Samsungs Galaxy S6 moet iPhone doen vergeten
“De Galaxy S6 is de meest geavanceerde smartphone in de wereld”, zo heeft Samsung ceo JK Shin zijn nieuwe paradepaardje voorgesteld in de aanloop naar het Mobile World Congress. “Sommigen focussen op design, anderen op technologie. Samsung combineert beide.”
Na de lauwe ontvangst van de Galaxy S5 heeft Samsung tabula rasa gemaakt voor de opvolger. Dit nieuwe toptoestel moet de Koreanen terug in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. Het moet Samsung terug doen aanknopen met de successen van weleer.
Eén geruststelling: de S6 is anders dan zijn voorganger. Het goedkope plastic werd vervangen door een afwerking in aluminium en in glas (Gorilla Glas dat onder bepaalde lichtomstandigheden van kleur verandert), die zowel aan de iPhone 6 (zijkant) als aan de Xperia-toestellen van Sony (achterkant) doet denken.
De drukke TouchWiz-interface werd flink vereenvoudigd en onder de motorkap zit de allereerste 64 bit 14 nm Exynos octacore processor ter wereld. Dat leest u goed: Samsung laat de Qualcomm-chips voor wat ze zijn en trekt resoluut de kaart van het in eigen huis ontwikkelde alternatief.
De Exynos-chip is overigens niet het enige onderdeel dat helemaal nieuw is. Zo maakt Samsung voortaan gebruik van UFS-2.0-flashgeheugen, dat tot dertig procent sneller zou zijn dan het klassieke geheugen in mobieltjes.
Het topmanagement van Samsung doet de S6 dan ook af als de meest geavanceerde smartphone in de wereld, en als je enkel naar de specs kijkt, dan laat het toestel de populaire iPhone 6 inderdaad op de meeste vlakken achter zich. JK Shin en co. lieten niet na om dat meermaals te benadrukken.
Wat denkt u bijvoorbeeld van een 5,1 inch quad HD super amoled scherm met een pixeldichtheid van 557 dpi? Of van de – ingebouwde – 2,550 mAh batterij die je op tien minuten draadloos kan opladen voor 4 uur doordeweeks gebruik, en die je voor een volledige oplaadbeurt de helft sneller kan opladen dan een iPhone?
Vooraan krijgt de S6 een 5 mexapixel camera met F1.9-lens en de mogelijkheid tot real-time HD recording, achteraan is gekozen voor 16 megapixels en een gelijkaardige F1.9 lens, die meer licht zou moeten ‘vangen’ dan de lenzen op concurrerende toestellen. Nogmaals werd de vergelijking gemaakt met het mobieltje van Apple: in een donkere setting zou de S6 opmerkelijk beter presteren.
Samsung Pay
Nog nieuw is Samsung Pay, een concurrent voor Apple Pay die tegen de zomer wordt gelanceerd in de VS (over Europa is nog niets geweten).
Samsung Pay maakt gebruik van beveiligingsmechanismen als KNOX, vingerafdrukherkenning (er staat een nieuwe en betere vingerafsdrukscanner op de S6) en geavanceerde tokenization. De betaaldienst staat los van het apparaat, de verkoper en de kaartuitgever, en werkt zowel met NFC (Near Field Communication) als met MST (Magnetic Secure Transmission).
Dankzij die MST-technologie, die Samsung onlangs verwierf met de overname van Looppay, zou Samsung Pay straks overal waar je met een kredietkaart kan betalen moeten werken. Er werden intussen al deals afgelosten met onder andere Mastercard, American Express en Visa.
S6 Edge
Zoals al een tijdje bekend was, lanceert Samsung samen met de S6 ook de S6 Edge, een gelijkaardig toestel maar dan met een scherm dat aan beide zijkanten een curve naar beneden maakt., en het toestel zo een opvallende ideniteit geeft.
Waarvoor de curves juist moeten dienen is nog niet helemaal duidelijk, al kan je wel vijf voorkeurspersonen ‘een kleurtje geven’ in zo’n rand, en als je S6 Edge met de voorkant op tafel ligt kan je zonder het mobieltje op te pakken zien wie je belt aan de hand van de kleur aan de zijkant. Een leuke gimmick allicht.
De Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge zullen in België te koop zijn vanaf 17 april. Ze hebben een opslagcapaciteit van 32/64/128 GB en zijn verkrijgbaar in de kleuren White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum, Blue Topaz en Green Emerald. De aanbevolen startprijs is € 699,99 voor de Galaxy S6 (32 GB) en € 849,99 euro voor de Galaxy S6 Edge (32 GB).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier