Scherp geprijsde phablet van Huawei

Huawei Ascend Mate7 © Huawei

De Huawei Ascend Mate7 is een zogenaamde ‘phablet’, een smartphone met een extra groot scherm die het midden houdt tussen een gsm en een minitablet. Voor 500 euro koop je een 4G LTE Android-gsm met een eight-core processor, 2 GB geheugen en 13 + 5 megapixel camera’s. Een test.

De Ascend Mate7 van de Chinese fabrikant Hua valt in de eerste plaats op door zijn relatief lage prijs: 499,99 euro voor een 6-inch smartphone met de recentste Android-versie en alle denkbare technische snufjes klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Toch ziet deze ‘phablet’ er niet uit als een goedkope Chinese prul. De Ascend Mate7 is een stijlvolle, slanke smartphone van 7,9 mm dikte, met een 6-inch Full HD-aanraakscherm dat tot aan de randen doorloopt. Huawei zegt dat 83% van de voorkant in beslag wordt genomen door het scherm.

Door zijn grote 6-inch Full HD-scherm met een pixeldichtheid van 368 ppi is dit toestel wel 8,1 breed en 15,7 hoog, dus vrij fors voor een smartphone en alleen door iemand met grote handen vlot in één hand vast te houden. Ook het gewicht is redelijk stevig: 185 gram.

Technische uitrusting

Het eerste wat opvalt als we de specificaties bekijken, is de Hisilicon Kirin 925-processor met acht kernen: vier van 1,8 GHz en 4 van 1,3 GHz. Dit wordt gecombineerd met 2 GB RAM en de recentste Android 4.4 met Huawei Emotion UI 3.0. Ook de grafische chip van ARM, de Mali T628 MP6, heeft acht kernen met een kloksnelheid van 600 MHz. Op papier is dit dus een krachtpatser. Straks meer daarover als we onze benchmarks erop loslaten.

De opslagruimte is met 16GB redelijk bemeten voor een relatief goedkoop toestel, maar gebruikers die veel multimedia op hun smartphone meezeulen kunnen het gelukkig nog uitbreiden met een geheugenkaartje. Standaard is er maar 10,86 GB effectieve vrije ruimte over. Er bestaat wel nog een duurder model met 3 GB RAM en 32 GB opslagruimte dat voor multimediageweldenaars wellicht beter geschikt is. Ook daarvan kun je de opslagruimte nog uitbreiden door middel van een microsd-kaartje.

De chatcamera op de voorkant heeft een behoorlijke grote resolutie van 5 megapixels. Op de achterkant zit een fotocamera met 13 megapixels en led-flits die ook 1080p video-opnames aan 30 beelden per seconde kan maken. Vlak onder de cameralens bevindt zich een zilverkleur aanraakvlak. Dat blijkt de geïntegreerde vingerafdruksensor te zijn.

Voor de rest krijg je alle gebruikelijke verbindingen en sensoren, waaronder Bluetooth 4.0, nfc, WiFi 802.11 tot en met n, maar niet het nog snellere ac, a-gps, kompas, versnellingsmeter, gyroscoop etc. De flink uit de kluiten batterij met een vermogen van 4000 mAh is vast ingebouwd en kun je niet zelf verwisselen.

Huawei levert standaardoortjes mee, maar optioneel kun je ook oortjes met actieve lawaai-onderdrukking kopen die van stroom worden voorzien door de telefoon zelf. Over de prijs en beschikbaarheid van deze “Live Extra”-earphones konden we echter verder niets terugvinden.

Testmethode

We beoordelen smartphones op meer dan negentig verschillende criteria. We geven punten voor objectieve criteria (uitrusting, draagbaarheid, autonomie, straling). Op basis daarvan berekenen we een functionaliteitsscore op 100 punten.

We geven ook punten op subjectieve criteria zoals bouw- en schermkwaliteit, zakelijke beveiliging, bedieningsgemak, reactiesnelheid en precisie van het aanraakscherm, extra mogelijkheden en onze algemene indruk. Dat geeft ons een subjectieve testscore op 100 punten.

Ten slotte berekenen we een snelheidsscore op 100 punten op basis van verschillende platformspecifieke en -onafhankelijke benchmarks die de autonomie, de algemene snelheid, de grafische snelheid, de wifi-downloadsnelheid en de websnelheid meten.

Iets om rekening mee te houden is dat bij smartphones benchmarks niet alleenzaligmakend zijn. Sommige fabrikanten gaan zelfs zo ver om hun firmware te optimaliseren zodat hun toestellen extra goed presteren in populaire benchmarks. Hoewel we verschillende benchmarks uitvoeren, gebruiken we voor de berekening van onze snelheidsscore alleen de volgens ons meest betrouwbare, platformonafhankelijke benchmarks (Basemark, GFXBench T-Rex, Ookla en Futuremark Peacekeeper en Futuremark PCMark for Android).

In de uiteindelijke prestatiescore op honderd punten tellen de functionaliteitsscore en de subjectieve score elk voor 30% en de snelheidsscore voor 40% mee. We berekenen ook een prijsprestatiescore op 100 punten. Daarin telt de prestatiescore voor 70% en de prijs voor 30% mee.

Prestaties

De Huawei Mate7 haalt een prestatiescore van 78/100 en een prijsprestatiescore van 65/100. Dat zijn goede resultaten, beter bijvoorbeeld dan de kleine Huawei Ascend 7 en op hetzelfde niveau als een LG G2 of Google Nexus 5, die echter wel kleinere schermen en een (veel) lagere autonomie hebben.

De Huawei Mate7 houdt het in PCMark for Android 409 minuten uit. Van de smartphones die we recent testten doet alleen de Sony Xperia Z2 het beter. Die smartphone haalt in onze testen met 85/100 ook een hogere algemene prestatiescore, net zoals de HTC One M8 en de Samsung Galaxy S5. Maar die zijn natuurlijk wel duurder én ze hebben een kleiner scherm.

Conclusie

Zoek je iets tussen een smartphone en een tablet in met een goede batterijlevensduur, behoorlijke prestaties en een eerlijk prijskaartje dan komt de Huawei Mate7 zeker in aanmerking.

Adviesprijs: 499,99 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content