Het Belgische Polair Secretariaat, de Franse IoT-specialist Sigfox en de Gentse starter Sensolus hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend om de Belare-expeditie in en rond het Belgisch polair station Prinses Elisabeth te connecteren met het Sigfox netwerk.

De Belare-expeditie bestaat uit een team van techniekers en onderzoekers die gespecialiseerd zijn in glaciologie, klimatologie en geomorfologie, en die verantwoordelijk zijn voor verschillende Belgische en internationale wetenschappelijke projecten.

Tijdens de missie zullen expeditieleden uitgerust worden met 45 ultrazuinige GPS-trackers van de Belgische start-up Sensolus, die over het netwerk van Sigfox communiceren. Het Franse IoT-bedrijfje zorgt voor de connectie van de trackers met zijn 'low energy'-netwerk via twee antennes die geïnstalleerd werden op het station. De ultra narrow band (UNB)-technologie van Sigfox bereikt een signaalreikwijdte van 40 kilometer.

Eén en ander maakt realtime tracking van de bewegingen van de teamleden mogelijk, vaak in extreme weersomstandigheden, wat de veiligheid ten goede moet komen.

"Deze samenwerking zal ons toelaten om technologie uit te testen die nuttig zou kunnen zijn voor de veiligheid van de operaties op Antartica", oppert directeur van het Belgische Polaire Secretariaat Rachid Touzani.

Het Belgische Polair Secretariaat, de Franse IoT-specialist Sigfox en de Gentse starter Sensolus hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend om de Belare-expeditie in en rond het Belgisch polair station Prinses Elisabeth te connecteren met het Sigfox netwerk.De Belare-expeditie bestaat uit een team van techniekers en onderzoekers die gespecialiseerd zijn in glaciologie, klimatologie en geomorfologie, en die verantwoordelijk zijn voor verschillende Belgische en internationale wetenschappelijke projecten.Tijdens de missie zullen expeditieleden uitgerust worden met 45 ultrazuinige GPS-trackers van de Belgische start-up Sensolus, die over het netwerk van Sigfox communiceren. Het Franse IoT-bedrijfje zorgt voor de connectie van de trackers met zijn 'low energy'-netwerk via twee antennes die geïnstalleerd werden op het station. De ultra narrow band (UNB)-technologie van Sigfox bereikt een signaalreikwijdte van 40 kilometer.Eén en ander maakt realtime tracking van de bewegingen van de teamleden mogelijk, vaak in extreme weersomstandigheden, wat de veiligheid ten goede moet komen. "Deze samenwerking zal ons toelaten om technologie uit te testen die nuttig zou kunnen zijn voor de veiligheid van de operaties op Antartica", oppert directeur van het Belgische Polaire Secretariaat Rachid Touzani.