Wanneer hij eind 2006 Baphira opricht met vijf ingenieurs, doet Vincent Vandegans een beroep op zijn jarenlange ervaring met e-commerce. Beetje bij beetje voegt hij er een intranetdimensie aan toe, met het oog op HR-aspecten in SAP.

Na zijn studies industrieel ingenieur raakt Vincent Vandegans geïnteresseerd in elektronische handel en de websiteontwikkeling. Dat vergde technische expertise maar ook kennis van e-commerce, dat toen nog in zijn kinderschoenen stond. "Na vier jaar hebben we een platform ontwikkeld dat we aan een breder klantenbestand konden verkopen", legt Vincent Vandegans uit. Daarnaast doet hij een HR-job in SAP.Eind 2006 beslist hij om een tandje bij te steken en richt hij Baphira op, gespecialiseerd in e-commerce. Bedoeling is niet alleen technische oplossingen te ontwikkelen, maar de klant ook bij te staan in alle fasen van zijn project, dankzij kennis van marketing, verkoop en 'fulfillment'.

Voortbouwend op zijn expertise in SAP werkt Vincent Vandegans aan een "intranet van het type web 2.0 waarmee we een algemeen platform kunnen aanbieden voor human resources, kennis- en inhoudsbeheer, en een gemeenschappelijk beheer van competenties, profielen en zelfs meer persoonsgebonden aspecten." Een intranet dat bestaat uit modules die op een gemeenschappelijk platform worden geënt. SAP biedt deze oplossing al wel aan, maar volgens Vandegans is die te log en weinig geschikt voor bijvoorbeeld kmo's van 20 tot 200 werknemers. Het idee zit momenteel nog in de ontwerpfase. Het werd echter al goedgekeurd in het kader van de recente Business Solutions-vakbeurs in Charleroi, en "we voeren momenteel onderhandelingen met een in SAP gespecialiseerde partner om het project concreet vorm te geven."Nu de e-commerceactiviteit rendabel is, zou het SAP-luik kunnen worden ondergebracht in een nieuw, nog op te richten bedrijf. Een bedrijf dat al snel een internationale dimensie zou moeten aannemen en waarvoor waarschijnlijk externe financiering nodig zal zijn, naast de bijdrage van de toekomstige partner. In ieder geval "is het belangrijkste voor ons nog altijd de begeleiding van begin tot eind en het advies aan de klant, en niet de louter de technische oplossing", benadrukt Vandegans.

Naam: Baphira, www.baphira.comZetel: BrusselOprichting: 2007Personeel: 7 mensenInvesteringen en/of subsidies: eigen middelen, toekomstige subsidies door 'business angels' en/of investeerders

Wanneer hij eind 2006 Baphira opricht met vijf ingenieurs, doet Vincent Vandegans een beroep op zijn jarenlange ervaring met e-commerce. Beetje bij beetje voegt hij er een intranetdimensie aan toe, met het oog op HR-aspecten in SAP. Na zijn studies industrieel ingenieur raakt Vincent Vandegans geïnteresseerd in elektronische handel en de websiteontwikkeling. Dat vergde technische expertise maar ook kennis van e-commerce, dat toen nog in zijn kinderschoenen stond. "Na vier jaar hebben we een platform ontwikkeld dat we aan een breder klantenbestand konden verkopen", legt Vincent Vandegans uit. Daarnaast doet hij een HR-job in SAP.Eind 2006 beslist hij om een tandje bij te steken en richt hij Baphira op, gespecialiseerd in e-commerce. Bedoeling is niet alleen technische oplossingen te ontwikkelen, maar de klant ook bij te staan in alle fasen van zijn project, dankzij kennis van marketing, verkoop en 'fulfillment'. Voortbouwend op zijn expertise in SAP werkt Vincent Vandegans aan een "intranet van het type web 2.0 waarmee we een algemeen platform kunnen aanbieden voor human resources, kennis- en inhoudsbeheer, en een gemeenschappelijk beheer van competenties, profielen en zelfs meer persoonsgebonden aspecten." Een intranet dat bestaat uit modules die op een gemeenschappelijk platform worden geënt. SAP biedt deze oplossing al wel aan, maar volgens Vandegans is die te log en weinig geschikt voor bijvoorbeeld kmo's van 20 tot 200 werknemers. Het idee zit momenteel nog in de ontwerpfase. Het werd echter al goedgekeurd in het kader van de recente Business Solutions-vakbeurs in Charleroi, en "we voeren momenteel onderhandelingen met een in SAP gespecialiseerde partner om het project concreet vorm te geven."Nu de e-commerceactiviteit rendabel is, zou het SAP-luik kunnen worden ondergebracht in een nieuw, nog op te richten bedrijf. Een bedrijf dat al snel een internationale dimensie zou moeten aannemen en waarvoor waarschijnlijk externe financiering nodig zal zijn, naast de bijdrage van de toekomstige partner. In ieder geval "is het belangrijkste voor ons nog altijd de begeleiding van begin tot eind en het advies aan de klant, en niet de louter de technische oplossing", benadrukt Vandegans. Naam: Baphira, www.baphira.comZetel: BrusselOprichting: 2007Personeel: 7 mensenInvesteringen en/of subsidies: eigen middelen, toekomstige subsidies door 'business angels' en/of investeerders