Review: schrijven en schetsen op smartphone-scherm

31/10/17 om 09:00 - Bijgewerkt op 25/10/17 om 09:59

Bron: Datanews

De Galaxy Note 8 van Samsung is, ietwat kort door de bocht geformuleerd, de Galaxy S8+ met toevoeging van een pen en de mogelijkheid om op het scherm te schrijven en schetsen. Is deze high-end Android-smartphone zijn stevig prijskaartje waard?

Review: schrijven en schetsen op smartphone-scherm

Samsung Galaxy Note 8 © Samsung

Dankzij de mogelijkheid om te schrijven ente schetsen op een 6,3-inch groot smartphone-scherm kost de nieuwe Galaxy Note 8 nog eens honderd euro extra dan de eerder geteste Samsung Galaxy S8+. Duizend euro voor een smartphone? Uiteraard is dat teveel. Tenzij je die schrijf- en schetsmogelijkheid écht nodig hebt en op geen geld hoeft te kijken.

Technische kenmerken

We zullen heel kort zijn over het uiterlijk, de specificaties en de overige mogelijkheden van de Samsung Galaxy Note 8, want die zijn vrijwel identiek aan die van de Samsung Galaxy S8 Plus en vind je uitgebreid beschreven in onze eerdere review, hierboven gelinkt.

Wat zijn de verschillen? Allereerst uiteraard de afmetingen en het gewicht: de Galaxy Note 8 is iets, maar niet dramatisch véél, groter en zwaarder dan de Galaxy S8 Plus. Die laatste is 73,4 mm breed, 159,5 mm hoog en 8,1 mm dik en weegt 173 gram. De Note 8 meet 162,5 x 74,8 x 8,6 mm en weegt een kloeke 195 gram.

Het scherm is iets groter: 16 cm tegenover 15,75 cm. Voor de scherpte maakt dat weinig uit. Het Super Amoled scherm van de Note 8 heeft 522 pixels per inch, tegenover 531 ppi voor dat van de S8+. De octa-core processor is dezelfde, maar de Note 8 heeft 6 in plaats van 4 GB ram.

Hou er wel rekening mee dat de 522 ppi/531 ppi resolutie van deze smartphones alleen actief is in de accu-vretende 'Performance' modus. In de normale, geoptimaliseerde modus daalt de resolutie tot een nog altijd erg scherpe 392 ppi, om verder te dalen tot 261 ppi wanneer de accuspaarstand geactiveerd wordt.

Eén opvallend verschil: de accu is met een capaciteit van 3300 mAh iets minder zwaar dan de 3500 mAh accu van de S8+. Samsung wil duidelijk geen risico's nemen, na het debacle van de ontploffende Note 7, die daarom bij ons zelfs nooit officieel op de markt kwam.

S Pen

Dankzij de iets grotere afmetingen tegenover de vergelijkbare Galaxy S8+ past er rechts onderaan een passieve stylus in het kastje, die je verwijdert door er kort met je vingers op te drukken. De fijne punt van deze S Pen kan worden vervangen en in de verpakking vind je trouwens enkele vervangpunten.

Met behulp van de Samsung Notes 2.x-app creëer je notities en schetsen, die je synchroniseert en deelt via de Samsung Cloud. Tal van andere apps ondersteunen de S Pen ook. Penup!, een sociaal netwerk voor kunstzinnig aangelegde mensen, is al geïnstalleerd. Je kunt er schetsen delen met anderen, tekeningen inkleuren, of online tekenlessen volgen.

Het schrijven en schetsen met de pen voelt natuurlijk aan, met een tactiele feedback die deze van papier benadert, al voelt het scherm wel iets meer 'stroperig' aan dan gewoon papier. De zachte pen maakt uiteraard geen krassen op het met Corning Gorilla Glass 5.0 beschermde 'InfinityEdge' scherm, dat tot vierduizend drukniveaus herkent.

Ook wanneer de smartphone in standby staat, kun je met de S Pen snel een notitie krabbelen (bijvoorbeeld tijdens een vergadering): gewoon de pen uittrekken en het scherm activeert zonder op te lichten. Je kunt dan witte tekst of tekeningen maken op het zwarte scherm. De notitie wordt automatisch in de Note-app bewaard wanneer je de S Pen weer in het toestel steekt.

De S Pen heeft één knopje waarmee je een snelmenu activeert dat in een cirkel aan de rechterkant van het het scherm verschijnt. Daarmee kun je bijvoorbeeld snel een schermafdruk met een notitie maken, of een stukje tekst aanduiden om te vertalen.

Handschriftherkenning is ingebouwd, maar dan in het toetsenbord, waar je een penmodus kunt activeren. De Notes app ondersteunt het dan weer niet. De handschriftherkenning werkt verrassend goed. Maar het klassieke toetsenbordje werkt als we eerlijk moeten zijn even snel, zo niet sneller. Dus of dit nu meer is dan een gimmick moet je zelf maar beoordelen.

Autonomie

De Note 8 draait de recentste versie van Android Nougat, nl. 7.7.1. Omdat de accu iets lichter en het scherm iets groter is dan bij de S8+ gaat de accu van de N8 iets minder lang mee. In de intensieve Futuremark PCMark Work 2.0 batterijtest houdt de Note 8 het 662 minuten uit, tegenover 755 minuten voor de S8+. Dat zijn toch nog altijd meer dan behoorlijke autonomiecijfers.

Samsung zelf vermeldt een maximale spreektijd van 22 uur, internettijd via wifi van 14 uur, videospeeltijd van 16 uur en audiospeeltijd (met scherm dat ingeschakeld is) van 47 uur.

Prestaties

De Galaxy Note 8 presteert bijna even goed als de Galaxy S8+, maar die blijft toch nog altijd een fractie sneller en behoudt zijn positie van "snelst geteste smartphone". De kleine verschillen zijn te verklaren door het iets grotere scherm en de verschillende in de prestatie van het flash-geheugen tussen beide smartphones.

Conclusie

Ook de Samsung Galaxy Note 8 doet zijn zeer hoge prijskaartje alle eer aan: als extra snufje tegenover de erg vergelijkbare, honderd euro goedkopere Galaxy S8+ heeft de Note 8 een S Pen waarmee je vlot op het scherm tekent en schrijft. Of je zoveel geld wil uitgeven aan een smartphone, blijft een heel andere zaak ...

Prijs: de Samsung Note 8 kost 999 euro

Bron: www.diskidee.be

Onze partners