Slim stopcontact voor het thuisnetwerk

In combinatie met een FRITZ!Box-router, een webbrowser en een tablet of smartphone bouw je met de AVM FRITZ!DECT 200 een eenvoudig thuisautomatiseringssysteem. Wij testten dit slimme stopcontact.

AVM omschrijft de FRITZ!DECT 200 als “een slimme stekker voor het thuisnetwerk”. Met deze “smart plug” tover je elk (geaard) stopcontact in huis om in een intelligent stopcontact. De elektrische apparaten die je erop aansluit kun je op afstand in- en uitschakelen. Dit kan handmatig of automatisch. Bovendien kun je ook het energieverbruik meten en registreren.


DECT ULE

De FRITZ!DECT 200 werkt volgens de DECT ULE standaard. DECT is het communicatiesysteem waarmee ook draadloze telefoons functioneren. ULE betekent dat het DECT-apparaat zelf zeer weinig energie verbruikt. Voor de FRITZ!DECT 200 maten we bijvoorbeeld een eigen verbruik van slechts 0,6 watt. AVM zelf zegt dat de stekker maximaal 1 watt verbruikt in werking en 0,7 watt in stand-by.


DECT ULE-apparaten gebruiken de 1,9 GHz frequentieband. Er is dus minder interferentie met andere draadloze apparaten die doorgaans in de 2,4 GHz- of 5 GHz-frequentiebanden opereren, zoals WiFi, ZigBee en Bluetooth. Dergelijke apparaten hebben een zeer lage vertraging of “latency” waardoor instant-communicatie mogelijk is. Het signaal is ook geëncrypteerd.


Technische details

De nieuwe slimme stekker van AVM past in elk 230 volt stopcontact met aarding (pin of zijkant). De witte plug weegt 135 gram en meet 93 x 59 x 41 mm. Aangesloten apparaten mogen maximaal 2.300 watt of 10 Ampère verbruiken. De omgevingstemperatuur moet tussen 0°C en 40°C liggen.


Het zendbereik van de DECT ULE is 40 meter binnenskamers en tot 300 meter buitenshuis.De stekker is alleen bedoeld voor gebruik binnenskamers.


Op de voorkant van de plug zitten twee groene leds: on/off en DECT. Deze leds kun je overigens softwarematig uitschakelen. De leds dienen tegelijk als bedieningsknopjes. Met on/off schakel je de stekker in of uit. Met de DECT-knop registreer je de FRITZ!DECT 200 bij een FRITZ!Box. De leds geven ook statusinformatie: permanent brandende leds betekenen dat de stekker ingeschakeld is en geregistreerd; flikkerende leds betekenen dat er een firmware-update bezig is van de stekker of dat het DECT-registratieproces bezig is.


Praktijk

Wij testten twee FRITZ!DECT 200-stekkers op een FRITZ!Box 7390 met FRITZ!OS 5.51. De test duurde drie weken en met verschillende soorten belastingen (tv- en multimedia-apparatuur, verlichting, kerstverlichting, boiler). In de testperiode werkte alles perfect zonder enig probleem en volgens de door ons ingestelde schema’s.


De stekkers werkten probleemloos op verschillende locaties, zowel op de hoogste verdieping (15 meter hoger dan de router) als in een apart gebouw ongeveer 15 meter verwijderd van de router.


Het duurt tot een minuut of langer voor de router detecteert dat een stekker niet meer vindbaar is (bijvoorbeeld wegens uit het stopcontact getrokken, of niet-functionerend). Het Connection-bolletje in het Smart Home-menu wordt dan grijs in plaats van groen. De stekker terugvinden gaat iets sneller en duurt een seconde of vijftien.


Conclusie

De AVM FRITZ!DECT 200 (49 euro) is een goedkope manier om allerlei elektrische apparaten in huis vanop afstand te bedienen, eventueel op een geautomatiseerde manier. Interessant is ook dat je het verbruik van aangesloten apparatuur erg gedetailleerd kunt bewaken. Het enige ‘nadeel’ is dat je een recente AVM FRITZ!Box router met DECT-voorziening moet hebben om deze slimme plugs te kunnen gebruiken.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content