Review: Sony Xperia Z5 Premium Android-smartphone

De Sony Xperia Z5 Premium is verkrijgbaar in zwart, chrome en goud. © Sony

Het nieuwe topmodel van Sony Mobile is de eerste Android-smartphone met een 4K UHD-scherm. Hoe nuttig is die hoge schermresolutie bij een relatief klein smartphonescherm? We zochten het voor je uit.

In de smartphonemarkt is het moeilijk opboksen tegen het marketinggeweld van Apple en Samsung. Wil je als fabrikant niet voor een budgetmerk versleten worden, dan mogen je topmodellen niet te vér onder de prijs van de marktleiders verkocht worden.

Dus moet je voor bijna hetzelfde geld net iets méér leveren, bijvoorbeeld innovatievere hardware en apps en nauwe integratie met je andere succesvolle producten zoals je spelconsoles. Sony Mobile deed en doet dat allemaal, maar het lijkt niet genoeg, getuige zijn marktaandeel van nauwelijks drie procent, tegenover méér dan 26 procent voor Samsung en zestien procent voor Apple. Zelfs Lenovo verkoopt ondertussen internationaal méér smartphones dan Sony.

Het moet iets met de marketing van het bedrijf zijn, want volgens ons ligt het niet aan de bouwkwaliteit, de uitrusting of de innovatieve kenmerken van de Sony smartphones, die vaak een erg goede prijskwaliteitverhouding hebben.

De Xperia Z5 Premium (E6853), het nieuwe topmodel in het Sony-gamma, kost overigens evenveel als de topmodellen van de marktleiders. Maar voor dat geld krijg je wel méér snufjes dan het geval is bij de Samsung Galaxy S6 of de Apple iPhone 6 Plus.

Scherm

Het meest opvallende kenmerk is de extreem hoge resolutie van het 5,5-inch (14-cm) Triluminos ips-scherm, dat immers als eerste in de smartphonewereld 3840 x 2160 pixels toont, oftewel 4K UHD. Maar merk je in de praktijk ook iets van die revolutionair hoge pixeldichtheid van 801 ppi? Dat is 2,6 keer scherper dan een gedrukte tijdschriftpagina.

Sony levert deze smartphone met Android 5.1.1 dat geen 4K ondersteunt. Via opschaling lukt het toch om alles in de hogere resolutie weer te geven. En plaatjes of video’s die al in 4K-resolutie zijn opgenomen, worden uiteraard in de originele hoge resolutie weergegeven.

Volledige 4K-ondersteuning volgt pas in de volgende versie van Android, Marshmallow oftewel Android 6.x De Z5 Premium staat op de lijst om die update te krijgen, maar het is nog niet duidelijk wanneer dit precies het geval zal zijn. Pas dan zal het 4K-scherm volledig tot zijn recht komen. Nu is het eerder een gimmick, ook al door het totale gebrek aan mobiele 4K inhoud, tenzij je die zelf fotografeert of filmt.

In de praktijk zie je op dit scherm sowieso geen individuele pixels meer. De Android 5.1.1-pictogrammen lijken ‘op’ het scherm te zweven, zo levensecht ogen ze. Dat effect wordt nog versterkt door de zeer goede zwartweergave, te danken aan een speciale filter die Sony tussen de krachtige lcd-achtergrondverlichting en het lcd-paneel monteerde. Die filter verdeelt het licht netjes en zeer egaal over het volledige schermoppervlak. Het hoge contrast zorgt er tegelijk voor dat het scherm ook bij fel licht nog goed leesbaar is.

De hoge pixeldichtheid is vooral interessant als je sterk inzoomt op foto’s. Fotografen kunnen de Xperia Z5 Premium bijvoorbeeld perfect gebruiken om onderweg hun hogeresolutie-foto’s op kwaliteit te controleren. Voor ‘normaal’ smartphonegebruik speelt de hoge resolutie veel minder een rol.

Prestaties

Zoveel pixels verwerken vergt wel veel van de processor, dus het gevaar bestaat dat dit de smartphone vertraagt. Maar de 64-bits octa-core Qualcomm Snapdragon 810 SoC met Adreno 430 gpu, dezelfde als in de HTC One M9 Gold, heeft er geen enkele moeite mee.

