Review: Sandberg USB 3.0 to HDMI Link

Sandberg USB 3.0 to HDMI Link (133-85) © Sandberg

We testten de Sandberg USB 3.0 to HDMI Link, een externe videokaart waarmee je eenvoudig tot zes extra monitoren, tv’s of projectoren aan je pc of laptop koppelt. De gebruikte chipset van DisplayLink ondersteunt hoge resoluties en 1080p video.

Op recente laptops, pc’s en Mac’s kun je soms meer dan één monitor aansluiten, maar zelfs dan is het totaal beperkt tot twee, soms drie. Ondersteunt je computer maar één monitor of heb je er méér nodig dan wat standaard mogelijk is dan kan een externe videokaart uitkomst bieden.

Sandberg brengt twee dergelijke oplossingen uit: eentje met VGA-uitgang en een tweede met HDMI-uitgang, die wij getest hebben. Intern gebruiken beide kaarten dezelfde usb-naar-videochip van het Amerikaanse bedrijf DisplayLink.

Technische kenmerken

Het apparaatje ziet eruit als een plat stukje zwarte zeep van 8,9 x 4,5 cm, met een vrouwelijke hdmi-uitgang aan de ene kant en een vast gemonteerde mannelijke usb 3.0-kabel van 40 cm aan de andere kant. De USB 3.0 to HDMI Link betrekt zijn stroom van de usb-poort. Je moet zelf wel nog voor de benodigde hdmi-kabel zorgen.

De externe videokaart heeft een maximale resolutie van 2048 x 1152 pixels bij 32 bit kleuren en ondersteunt zeskanaals 5.1 audio, 16:9 breedbeeld, Full HD 1080p video-streaming, HDCP 2.0 kopieerbescherming en dit zowel via usb 2.0 als usb 3.0. Je kunt het beeld spiegelen, uitbreiden, verdelen over meerdere schermen en digitaal roteren.

Op één Windows-computer kun je maximaal zes van deze externe kaarten aansluiten en zo dus tot zes extra monitoren, tv’s en/of projectoren aansluiten. Bij Mac is dit beperkt tot maximaal vier monitoren. De usb-chip(s) in je computer moeten dan wel voldoende performant zijn, voldoende geheugen hebben en over genoeg usb-poorten of een usb docking-station met voldoende stroom beschikken.

De precieze systeemvereisten hangen af van het gebruikte besturingssysteem en vind je in de DisplayLink-kennisbank onder nummer 524951. Het belangrijkste is dat de processor minstens een kloksnelheid van 1,2 GHz heeft, de SSE2-instructie ondersteunt en een Windows Experience Index (WEI) van minstens 3 heeft, wat bijvoorbeeld het gebruik op de meeste netbooks uitsluit. Je pc moet ook 1GB ram hebben als je één adapter gebruikt en minstens 4GB voor twee of meer externe video-adapters.

Installatie en gebruik

Behalve de videokaart en een visuele “quick guide” bevat de verpakking alleen nog een mini-cd met de driver en DisplayLink Manager software die je installeert vóór je de kaart op je computer aansluit. Je kunt de software ook downloaden van de website van Sandberg.

De driver is bruikbaar in Windows XP tot en met Windows 10 en Mac OS X 10.6 en hoger. Na de installatie moet je je computer één keer herstarten. Daarna is je tweede monitor gebruiksklaar. Het volledige proces duurde bij ons maar enkele minuten en werkte vlekkeloos.

Wij probeerden de USB 3.0 to HDMI Link probleemloos op verschillende pc’s en laptops onder zowel Windows 7 als Windows 10 en met zowel usb 2.0 als usb 3.0. Ook op een all-in-one pc van HP met Windows 10 en twee interne videokaarten (een Intel-chip en een aparte Nvidia-kaart), maar slechts één monitoraansluiting werkte de Sandberg-adapter zonder problemen.

Hoe het werkt

De DisplayLink DL3500-chipset die Sandberg gebruikt, is geen klassieke videochip maar converteert de beelden van je bestaande grafische kaart via usb naar een tweede beeldscherm. Dankzij een speciale compressietechniek worden bestaande videobeelden als data-pakketten van de computer naar de externe videokaart gestuurd. Die pakt ze uit, converteert ze opnieuw in video of grafische data en geeft ze weer op het aangesloten scherm. De prestaties hangen dus voor een deel af van de snelheid van de processor en videokaart in de gebruikte computer.

De reactietijd en beeldkwaliteit waren tijdens onze testen niet verschillend van een rechtstreekse aansluiting van een tweede scherm op een bestaande videokaart. Bij een Miracast-adapter zoals de Microsoft Wireless Display Adapter, die essentieel een gelijkaardige technologie gebruikt maar beelden draadloos converteert, is er wel een duidelijk verschil inzake reactietijd en beeldkwaliteit. Een externe videokaart met vaste kabelaansluiting werkt duidelijk beter, maar is uiteraard niet draadloos.

Conclusie

De Sandberg USB 3.0 to HDMI Link werkt zoals geadverteerd en is een handige en snelle manier om een extra scherm toe te voegen aan je pc. Dankzij de bekabelde verbinding en de krachtige DisplayLink conversiechip is de kwaliteit en snelheid veel beter dan bij een draadloze externe videokaart.

Adviesprijs: de Sandberg USB 3.0 to VGA (133-84) / HDMI (133-85) Link kosten elk 71,99 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content