Sony promootte jarenlang koppig zijn eigen Memory Stick flashgeheugen. Onlangs lanceerde het eigen SDHC geheugenkaartjes. Wij testten de Sony SDHC Card SF-8NX die een capaciteit biedt van 8 GB en een leessnelheid tot 22 MB/s ('Class 10').

Zeker bij digitale camera's is de SDCard in al zijn variaties het meest gebruikte type flashgeheugen. Versie 2.0 van de SDCard-standaard wordt ook wel SDHC genoemd (Secure Digital High Capacity) en biedt een hogere capaciteit tot maximaal 32 GB.

SDHC-kaartjes worden onderverdeeld in verschillende snelheidsklassen, van één tot en met tien, waarbij tien overeenkomt met leessnelheden van minstens 10 MB/s. Het kaartje van Sony is volgens de fabrikant nog meer dan twee keer zo snel en haalt 22 MB/s, hoewel het dus officieel een 'Class 10' kaartje is.

Gratis software

Sony biedt twee gratis downloads aan. De eerste is x-Pict Story, een eenvoudige applicatie om diavoorstellingen te creëren. Interessanter is de gratis File Rescue herstelsoftware waarmee je bestanden kunt herstellen die je per ongeluk gewist hebt. Ook kun je foto's terughalen van een kaartje dat per ongeluk geformatteerd werd. File Rescue werkt alleen voor kaartjes die met een FAT partitietabel zijn geformatteerd. Maar de geheugenkaartjes van Sony worden sowieso standaard in het FAT formaat geleverd.

Prestaties

De Sony SDHC Card SF-8NX geheugenkaart biedt in de praktijk 7,2 GB bruikbare opslagruimte. De kaart blijkt snel genoeg om te gebruiken in digitale camera's die een stand hebben waarmee je continu foto's kunt maken (continuous shooting mode). We hebben dit getest op een Panasonic Lumix FP1 12-megapixelcamera en konden inderdaad probleemloos continu foto's maken (tot wel 18 per minuut). Het kaartje is ook geschikt voor gebruik in Full HD camcorders, zelfs in (toekomstige) 3D-camcorders.

Wij testen de SF-8NX ook met HD Tach 3 Long Bench (32 MB zones) en RoadKill SpeedDisk 2.0. HD Tach geeft een constante leessnelheid van 18,2 MB/s en een toegangssnelheid van 2,2 ms bij een cpu-gebruik van 5%. De burst (maximale)-snelheid is 19,4 MB/s. RoadKill meldt een leessnelheid (gecachet) van 21,41 MB/s, dus bijna exact even snel als wat Sony claimt. De ongecachte leessnelheid ligt met 17,81 MB/s iets lager. De toegangstijd is 2,25 ms en de 'overall score' 1125 punten.

Conclusie

De prestaties van de Sony SDHC Card SF-8NX geheugenkaart, die 33 euro kost, liggen in de lijn van wat Sony op de verpakking claimt.

Bron: www.diskidee.be

Sony promootte jarenlang koppig zijn eigen Memory Stick flashgeheugen. Onlangs lanceerde het eigen SDHC geheugenkaartjes. Wij testten de Sony SDHC Card SF-8NX die een capaciteit biedt van 8 GB en een leessnelheid tot 22 MB/s ('Class 10'). Zeker bij digitale camera's is de SDCard in al zijn variaties het meest gebruikte type flashgeheugen. Versie 2.0 van de SDCard-standaard wordt ook wel SDHC genoemd (Secure Digital High Capacity) en biedt een hogere capaciteit tot maximaal 32 GB. SDHC-kaartjes worden onderverdeeld in verschillende snelheidsklassen, van één tot en met tien, waarbij tien overeenkomt met leessnelheden van minstens 10 MB/s. Het kaartje van Sony is volgens de fabrikant nog meer dan twee keer zo snel en haalt 22 MB/s, hoewel het dus officieel een 'Class 10' kaartje is.Gratis softwareSony biedt twee gratis downloads aan. De eerste is x-Pict Story, een eenvoudige applicatie om diavoorstellingen te creëren. Interessanter is de gratis File Rescue herstelsoftware waarmee je bestanden kunt herstellen die je per ongeluk gewist hebt. Ook kun je foto's terughalen van een kaartje dat per ongeluk geformatteerd werd. File Rescue werkt alleen voor kaartjes die met een FAT partitietabel zijn geformatteerd. Maar de geheugenkaartjes van Sony worden sowieso standaard in het FAT formaat geleverd. PrestatiesDe Sony SDHC Card SF-8NX geheugenkaart biedt in de praktijk 7,2 GB bruikbare opslagruimte. De kaart blijkt snel genoeg om te gebruiken in digitale camera's die een stand hebben waarmee je continu foto's kunt maken (continuous shooting mode). We hebben dit getest op een Panasonic Lumix FP1 12-megapixelcamera en konden inderdaad probleemloos continu foto's maken (tot wel 18 per minuut). Het kaartje is ook geschikt voor gebruik in Full HD camcorders, zelfs in (toekomstige) 3D-camcorders. Wij testen de SF-8NX ook met HD Tach 3 Long Bench (32 MB zones) en RoadKill SpeedDisk 2.0. HD Tach geeft een constante leessnelheid van 18,2 MB/s en een toegangssnelheid van 2,2 ms bij een cpu-gebruik van 5%. De burst (maximale)-snelheid is 19,4 MB/s. RoadKill meldt een leessnelheid (gecachet) van 21,41 MB/s, dus bijna exact even snel als wat Sony claimt. De ongecachte leessnelheid ligt met 17,81 MB/s iets lager. De toegangstijd is 2,25 ms en de 'overall score' 1125 punten. ConclusieDe prestaties van de Sony SDHC Card SF-8NX geheugenkaart, die 33 euro kost, liggen in de lijn van wat Sony op de verpakking claimt. Bron: www.diskidee.be