De Samsung Android-smartphones in de Galaxy A-serie zijn goedkoper dan die in de S-serie, maar ze bevatten in hun nieuwe “2016”-gedaante toch veel van de snufjes van hun duurdere broertjes. We testten de nieuwe Galaxy A5 (2016). Hoe verantwoord zijn de compromissen die je noodzakelijkerwijze moet sluiten tegenover de Galaxy S6?
Het vernieuwde 2016-gamma van de Samsung Galaxy A5 bestaat uit drie modellen, waarvan wij het middelste A5-model testen. Die Galaxy A5 (2016) SM-A510F heeft veel kenmerken gemeen met de Galaxy S6, tot de komst van de S7, het topmodel van Samsung. Ook de nieuwe A5 heeft een body van naadloos metaal, met verstevigde randen en sterk Corning Gorilla Glass 4 aan beide zijden. Alleen is het chassis van de A5 iets groter en zwaarder dan dat van de S6 (155 g tegenover 138 g).
De A5 is ook 1,4 mm dikker dan de S6, maar door het slimme design, met een bijna naadloos tot tegen de rand doorlopend scherm dat aan de zijkanten lichtjes gebogen is, valt dat eigenlijk niet zo op. Trouwens, je krijgt er ook iets voor in de plaats, namelijk een stevigere (niet-verwijderbare) batterij van 2900 mAh, tegenover 2550 mAh voor de S6. Dat levert je inderdaad een langere autonomie op, zoals we straks nog zullen zien.
Technische kenmerken
Beide smartphones draaien Android 5.1.1 en hebben een helder en kleurrijk Super Amoled-scherm dat iets groter is dan 5 inch (5,1 bij de S6 en 5,2 bij de A5). Het scherm van de A5 heeft een Full HD resolutie en een pixeldichtheid van 424 ppi. Bij de S6 is de pixeldichtheid 576 ppi. Je moet al goede ogen hebben om het verschil tussen beiden te zien.
De belangrijkste kostenbesparing zit hem wellicht in de wat minder krachtige processor (wel nog altijd een octacore Samsung Exynos, maar dan van een lagere reeks, met een lagere kloksnelheid en tragere grafische component die ‘maar’ OpenGL 3.0 in plaats van 3.1 ondersteunt) en het 1 GB krapper bemeten geheugen, dat toch nog altijd 2 GB groot is.
Van de 16 GB opslagruimte rest nog 11 GB om zelf op te vullen (er is geen 32 GB model). Als dat niet volstaat, kun je een microsd-geheugenkaartje van maximaal 128 GB bijsteken.
De thuisknop van de A5 (2016) werkt net zoals die van de S6 ook als vingerafdruksensor. Maar er zijn uiteraard ook snufjes die ontbreken: geen infrarode afstandsbediening, geen wireless-ac wifi, geen temperatuur- of hartslagmeters, geen mhl-videouitvoer via de micro-usb aansluiting. Maar draadloze video-uitvoer via Miracast is wel mogelijk en de usb-poort ondersteunt ook usb otg (on-the-go) om bijvoorbeeld een externe schijf aan te sluiten.
De camera op de achterkant heeft verder een iets lagere resolutie (13MP tegenover 16MP) en maar één flitser, maar reageert wel snel: twee keer drukke op de thuisknop activeert de camera binnen de seconde. Verder zijn beeldsnufjes zoals hdr, panorama en geolocatie wel degelijk van de partij. De videoresolutie is wel beperkt tot 1080p aan 30 fps.
Autonomie
De grotere batterij en iets tragere processor hebben een belangrijk voordeel voor de autonomie. Die bedraagt in de strenge en belastende Futuremark PC Mark benchmark 795 minuten. Dat is niet alleen de beste autonomie die we in deze test al gemeten hebben, het is ook bijna twee keer beter dan de Samsung S6 die in deze test 482 minuten haalt.
Volgens Samsung houdt de batterij het twaalf uur uit bij non-stop video’s kijken, tien uur bij non-stop web browsen via wifi en 21 uur bij non-stop telefoneren. De standby-tijd bedraagt zestien dagen. Allemaal erg goede cijfers voor mensen die hun telefoon niet graag te vaak opladen. Je kunt de batterij overigens snelladen met een 2A usb-adapter, maar draadloos laden zoals bij de S6 is niet van de partij.
Prestaties
De Galaxy A5 (2016) is uiteraard trager dan de Galaxy S6. Vooral in de games- en multimediatesten is het verschil groot, maar voor de rest valt het verschil wel mee. In het normale smartphone-gebruik reageert de A5 vlot en voelt allesbehalve traag aan.
Conclusie
De Samsung Galaxy A5 (2016) is in elk geval een veel betere smartphone dan de vorige A5 en het is ook een goede middenklasse Android-smartphone, met een mooi design, een stevige bouwkwaliteit en vooral een erg goede autonomie. Alleen vraagt Samsung er iets te veel geld voor: de 32 GB-versie van de snellere, lichtere en beter uitgerust Samsung Galaxy S6 is ondertussen verkrijgbaar voor 479 euro. Nu valt te verwachten dat de A5 (2016) binnenkort ook wel in prijs zal dalen, maar zoals de zaken er momenteel voorstaan zouden we 80 euro méér uitgeven voor de S6, tenzij je een grote autonomie belangrijker vindt dan multimediaprestaties.
Adviesprijs: 399 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier