'Shadow IT expected to reach 90 % of enterprise it spend by the end of this decade, up from just 10-20 % a decade ago'. Als Sabine Everaet, cio van Coca Cola Europe en in 2011 Data News cio van het jaar, een tweet de wereld in stuurt, dan verscherpt de geest. 'Schaduw-it' staat voor alle toestellen, software en toepassingen die stiekem in het bedrijf worden geloodst, zonder de controle van de cio. Loopt die dan steeds meer in zijn eigen schaduw?

De hete windhoos rond 'bring your own device' of zoals u wil 'pay your own device' zorgt ervoor dat heel wat medewerkers hun eigen toestellen op hun werkstek (ook thuis) gebruiken. Niet alleen smartphones of tablets trouwens, maar ook software of apps (bring your own apps). Marketing krijgt steeds meer greep op de it-budgetten met website- en social media-acties. De cio moet zorgen dat het platform die nieuwe toepassingen aankan, maar ook dat wordt gecounterd door de feiten. Steeds meer verdwijnt immers in de cloud.

Aha, de cio zou dus de cdo moeten worden, de 'chief digital officer'. Ach, er is geen functie waarvoor zoveel nieuwe namen wordt bedacht als de cio. Dagelijks bijna. De titels ceo en cfo blijven al generaties hetzelfde. Voor de relatief nieuwe term cio zijn er al tientallen opgeworpen. Spottend wordt wel eens gesproken over 'career is over'.

De cio zal in elk geval moeten aantonen dat zijn oplossingen niet alleen voor een grotere productiviteit of efficiëntie kan zorgen (ligt voor de hand), maar ook voor meer inkomsten. Wie weet wordt ie dan de 'chief revenue officer', waarom niet eigenlijk? Of toch liever 'chief customer officer', zoals weleens wordt geopperd, uiteraard voor interne gebruikers maar vooral ook voor externe klanten, inclusief het behoud van die klanten (customer retention). Het wordt tijd dat de cio uit zijn schaduw treedt. Gedaan met schaduwboksen.

'Shadow IT expected to reach 90 % of enterprise it spend by the end of this decade, up from just 10-20 % a decade ago'. Als Sabine Everaet, cio van Coca Cola Europe en in 2011 Data News cio van het jaar, een tweet de wereld in stuurt, dan verscherpt de geest. 'Schaduw-it' staat voor alle toestellen, software en toepassingen die stiekem in het bedrijf worden geloodst, zonder de controle van de cio. Loopt die dan steeds meer in zijn eigen schaduw? De hete windhoos rond 'bring your own device' of zoals u wil 'pay your own device' zorgt ervoor dat heel wat medewerkers hun eigen toestellen op hun werkstek (ook thuis) gebruiken. Niet alleen smartphones of tablets trouwens, maar ook software of apps (bring your own apps). Marketing krijgt steeds meer greep op de it-budgetten met website- en social media-acties. De cio moet zorgen dat het platform die nieuwe toepassingen aankan, maar ook dat wordt gecounterd door de feiten. Steeds meer verdwijnt immers in de cloud. Aha, de cio zou dus de cdo moeten worden, de 'chief digital officer'. Ach, er is geen functie waarvoor zoveel nieuwe namen wordt bedacht als de cio. Dagelijks bijna. De titels ceo en cfo blijven al generaties hetzelfde. Voor de relatief nieuwe term cio zijn er al tientallen opgeworpen. Spottend wordt wel eens gesproken over 'career is over'. De cio zal in elk geval moeten aantonen dat zijn oplossingen niet alleen voor een grotere productiviteit of efficiëntie kan zorgen (ligt voor de hand), maar ook voor meer inkomsten. Wie weet wordt ie dan de 'chief revenue officer', waarom niet eigenlijk? Of toch liever 'chief customer officer', zoals weleens wordt geopperd, uiteraard voor interne gebruikers maar vooral ook voor externe klanten, inclusief het behoud van die klanten (customer retention). Het wordt tijd dat de cio uit zijn schaduw treedt. Gedaan met schaduwboksen.