We testten het iSmartAlarm alarmysteem dat je volledig via een Android- of iOS-app bedient. De installatie is heel gebruiksvriendelijk en het systeem kun je naar hartenlust uitbreiden met sensoren, camera’s en sirenes.
Bij professionele beveiligingsfirma’s hebben draadloze alarmsystemen geen al te beste reputatie. Inbrekers zouden dergelijke systemen al te gemakkelijk kunnen storen, omzeilen of vanop afstand uitschakelen. Maar dit geldt net zo goed voor alarmsystemen met bedrading, die ook zwakke plekken hebben. Een alarmsysteem is nooit honderd procent waterdicht.
Ook iSmartAlarm geeft geen enkele garantie over de veiligheid van zijn product. Uiteraard is de draadloze communicatie tussen het basisstation en de cloudserver met sterke encryptie versleuteld. Hetzelfde geldt voor de communicatie tussen het basisstation en de sensoren. Maar in de kleine lettertjes op de website staat duidelijk dat het bedrijf niet verantwoordelijk is voor “an intruder’s technical sophistication enabling the intruder to bypass individual sensors or the entire system”.
Een ander potentieel nadeel is de vereiste van een werkende internetverbinding, die nodig is om het systeem te verbinden met de iSmartAlarm-cloud die alle alarmen en dergelijke verwerkt. Als het basisstation zijn verbinding met het internet verliest, waarschuwt de app je, maar werkt het alarm uiteraard niet langer. Idem wanneer de clouserver van iSmartAlarm uitvalt, iets wat blijkens berichten in hun forum de afgelopen maanden toch verschillende keren gebeurde. Zo was er een uitval tijdens de afgelopen kerstdagen die verschillende uren duurde.
Een ‘gewoon’ alarmsysteem heeft dat nadeel niet. De centrale van een gewoon systeem heeft meestal sowieso een batterijback-up, zodat het systeem blijft werken zolang de batterij werkt. Het iSmartAlarm-basisstation heeft geen batterij back-up, dus als de stroom in huis uitvalt, werkt het alarm niet meer.
Functies
iSmartAlarm bestaat uit een basisstation, de compacte, kubusvorminge CubeOne, allerlei sensoren, een cloudserver die de gegevens verzamelt, de configuratie bewaart en bij problemen waarschuwingen uitstuurt en een app waarmee je alles bedient.
De CubeOne wordt via een vaste netwerkkabel op je router aangesloten en communiceert via die omweg met de cloudserver en met de app. De sensoren communiceren via een eigen, versleuteld protocol draadloos met de CubeOne. In Europa wordt hiervoor de 868,3 MHz frequentieband gebruikt. In de V.S. gebruikt iSmartAlarm de 908 MHz frequentieband. Dit betekent overigens dat je Amerikaanse sensoren niet kunt aansluiten op een Europese CubeOne.
Die frequentiebanden worden ook gebruikt door ZigBee en ZWave, maar iSmartAlarm gebruikt zijn eigen protocol en is niet compatibel met die ‘open’ protocollen en dus ook niet met thuisautomatiseringsapparaten van andere leveranciers.
Het draadloze bereik bedraagt in ideale omstandigheden ongeveer 100 meter tussen de CubeOne en de diverse sensoren en afstandsbedieningen. Je kunt maximaal tachtig apparaten aan één CubeOne koppelen. Elke CubeOne verbruikt ongeveer 14MB data per maand. De app is bruikbaar vanaf Android 4.0 en iOS 6.0.
Naast allerlei sensoren verkoopt iSmartAlarm ook extra sirenes, slimme stroomschakelaars en bewakingscamera’s. Je kunt met één app ook meerdere CubeOnes bedienen en bijvoorbeeld met dit systeem zowel je huis als buitenverblijf bewaken.
Het startpakket dat wij testten kost 199,99 euro en bestaat uit één CubeOne, één bewegingssensor, twee magnetische deur/raamcontacten en twee afstandsbedieningen.
Ingebruikname
Na het starten van de uitsluitend Engelstalige app (wij testten v1.7.4) dien je jezelf eerst te registeren. Inlognaam, mobiel nummer en e-mailadres invullen en wachtwoord kiezen volstaat. Daarna moet je wel nog een verificatiecode invullen die je via sms wordt gestuurd.
Helaas liep het daar bij ons mis. Wij ontvingen geen sms. De app wacht 89 seconden voor je opnieuw kunt proberen om een sms te versturen, maar ook een tweede poging bracht geen soelaas. Bleek dat we een nummertje te weinig hadden ingevuld bij ons telefoonnummer.
Het zou handig zijn als de app je zou verwittigen dat je een ongeldig telefoonnummer gebruikt. Daarna lukt het wel, al moet je de code manueel invullen, de app plukt ze niet zelfstandig uit het sms-bericht zoals bijvoorbeeld Whatsapp wél doet. Vervolgens kun je een bestaand iSmartAlarm-systeem koppelen, of een volledig nieuw creëren. Je smartphone moet wel op hetzelfde lokale netwerk zitten als de CubeOne.
Wij kozen “Create”. De app toont dan afbeeldingen van iSmart-producten. Wij tikten met onze vinger op de afbeelding van de startkit. Via afbeeldingen toont de apps je nogmaals hoe je de CubeOne aansluit en de batterijstrips uit de bewegingssenor, contactsensor en “remote” trekt om die apparaten te activeren, al staat deze informatie ook al in de papieren “Get Started”-brochure in de verpakking.
Vervolgens scant de app het netwerk en probeert de CubeOne te vinden. Dit kan 60 seconden duren. De app toont daarna het mac-adres van de gevonden CubeOne. De bedoeling is dat je erop tikt om het apparaat te configureren, maar bij deze stap liep het bij ons een tweede keer mis.
Hoewel serienummer en mac-adres getoond werden (beide zijn overigens identiek), resulteerde een tik erop in de melding “CubeOne not available”. Verder geeft de app geen enkele informatie over deze foutmelding.
Nu is de netwerkconfiguratie in ons testlab iets ingewikkelder dan bij de doorsnee gebruiker, maar de CubeOne bevond zich wel degelijk in hetzelfde netwerk als de gebruikte smartphone én het ledje bovenop het apparaat knipperde wit, wat volgens de handleiding betekent dat alles normaal werkt en de CubeOne een internetverbinding heeft.
iSmartAlarm support
Wat we ook uitprobeerden, we kregen steeds dezelfde melding dat de CubeOne niet beschikbaar was. Ook de stappen die in de faq hierover op de support-website van iSmartAlarm staan brachten geen oplossing.
Dan maar een support-ticket geopend… Bleek dat deze CubeOne door een vorige tester niet in zijn fabrieksinstellingen was teruggezet. Dit kun je omwille van evidente veiligheidsredenen uiteraard niet zelf doen.
Na controle van onze gegevens, zodat men bij iSmartAlarm zeker was van onze identiteit, werd de CubeOne door hen in de fabrieksinstellingen teruggezet en konden we voort met de de configuratie.
De supportafdeling reageerde snel en professioneel op onze mailtjes, maar het duurde wel twee dagen om de reset uit te voeren, wat normaal is gezien het tijdsverschil tussen België en de V.S. waar de supportafdeling zich bevindt. De communicatie gebeurde wel volledig in het Engels.
Configuratie
Nadat de verbinding gemaakt is, controleert de app of de CubeOne de recentste firmware heeft. Indien niet, wordt die automatisch geüpdatet. Dat duurt enkele minuten en de CubeOne herstart automatisch. Nu moet je het land kiezen waarin je je bevindt. Vervolgens is de nieuwe CubeOne eindelijk geregistreerd.
De volgende stap is het linken van de meegeleverde sensoren en afstandsbedieningen aan de CubeOne. Eerst vul je het e-mailadres in waarnaar alarmen gestuurd moeten worden.
Vervolgens voeg je de meegeleverde sensoren toe aan het systeem via het app-menu “More, Device Settings, Add, Devices”. Via dit menu kun je overigens ook bijkomende CubeOne’s toevoegen, zodat je meerdere locaties met één iSmartAlarm-app kunt beheren. Je kunt elke sensor desgewenst een eigen naam geven in plaats van de numerieke apparaatcode die standaard wordt gebruikt (en die ook op elke sensor is aangebracht).
