Naast twee D-Link DHP-500AV Powerline-adapters ontvingen we van de fabrikant ook nog een Powerline AV Wireless N Extender DHP-W306AV voor een test.

De DHP-500AV adapters voldoen aan de HomePlug AV2 specificatie. Deze specificatie moet ervoor zorgen dat aan de steeds hogere eisen van het digitale huis voldaan kan worden. De AV2 specificatie is volledig compatibel met de huidige HomePlug AV en toekomstige HomePlug Green PHY en IEEE 1901 producten. De HomePlug AV2 specificatie ondersteunt Gigabit-klasse Powerline-netwerken en biedt een verbeterde verbinding voor applicaties die veel bandbreedte vereisen.

Encryptie

De ingebouwde Gigabit Ethernet-poort kan dus snelheden halen tot 1000 Mbps. Fast Ethernet (100 Mbps) was immers niet meer toereikend. De verbinding kan beveiligd worden door middel van 128-bit AES encryptie. De Advanced Encryption Standard is een door Belgen ontwikkelde en door de Amerikaanse overheid goedgekeurde versleutelingtechnologie. De D-Link DHP-500AV Powerline adapters zijn plug & play en ondersteunen encryptie via een druk op de knop. Dankzij Quality of Service (QoS) krijgt audio en video voorrang op het overige netwerkverkeer.

DHP-W306AV

De D-Link Powerline AV Wireless N Extender voldoet aan de HomePlug AV specificatie en ondersteunt dus theoretische snelheden tot 200 Mbps en draadloze snelheden tot 300 Mbps. Met deze adapter kan je dus geen snelheden halen tot 500 Mbps! De ingebouwde Ethernet-poort is een 10/100 type waar je dus maximaal 100 Mbps kan uitpersen. De adapter ondersteunt net als de DHP-500AV adapter 128-bit AES encryptie en Quality of Service (QoS).

Testopstelling

Ten behoeve van onze test maken we een testopstelling waarbij één DHP-500AV Powerline-adapter wordt aangesloten op de router die in een aparte kamer staat. De andere DHP-500AV adapter zullen we gebruiken om onze pc in de werkruimte te voorzien van internet- en netwerktoegang. De D-Link Powerline AV Wireless N Extender DHP-W306AV zullen we gebruiken om op de eerste verdieping ons bestaande, draadloze netwerk uit te breiden.

Conclusie

Ondanks het feit dat we de draadloze DHP-W306AV adapter (119 euro) uiteindelijk toch aan de praat kregen, zijn we niet erg enthousiast over de installatiewizard van dit toestel. De wizard bleek tot driemaal toe niet in staat om zonder foutmelding de (draadloze) beveiliging toe te passen. Waarschijnlijk kan nieuwe software en/of firmware het probleem oplossen. De DHP-500AV adapters (79,95 euro) doen hun werk probleemloos en kunnen we dan ook met een gerust hart aanbevelen. Verwacht echter niet dat je de theoretische doorvoersnelheid van 500 Mbps in de praktijk ook echt haalt.

Bron: www.diskidee.be

Naast twee D-Link DHP-500AV Powerline-adapters ontvingen we van de fabrikant ook nog een Powerline AV Wireless N Extender DHP-W306AV voor een test. De DHP-500AV adapters voldoen aan de HomePlug AV2 specificatie. Deze specificatie moet ervoor zorgen dat aan de steeds hogere eisen van het digitale huis voldaan kan worden. De AV2 specificatie is volledig compatibel met de huidige HomePlug AV en toekomstige HomePlug Green PHY en IEEE 1901 producten. De HomePlug AV2 specificatie ondersteunt Gigabit-klasse Powerline-netwerken en biedt een verbeterde verbinding voor applicaties die veel bandbreedte vereisen. EncryptieDe ingebouwde Gigabit Ethernet-poort kan dus snelheden halen tot 1000 Mbps. Fast Ethernet (100 Mbps) was immers niet meer toereikend. De verbinding kan beveiligd worden door middel van 128-bit AES encryptie. De Advanced Encryption Standard is een door Belgen ontwikkelde en door de Amerikaanse overheid goedgekeurde versleutelingtechnologie. De D-Link DHP-500AV Powerline adapters zijn plug & play en ondersteunen encryptie via een druk op de knop. Dankzij Quality of Service (QoS) krijgt audio en video voorrang op het overige netwerkverkeer. DHP-W306AVDe D-Link Powerline AV Wireless N Extender voldoet aan de HomePlug AV specificatie en ondersteunt dus theoretische snelheden tot 200 Mbps en draadloze snelheden tot 300 Mbps. Met deze adapter kan je dus geen snelheden halen tot 500 Mbps! De ingebouwde Ethernet-poort is een 10/100 type waar je dus maximaal 100 Mbps kan uitpersen. De adapter ondersteunt net als de DHP-500AV adapter 128-bit AES encryptie en Quality of Service (QoS). TestopstellingTen behoeve van onze test maken we een testopstelling waarbij één DHP-500AV Powerline-adapter wordt aangesloten op de router die in een aparte kamer staat. De andere DHP-500AV adapter zullen we gebruiken om onze pc in de werkruimte te voorzien van internet- en netwerktoegang. De D-Link Powerline AV Wireless N Extender DHP-W306AV zullen we gebruiken om op de eerste verdieping ons bestaande, draadloze netwerk uit te breiden. ConclusieOndanks het feit dat we de draadloze DHP-W306AV adapter (119 euro) uiteindelijk toch aan de praat kregen, zijn we niet erg enthousiast over de installatiewizard van dit toestel. De wizard bleek tot driemaal toe niet in staat om zonder foutmelding de (draadloze) beveiliging toe te passen. Waarschijnlijk kan nieuwe software en/of firmware het probleem oplossen. De DHP-500AV adapters (79,95 euro) doen hun werk probleemloos en kunnen we dan ook met een gerust hart aanbevelen. Verwacht echter niet dat je de theoretische doorvoersnelheid van 500 Mbps in de praktijk ook echt haalt.Bron: www.diskidee.be