Grafisch is dit één van de snelste smartphones die we al getest hebben. Ook in de algemene Futuremark PCMark for Android benchmark scoort de Xperia Z5 Premium erg goed. Inzake snelheid moet deze smartphone alleen zeer nipt de Samsung Galaxy S6 Edge laten voorgaan.

Oké, maar al die kracht vreet toch energie, dus de autonomie zal dan wel de zwakte van dit Sony premium-model zijn? Integendeel, zo blijkt uit de zeer belastende PCMark batterijtest, waarin deze smartphone de hoogste score haalt van alle eerder door ons geteste smartphones.

Sony zelf beweert trouwens dat de 3840 mAh Li-Ion accu het bij gemiddeld gebruik twee dagen uithoudt op één laadbeurt. Dankzij QuickCharge 2.0 laad je de vast gemonteerde batterij bovendien in dertig minuten tot zestig procent weer op.

Of de goede prestaties behouden blijven wanneer de Z5 Premium de Android 6.0 update krijgt met volledige 4K-ondersteuning valt op dit moment wel niet te voorspellen.

Overige kenmerken

De Xperia Z5 Premium behoudt gelukkig de positieve eigenschappen van zijn voorgangers. Zo is het uit één stuk aluminium vervaardigde chassis stof- en waterdicht (afspoelen mag, onderdompelen niet).

De 23MP Sony Exmor RS camera op de achterzijde heeft een hybride autofocus die in 0,03 seconden scherpstelt, tot 5X analoog en 8X digitaal zoomt en 4:3 foto’s maakt met een resolutie van 23 megapxiels of breedbeeld 16:9 foto’s met een resolutie van 20 MP. De camera-app van Android 5.1 filmt echter alleen in 1080p Full HD resolutie, weliswaar ook aan 60 frames per seconde.

2160p UHD-video aan 30 fps filmen kan ook, maar dan alleen via de 4K video plugin die je apart activeert. De app waarschuwt dat ze zichzelf automatisch afsluit wanneer de telefoon te warm wordt, maar dat ze in voorkomend geval wel je video zal bewaren.

De smartphone wordt achteraan inderdaad behoorlijk warm tijdens het filmen in de hoogste resolutie, maar tijdens onze testen sloot de app zich geen enkele keer af. Maar op een warme zomerdag zou dit wellicht wel kunnen gebeuren.

4K video wordt naar keuze gefilmd in h.264 of het nieuwere, nog efficiëntere h.265 formaat. Een minuut 4K video neemt in h.264 formaat ongeveer 500 MB opslagruimte in beslag. Als je opneemt in h.265 gaat daar nog eens vijftig procent vanaf, zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

Beeldstabilisatie via Steadyshot is ook beschikbaar tijdens het filmen, maar voor de rest heeft de 4K-video camera app geen bijkomende opties.

Andere interessante snufjes zijn een vingerafdruksensor, ondersteuning voor Wireless-AC wifi, Bluetooth 4.1 en ANT+ en een ingebouwde fm-radio.

Van de 32 GB opslagruimte rest in de praktijk nog iets meer dan 18 GB wanneer je het toestel voor het eerst gebruikt, maar je kunt dit wel uitbreiden met een sd-kaartje van maximaal 200 GB.

Deze smartphone is met een dikte van 7,8 mm niet de allerdunste op de markt en zijn gewicht van 181 gram is ook lichtjes hoger dan de direct concurrerende toestellen van Apple, Samsung, LG, HTC etc. Wellicht heeft dat te maken met de dikte en de zwaarte van de batterij, maar ik neem het er graag bij omwille van zijn van een smartphone toch wel uitzonderlijke autonomie.

Conclusie

De Sony Xperia Z5 Premium is een van de snelste en best uitgeruste Android-smartphones van het moment. Alleen de Samsung S6 Edge komt wat ons betreft ietwat in de buurt van dit smartphone-monster. De 4K resolutie is momenteel veeleer een gimmick, want de huidige versie van Android ondersteunt die hogere resolutie niet. En of je écht evenveel wil besteden aan een smartphone als aan een vrij krachtige pc of laptop is iets wat jij zelf moet beslissen.

Adviesprijs: 799 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content