Snelle Vaio laptop in ultraplatte behuizing

De Sony Vaio VPCZ21L9E/B valt vooral op doordat hij zo plat en licht is. Toch hoef je geen compromissen te sluiten op het vlak van prestaties, blijkt uit onze test.

De Sony Vaio VPCZ21L9E/B valt vooral op doordat hij zo plat en licht is. Toch hoef je geen compromissen te sluiten op het vlak van prestaties, blijkt uit onze test.


De nieuwe Vaio laptop van Sony is slechts 1,66 cm dun en weegt 1175 gram. Het lage gewicht is onder andere te danken aan de matzwarte koolstofvezel behuizing, die erg stevig is, maar weinig weegt. Sommige modellen worden geleverd met een ook apart verkrijgbare en apart oplaadbare extra batterij, die de ganse onderkant van de laptop in beslag neemt.


De extra batterij maakt de Vaio VPCZ21L9E/B nauwelijks een centimeter dikker. Het gewicht stijgt tot een nog altijd erg draagbare 1655 gram. Apart meegeleverd bij sommige uitvoeringen is een compact basisstation van 605 gram met dvd-rw station (sleuftype), snellere videokaart en extra aansluitingen. Je kunt dit basisstation wel verplaatsen of meenemen, maar het is eigenlijk de bedoeling dat het op je werkplek blijft.


Uitrusting

De Sony Vaio VPCZ21L9E/B wordt aangedreven door een Intel Core i5-2410M processor die aan 2,3 GHz draait. Die is gecombineerd met 4 GB geheugen, een solid-state disk (ssd) van 128 GB en Intel Mobile HD Graphics. Alle aansluitingen zitten op de zijkanten: 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, HDMI, VGA en Ethernet. Omdat het chassis zo plat is, past de Ethernet-aansluiting niet helemaal in de zijkant. Om ze te gebruiken dien je een klepje naar beneden te klappen. Op de voorkant zitten sleuven voor MemoryStick- en SDCard-geheugenkaartjes en in de schermrand is een HD webcam met Sony Exmor-beeldverbeteringschip verwerkt.


In het midden van het aanraakvlak zit een piepkleine vingerafdruklezer. Intern is een TPM-beveilingschip aanwezig. TrueSuite software van AuthenTec laat je toe om vingerafdrukken te registeren, wachtwoorden te beheren en andere beveiligingsoperaties uit te voeren. Het led-verlichte scherm heeft een diagonaal van 13,3 inch, maar geeft wel 1600 x 900 pixels weer. Hoewel de letters klein zijn, is het scherm erg contrastrijk en dus toch goed leesbaar.


Prestaties

De Sony Vaio VPCZ21L9E/B presteert op zichzelf al erg goed, met een Windows Experience Index (WEI) van 5,7 en een PC Mark Vantage score van 8200. Dat is natuurlijk mede dankzij de snelle ssd die erin steekt. Maar de Intel chip presteert grafisch ook niet slecht, met een 3DMark 2003 score van 7192 en een 3DMark 2006 score van 3900 punten.


Koppel je het basisstation aan met de ingebouwde AMD Radeon HD 6650M videochip, dan schieten de grafische prestaties de hoogte in: 18871 punten in 3DMark 2003 en 8418 punten in 3DMark 2006. De ingebouwde Lithium-polymeer batterij houdt het 4 à 5 uur vol op een volle lading. Koppel je de extra batterij aan dan verhoogt dit tot 8 à 9 uur. De kleine voeding verbruikt maximaal 45 Watt, de grotere in combinatie met het basisstation ongeveer dubbel zoveel. Opvallend is verder dat de Sony Vaio VPCZ21L9E/B zeer snel wakker wordt uit de slaapstand: binnen de 1 à 2 seconden is hij gebruiksklaar.


Conclusie

De Sony Vaio VPCZ21L9E/B is slank en licht, maar presteert toch erg snel en heeft een erg goede autonomie. Dit is in vele opzichten een ideale laptop. Maar… Je hoort ons al komen natuurlijk: ware er niet dat ene nadeel, namelijk zijn erg hoge prijs. Voor de laptop zelf betaal je rond de 2.000 euro. Tel daar nog de extra batterij en het basisstation bij en het prijskaartje stijgt tot ver daarboven.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content