GFI Max Remote Management is een internetdienst waarop je inlogt en die je dan een webinterface geeft met bewaking en beheer voor al je servers en diensten. Een cloudoplossing, zo je wil.

Als je veel servers en sites hebt draaien, lokaal of op afstand, virtueel of fysiek, dan moeten die allemaal bewaakt en beheerd worden. Het Maltese bedrijf GFI heeft een naar eigen zeggen heel eenvoudige en goedkope oplossing voor dit probleem.

Agent

GFI Max Remote Management werkt op basis van een agent die op elk te beheren server geïnstalleerd wordt. Hier komen we een eerste punt van kritiek tegen. GFI voorziet alleen agenten voor Windows. Weliswaar alles vanaf Windows NT, maar niets voor Linux of andere platformen. Het GFI Max beheer kan verder ook niet zonder agent werken: het bewaken van een losse internetdienst (website, mailserver, noem maar op) is zonder agent niet voorzien.

Tijdens de installatie en eerste ingebruikneming van de agent krijg je een wizard die alle uit te voeren controles en bewakingen doorloopt. Je kunt die allemaal meteen instellen, of achteraf via de locale beheerinterface van de agent, of uiteraard ook via de webinterface.

Parameters

De instelbare parameters voor de 24×7-bewaking omvatten schijfruimte, serverprestaties, pingcontrole, tcp-dienstcontrole, bandbreedtebewaking, bestandenomvangs-, eventlog-, script-, website-, Windows-dienst- en SNMP-controle.

Voor het webbeheer moet je inloggen op een speciale site van GFI. Dan opent zich een dashboard voor jouw bedrijf dat er vrij goed uitziet als een normaal Windows dialoogvenster.

Conclusie

Het beheer- en bewakingssysteem GFI Max Remote Management werkt vlot en eenvoudig. We hadden wel graag meer ondersteuning voor Linux-servers gezien en voor "black box" internetdienstenservers waarop geen agent kan draaien. In bedrijven en zeker bij hosters draait er veel meer dan alleen maar Windows, GFI!

Johan Zwiekhorst Bron: www.diskidee.be

GFI Max Remote Management is een internetdienst waarop je inlogt en die je dan een webinterface geeft met bewaking en beheer voor al je servers en diensten. Een cloudoplossing, zo je wil. Als je veel servers en sites hebt draaien, lokaal of op afstand, virtueel of fysiek, dan moeten die allemaal bewaakt en beheerd worden. Het Maltese bedrijf GFI heeft een naar eigen zeggen heel eenvoudige en goedkope oplossing voor dit probleem. Agent GFI Max Remote Management werkt op basis van een agent die op elk te beheren server geïnstalleerd wordt. Hier komen we een eerste punt van kritiek tegen. GFI voorziet alleen agenten voor Windows. Weliswaar alles vanaf Windows NT, maar niets voor Linux of andere platformen. Het GFI Max beheer kan verder ook niet zonder agent werken: het bewaken van een losse internetdienst (website, mailserver, noem maar op) is zonder agent niet voorzien. Tijdens de installatie en eerste ingebruikneming van de agent krijg je een wizard die alle uit te voeren controles en bewakingen doorloopt. Je kunt die allemaal meteen instellen, of achteraf via de locale beheerinterface van de agent, of uiteraard ook via de webinterface. Parameters De instelbare parameters voor de 24×7-bewaking omvatten schijfruimte, serverprestaties, pingcontrole, tcp-dienstcontrole, bandbreedtebewaking, bestandenomvangs-, eventlog-, script-, website-, Windows-dienst- en SNMP-controle. Voor het webbeheer moet je inloggen op een speciale site van GFI. Dan opent zich een dashboard voor jouw bedrijf dat er vrij goed uitziet als een normaal Windows dialoogvenster. Conclusie Het beheer- en bewakingssysteem GFI Max Remote Management werkt vlot en eenvoudig. We hadden wel graag meer ondersteuning voor Linux-servers gezien en voor "black box" internetdienstenservers waarop geen agent kan draaien. In bedrijven en zeker bij hosters draait er veel meer dan alleen maar Windows, GFI! Johan Zwiekhorst Bron: www.diskidee.be