondanks de hogere prijs tegenover een hdd is een ssd dus misschien toch een goede investering als je je bestaande pc wilt versnellen. Stel dat je een bestand van 5 GB wil kopiëren. Dan doet een recente gewone harde schijf daar gemiddeld 130 seconden over. Met een ssd duurt dezelfde handeling gemiddeld minder dan 40 seconden: tel uit je winst!
Naakt
De Blast 960GB ssd van Patriot Memory is één van de meer betaalbare 1 TB ssd’s die je momenteel kunt vinden. De gemiddelde internetprijs bedraagt 338 euro en de prijs per bruikbare GB is 0,38 euro.
Van de opgegeven capaciteit van 960 GB is na formattering nog 875 GB vrij. De schijf wordt naakt geleverd, maar gezien de lage kostprijs is dat niet abnormaal. De Blast is gebouwd rondom een S10 ssd-controller van het Taiwanese bedrijf Phison Electronics. Dezelfde controller treffen we ook aan in andere betaalbare ssd’s, zoals de S80-ssd van Silicon Power. Het merk en type van het gebruikte flashgeheugen konden we niet achterhalen. Een dram-cache van 1 GB versnelt de gegevensverwerking.
Hoewel de Phison-controller het wel ondersteunt, is hardware-encryptie bij deze schijf niet ingeschakeld. Andere snufjes, zoals doorgedreven bescherming van je gegevens, ook bij plotse stroomuitval, zijn dat wel. Overigens hebben de meeste ssd’s vergelijkbare beveiligingen tegen dataverlies en is dit dus niets unieks.
Patriot geeft een mtbf (gemiddelde uitvaltijd) op van twee miljoen uren. Dat is een hoog opgegeven betrouwbaarheidscijfer, hoewel het geen garanties biedt in de praktijk. Maar Patriot geeft je ook drie jaar garantie, wat niet slecht is, al krijg je op duurdere ssd’s zoals die van Samsung wel vijf jaar garantie.
De Blast is een klein beetje trager dan duurdere 1 TB ssd’s van OCZ, Samsung en Transcend die we eerder testten. Kopiëren gebeurt gemiddeld aan 53,65 MB/s. HD video-opnemen gaat aan 87,3 MB/s.
De gemiddelde gewogen werksnelheid in de Intel naspt-benchmark, die de lees- en schrijfprestaties meet aan de hand van twaalf “echte” gebruikersscenario’s, is 36,9 MB/s. Ter vergelijking haalt de eerder geteste Samsung SSD EVO 850 1TB in diezelfde benchmark een gemiddelde van 39,9 MB/s.
Conclusie
De Patriot Blast 960GB ssd presteert behoorlijk goed en is erg betaalbaar. De garantie van drie jaar en opgegeven mtbf van 2 miljoen uren geeft een zekere gemoedsrust betreffende de betrouwbaarheid.
Prijs: internetprijs van gemiddeld 338 euro ofwel 0,38 euro per bruikbare GB
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier