Review: Samsung Galaxy Tab S2 9,7″ Android-tablet

Samsung Galaxy Tab S2 © Samsung

De nieuwe Samsung Galaxy Tab S2 Android 5.0.2-tablet bestaat in twee maten: met 9,7 inch en met 8 inch scherm. We testten de ‘grote’ versie met 9,7-inch Super Amoled-aanraakscherm.

Beide tablets zijn slechts 5,6 mm dik, wat inderdaad dunner is dan de tot nu toe dunste tablet die we testten, namelijk de Sony Xperia Z4. De Apple iPad Air 2 en mini 4 zijn overigens 6,1 mm dik, dus momenteel is de Galaxy Tab S2 effectief ‘s werelds dunste tablet, zoals Samsung claimt.

Kijken we naar het gewicht, dan is de nieuwe Samsung tablet maar een klein beetje lichter dan de Xperia Z4: hij weegt 390 gram tegenover 393 gram voor de Sony. De 8″-versie weegt slechts 265 gram, maar is uitsluitend verkrijgbaar in een WiFi-versie.

De 4G-versie van de 9,7″ Galaxy Tab S2 weegt enkele grammen méér dan de WiFi-only uitvoering die wij hebben getest. Maar dan nog is de Galaxy Tab S2 heel wat lichter dan de huidige generatie iPad’s. Zo weegt de nieuwe iPad mini 4 299 gram met WiFi en 304 gram met LTE/4G en WiFi.

Afmetingen en gewicht zorgen er in elk geval voor dat deze tablet heel draagbaar is. Je kunt hem moeiteloos vasthouden tijdens langere kijk- en leessessies. Het apparaat voelt daarenboven meer dan stevig genoeg aan, al moet je het natuurlijk niet laten vallen op een harde ondergrond, maar dat geldt voor zowat alle tablets.

Scherm

Het Super Amoled-scherm heeft een pixeldichtheid van 264 ppi. Dat is lager dan de 299 ppi van het QHD IPS-scherm van de Xperia Z4, maar op het gebied van de weergavekwaliteit doet de Galaxy Tab S2 zeker niet onder voor zijn concurrent. De kleurweergave is prachtig.

Het scherm past zich trouwens automatisch aan aan de kleurtemperatuur en belichting van de omgeving, voor een zo perfect mogelijk weergave. “Reading Mode” wijzigt de helderheid van het scherm om langer te kunnen lezen zonder de ogen te overbelasten. De “Active Display”-functie kun je overigens wel uitschakelen als je dat wil.

Uitrusting

Deze tablet heeft als kloppend hart een 1,9 GHz octa-core Exynos 7 5433 SoC van Samsung zelf, ondersteund door 3 GB geheugen en 32 GB opslagruimte, die je nog kunt uitbreiden met behulp van een microsd-kaartje.

De bedieningsknop midden onder het scherm is tegelijk een vingerafdrukscanner. De camera op de achterkant heeft een resolutie van 8 megapixel. Op de voorkant is dit beperkt tot 2,1 megapixel.

Het optioneel verkrijgbare Book Cover Keyboard is een combinatie van een cover, toetsenbord en ingebouwd trackpad. Met een adviesprijs van 170 euro is deze toetsenbordcover wel aan de dure kant.

Apps

Samsung hield zich in bij het vooraf installeren van allerlei apps, waardoor er effectief nog 25 GB opslagruimte vrij is die je zelf kunt invullen. Vergelijk dat met de 19,8 GB die er nog vrij is wanneer je de 32 GB-versie van de Sony Xperia Z4 voor het eerst uit zijn verpakking haalt.

Hoe minder “bloatware” fabrikanten op hun tablets zeten, hoe beter we dat vinden, dus een pluim voor Samsung, dat op dit gebied tot nu toe niet zo een al te beste reputatie had. Opvallend is wel dat Samsung naast zijn eigen apps en app-winkel, ook een folder met vooraf geïnstalleerde Microsoft-apps voorziet. Die bestaat uit Android-versies van Office, Skype en OneDrive, compleet met gratis twee jaar 100 GB opslagruimte in de cloud.

Prestaties

De gewone ‘werk’-prestaties zijn zeer goed, van het hoogste dat we al gemeten hebben. De Futuremark PCMark for Android Work Score is 5997 tegenover 4277 voor de Sony Xperia Z4 met Qualcomm SnapDragon 810 SoC en 5674 voor de Google Nexus 9, die een Nvida Tegra K1 SoC gebruikt.

Zijn Video Playback Score in PCMark is 4889 tegenover 3897 voor de Xperia Z4 en 3220 voor de Google Nexus 9. Hier haalt de Galaxy Tab S2 dus ook zijn slag thuis.

In de Futuremark 3DMark OpenGL-testen, die belangrijk zijn voor de prestaties in games, doet de Samsung het echter matig. We hebben de testen herhaalde malen uitgevoerd, met herhaalbare resultaten.

De OpenGL 2.0-prestaties zijn met 20420 punten nog behoorlijk (maar vergelijk dit met een ‘maxed out’ score voor de Xperia Z4 en een hogere score van 26722 punten voor de Nexus 9).

In de OpenGL 3.0 en 3.1 3DMark Slingshot benchmark haalt de Galaxy Tab S2 echter respectievelijk maar 936 en 711 punten, tegenover 1936 en 1240 voor de Sony Xperia Z4 en een nog hogere 2202 en 1634 punten voor de Nexus 9.

Inzake autonomie doet de Galaxy Tab S2 het meer dan behoorlijk, met een score van 552 minuten in de Futuremark PCMark for Android batterij-benchmark. De Nexus 9 haalt in diezelfde test maar 402 minuten, maar de Xperia Z4 doet het met 814 minuten wel spectaculair beter.

Conclusie

De Samsung Galaxy Tab S2 is vooral grafisch wat minder snel dan de vergelijkbare Sony Xperia Z4 Tablet, maar hij is wel dunner en vooral heel wat goedkoper. Als je op zoek bent naar een vervanging van je huidige Android-tablet is de nieuwe Galaxy Tab S2 zeker geen verkeerde keuze, al houdt de batterij van de duurdere Sony Xperia Z4 het wel veel langer uit.

Adviesprijzen: de Samsung Galaxy Tab S2 is verkrijgbaar in de kleuren Black en White voor adviesprijzen van 399 euro (8,0 inch), 499 euro (9,7 inch) en 579 euro (LTE/4G 9,7 inch)

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content