De bewegingssensor kun je aan een muur bevestigen met het meegeleverde stukje klittenband of met de eveneens meegeleverde schroeven. De contactsensor, waarvan er twee meegeleverd worden, plak je op ramen en deuren met behulp van de meegeleverde tweezijdige plakband. En de afstandsbediening kun je desgewenst aan je sleutelhanger bevestigen.
De kleinere sensoren en afstandsbediening gebruiken knoopbatterijen van type CR2032. De bewegingsdetector gebruikt drie AA-batterijen. De batterijen zitten achter klepjes die met schroefjes afgesloten zijn, dus om de batterijen te wisselen heb je een schroevendraaier nodig. Daarna moet je de sensoren opnieuw toevoegen aan het systeem.
Werking
Eens alles geïnstalleerd en verbonden is, bedien je het volledige systeem via de app. Het hoofdmenu toont vier grote pictogrammen met zelfverklarende functies: Arm (alarm inschakelen); Disarm (uitschakelen); Home (bewaking inschakelen terwijl je in huis bent); en Panic (sirene en alarmen activeren).
Als je de optie “Home” kiest, krijg je wel waarschuwingen wanneer een sensor geactiveerd wordt (een deur of raam wordt geopend, iemand komt binnen), maar gaat het alarm niet af. De app vertelt je ook wélke sensor afging.
Via kleinere pictogrammen onderaan kun je de andere functies bedienen, zoals de status van alle sensoren opvragen, een eventuele aangesloten iSmartAlarm-camera bekijken of het configuratiemenu openen.
Alles werkt heel gebruiksvriendelijk en voor de hand liggend, met dien verstande dat de app dus volledig Engelstalig werkt.
Bij het startpakket worden zoals gezegd ook twee kleine afstandsbedieningen geleverd. Die zou je bijvoorbeeld aan je kinderen kunnen geven, want met de vier knoppen op de voorkant kunnen zij heel eenvoudig dezelfde vier basisfuncties als in het hoofdmenu van de app in- en uitschakelen.
Zodra een sensor geactiveerd wordt, krijg je een waarschuwing op je mobieltje en weerklinkt een afteltoon in de CubeOne. Optioneel kan het systeem ook e-mails versturen naar zelfgekozen e-mailadressen. Amerikaanse gebruikers krijgen ook sms’en, maar in Europa ondersteunt iSmartAlarm dit niet.
Je stelt zelf in hoeveel seconden of minuten de CubeOne aftelt voor hij zijn sirene (en/of een eventueel gekoppelde extra sirene) laat afgaan (10s, 30s, 1m, 3m).
Op dezelfde manier stel je in hoeveel tijd je krijgt voor het systeem gewapend wordt wanneer je het inschakelt (30s, 1m, 3m, 5m). Je kunt ook het volume van het alarm instellen. Dit alles werkt ongeveer op dezelfde manier als bij een ‘gewoon’ alarm, dus als je daar ervaring mee hebt stelt dat allemaal geen problemen.
Conclusie
iSmartAlarm is een betaalbaar, eenvoudig te installeren en gebruiksvriendelijk alarm- en bewakingssysteem met heel wat uitbreidingsmogelijkheden. De supportafdeling reageert snel en werkt professioneel. Alles werkt wel uitsluitend in het Engels. En iSmartAlarm gebruikt zijn eigen draadloos protocol, waardoor het niet compatibel is met ZWave- of ZigBee-gebaseerde systemen. Bovendien heeft iSmartAlarm dezelfde nadelen als elk ander draadloos alarmsysteem: het is minder robuust en voor professionele inbrekers eenvoudiger te omzeilen dan een traditioneel alarmsysteem met bedrading. Een dure kunstcollectie moet je hier dus niet mee beschermen, maar voor de overgrote meerderheid van alle gebruikers is het een simpele en goedkope manier om een alarmsysteem te installeren.
Prijzen: Startpakket: 199,99 euro; Afstandsbediening (“remote tag”): 24,99 euro; Contact sensor: 29,99 euro; bewegingssensor (“Motion smart”): 34,99 euro; Alarm Camera: 149,99 euro; Keep Camera: 135,99 euro; CubeOne: 175,99 euro.
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier