Hans Nissens kreeg door zijn werk als coördinator van de CultuurDatabank bij CultuurNet het idee om een databank van evenementen voor heel Europa aan te leggen. Hij contacteerde Niko Nelissen, die hij kende vanuit zijn studententijd in Gent, en beide ingenieurs begonnen na hun uren een prototype te maken.

Ze ontwikkelden een crawler die de benodigde gegevens volautomatisch van duizenden bronnen op internet haalt en deze omzet in bruikbare, eenduidige evenementeninformatie. In oktober 2007 richtten ze dan Oxynade op. Volgens Nelissen reduceert dit systeem, waarop een octrooi is aangevraagd, de kost met een factor 10 vergeleken met een menselijk redactioneel team. Het heeft hen naar eigen zeggen al de grootste evenementendatabase in Europa opgeleverd: op dit moment zo'n 100.000 evenementen, en de komende maanden willen ze dit nog vertienvoudigen. "We richten ons op de 'long tail' van evenementen," benadrukt Nelissen.

Op basis van zijn evenementendatabase heeft Oxynade een verticale zoekmachine gemaakt: Happenr.com. "Voor deze website hebben we ook een gratis mobiele toepassing voor de iPhone ontwikkeld. Wie deze van de App Store downloadt, weet altijd onmiddellijk wat er in zijn omgeving te doen is, bijvoorbeeld als hij eens een weekend op city trip is naar Barcelona of Rome," zegt Nelissen. Oxynade biedt zijn evenementenkalender met zoekfunctie ook al aan het Nieuwsblad aan en aan de Nederlandse website UitInBrabant.nl.

De Gentse start-up heeft een ambitieuze strategie. Zo verkoopt het nu in bètafase aan de bezoekers ook online tickets voor de evenementen die het in zijn database heeft. Tegen maart 2009 wil Oxynade bovendien extra diensten aanbieden voor de organisatoren van evenementen: "We hebben immers ook al die organisatoren in onze database zitten en we kunnen hen met allerlei diensten een kanaal bieden." Ook financieel ziet Nelissen de toekomst erg rooskleurig: "We zijn nu bezig met onze eerste kapitaalsronde, die normaal voor het einde van 2008 afgerond is. Daarna zullen we een team van 7 mensen vast in dienst nemen en geven we onszelf twee jaar de tijd om onze doelstellingen te halen. We hebben concurrenten die online tickets verkopen en we hebben concurrenten die content bieden. Wij bieden in Europa echter een unieke combinatie van de twee."

Naam: Oxynade, [www.oxynade.com]Hoofdkwartier: GentOprichting: oktober 2007Aantal mensen: 2 (+ tiental freelancers, jobstudenten en stagiairs)Investeringen en/of subsidies:- IWT-subsidie: 50 000 euro- achtergestelde lening Vinnof: 35 000 euro

Hans Nissens kreeg door zijn werk als coördinator van de CultuurDatabank bij CultuurNet het idee om een databank van evenementen voor heel Europa aan te leggen. Hij contacteerde Niko Nelissen, die hij kende vanuit zijn studententijd in Gent, en beide ingenieurs begonnen na hun uren een prototype te maken. Ze ontwikkelden een crawler die de benodigde gegevens volautomatisch van duizenden bronnen op internet haalt en deze omzet in bruikbare, eenduidige evenementeninformatie. In oktober 2007 richtten ze dan Oxynade op. Volgens Nelissen reduceert dit systeem, waarop een octrooi is aangevraagd, de kost met een factor 10 vergeleken met een menselijk redactioneel team. Het heeft hen naar eigen zeggen al de grootste evenementendatabase in Europa opgeleverd: op dit moment zo'n 100.000 evenementen, en de komende maanden willen ze dit nog vertienvoudigen. "We richten ons op de 'long tail' van evenementen," benadrukt Nelissen. Op basis van zijn evenementendatabase heeft Oxynade een verticale zoekmachine gemaakt: Happenr.com. "Voor deze website hebben we ook een gratis mobiele toepassing voor de iPhone ontwikkeld. Wie deze van de App Store downloadt, weet altijd onmiddellijk wat er in zijn omgeving te doen is, bijvoorbeeld als hij eens een weekend op city trip is naar Barcelona of Rome," zegt Nelissen. Oxynade biedt zijn evenementenkalender met zoekfunctie ook al aan het Nieuwsblad aan en aan de Nederlandse website UitInBrabant.nl. De Gentse start-up heeft een ambitieuze strategie. Zo verkoopt het nu in bètafase aan de bezoekers ook online tickets voor de evenementen die het in zijn database heeft. Tegen maart 2009 wil Oxynade bovendien extra diensten aanbieden voor de organisatoren van evenementen: "We hebben immers ook al die organisatoren in onze database zitten en we kunnen hen met allerlei diensten een kanaal bieden." Ook financieel ziet Nelissen de toekomst erg rooskleurig: "We zijn nu bezig met onze eerste kapitaalsronde, die normaal voor het einde van 2008 afgerond is. Daarna zullen we een team van 7 mensen vast in dienst nemen en geven we onszelf twee jaar de tijd om onze doelstellingen te halen. We hebben concurrenten die online tickets verkopen en we hebben concurrenten die content bieden. Wij bieden in Europa echter een unieke combinatie van de twee." Naam: Oxynade, [www.oxynade.com]Hoofdkwartier: GentOprichting: oktober 2007Aantal mensen: 2 (+ tiental freelancers, jobstudenten en stagiairs)Investeringen en/of subsidies:- IWT-subsidie: 50 000 euro- achtergestelde lening Vinnof: 35 000 euro