Olivier Vermeersch heeft heel wat jaren in de mobiele telefonie achter de rug, onder andere voor Orange, BT, Motorola en Wataniya Telecom.

Hij werkte onder meer drie jaar in Algerije voor Wataniya, en stelde bij zijn terugkeer naar België vast dat voip in ons land nog niet zo bekend was: "Ik had al heel wat ervaring met voip en zag dat veel mensen er belangstelling voor hadden, ook ondernemingen. Voip is immers goedkoop, biedt meer vrijheid door nomadische nummers en heel wat extra mogelijkheden zoals mobiele gateways en kleine centrales. De in België actieve voip-operatoren boden volgens mij echter een te lage gesprekskwaliteit aan. Daarom besloot ik in 2007 om Nomado Telecom op te richten met als opzet een goede prijs/kwaliteit verhouding."

De Brusselse start-up biedt verschillende voip-formules aan, die allemaal gebruik maken van het open protocol SIP. Bellen kan dus met elke SIP-compatibele voip-telefoon, met een SIP-programma op een computer of gsm met internetaansluiting, of met een klassieke telefoon die via de Nomado Box telefoonadapter aangesloten wordt op internet. "We werken nu ook aan een applicatie voor de iPhone, iNomado, waarvan we in februari 2009 hopelijk de eerste bèta release kunnen uitbrengen. Voorlopig werkt dit enkel over wifi, niet over het 3G-netwerk. Ook hier willen we ons op het vlak van kwaliteit onderscheiden van concurrerende applicaties." Naast prijs en kwaliteit vindt ceo Vermeersch ook support heel belangrijk: "Wij bieden 7 dagen op 7 van 9 tot 23 uur support aan via een chatprogramma, bijvoorbeeld als de gebruiker problemen heeft om zijn voip-telefoon te laten samenwerken met zijn router."

Nomado Telecom heeft klanten in verschillende landen, aldus Vermeersch, zowel particulieren als ondernemingen: "Op dit moment hebben we een kleine 1000 klanten over de hele wereld, naast België dus ook in Frankrijk, Dubai, Indië en meer en meer in Afrika. In 2009 willen we groeien tot zo'n 2000 tot 2500 klanten. We zijn nog op zoek naar een investeerder om meer projecten te kunnen realiseren." Rechtstreekse concurrenten van Nomado in België zijn onder andere IPness en Betamax, evenals Skype, maar volgens Vermeersch zijn de grote concurrenten nog altijd de aanbieders van klassieke telefonie en gsm-verkeer.

Naam: Nomado Telecom, [www.nomado.eu]Hoofdkwartier: BrusselOprichting: juni 2007Aantal mensen: 4Investeringen en/of subsidies: lening van 150.000 euro bij Dexia, gewaarborgd door het Brussels Waarborgfonds

Olivier Vermeersch heeft heel wat jaren in de mobiele telefonie achter de rug, onder andere voor Orange, BT, Motorola en Wataniya Telecom. Hij werkte onder meer drie jaar in Algerije voor Wataniya, en stelde bij zijn terugkeer naar België vast dat voip in ons land nog niet zo bekend was: "Ik had al heel wat ervaring met voip en zag dat veel mensen er belangstelling voor hadden, ook ondernemingen. Voip is immers goedkoop, biedt meer vrijheid door nomadische nummers en heel wat extra mogelijkheden zoals mobiele gateways en kleine centrales. De in België actieve voip-operatoren boden volgens mij echter een te lage gesprekskwaliteit aan. Daarom besloot ik in 2007 om Nomado Telecom op te richten met als opzet een goede prijs/kwaliteit verhouding." De Brusselse start-up biedt verschillende voip-formules aan, die allemaal gebruik maken van het open protocol SIP. Bellen kan dus met elke SIP-compatibele voip-telefoon, met een SIP-programma op een computer of gsm met internetaansluiting, of met een klassieke telefoon die via de Nomado Box telefoonadapter aangesloten wordt op internet. "We werken nu ook aan een applicatie voor de iPhone, iNomado, waarvan we in februari 2009 hopelijk de eerste bèta release kunnen uitbrengen. Voorlopig werkt dit enkel over wifi, niet over het 3G-netwerk. Ook hier willen we ons op het vlak van kwaliteit onderscheiden van concurrerende applicaties." Naast prijs en kwaliteit vindt ceo Vermeersch ook support heel belangrijk: "Wij bieden 7 dagen op 7 van 9 tot 23 uur support aan via een chatprogramma, bijvoorbeeld als de gebruiker problemen heeft om zijn voip-telefoon te laten samenwerken met zijn router." Nomado Telecom heeft klanten in verschillende landen, aldus Vermeersch, zowel particulieren als ondernemingen: "Op dit moment hebben we een kleine 1000 klanten over de hele wereld, naast België dus ook in Frankrijk, Dubai, Indië en meer en meer in Afrika. In 2009 willen we groeien tot zo'n 2000 tot 2500 klanten. We zijn nog op zoek naar een investeerder om meer projecten te kunnen realiseren." Rechtstreekse concurrenten van Nomado in België zijn onder andere IPness en Betamax, evenals Skype, maar volgens Vermeersch zijn de grote concurrenten nog altijd de aanbieders van klassieke telefonie en gsm-verkeer. Naam: Nomado Telecom, [www.nomado.eu]Hoofdkwartier: BrusselOprichting: juni 2007Aantal mensen: 4Investeringen en/of subsidies: lening van 150.000 euro bij Dexia, gewaarborgd door het Brussels Waarborgfonds