Een app maken? Kinderspel!

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Wat deed u toen u 13 jaar was? Apps maken, in het geval van de Britse Amarah Khan. Apps for Good – een project van non-profitorganisatie CDI Europe – maakt het mogelijk.

Wat deed u toen u 13 jaar was? Apps maken, in het geval van de Britse Amarah Khan. Apps for Good – een project van non-profitorganisatie CDI Europe – maakt het mogelijk.

‘Apps for Good’ is een project dat ontstaan is in de schoot van de non-profitorganisatie CDI Europe: de Europese hub van het ‘Centre for Digital Inclusion’. “In 1995 werd het internationale CDI opgericht vanuit de Braziliaanse favelas”, vertelt Debby Forster, interim ceo van Apps for Good.

CDI wil de digitale kloof helpen dichten in de zogenaamde ’emerging countries’ en legt daarbij sterk de focus op zelfontwikkeling, entrepreneurship en communities. Vandaag bestaat CDI uit een netwerk van 803 ‘community centers’ verspreid over onder andere Argentinië, Brazilië, Chili, Colombië, Ecuador, Mexico en Peru.

De Europese poot van CDI werd in 2009 opgericht in het Verenigd Koninkrijk, in de Oost-Londense buurt die ondertussen als ‘Tech City’ door het leven gaat (zie ook Data News 2/2012). CDI Europe draait er het ‘Apps for Good’-programma dat werkloze jongeren wil opleiden tot apps-ontwikkelaars.

Jong enthousiasme

En jongeren mag u letterlijk nemen. “14 tot 15 jaar is zowat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan onze opleidingen”, zegt interim ceo Debby Forster die in maart vorig jaar pas aan boord kwam als ‘head of partnerships’.

“Ik heb een achtergrond als onderwijzers en schooldirectrice en bracht 20 jaar onderwijservaring mee”, stelt ze zichzelf voor. Jonge mensen – vaak kansarme kinderen of jongeren met een allochtone achtergrond – motiveren om al heel vroeg te kiezen voor it, is wat ze doet en wat haar ook drijft. Haar bewonderende blik wanneer ze ons de nu 14-jarige Amarah Khan voorstelt, spreekt boekdelen.

Amarah is een van de studenten uit het ‘Apps for Good’-programma. Samen met twee medestudenten ontwikkelde ze vorig jaar een eerste eigen mobiele applicatie voor Android. Buzzer Buddiez is een wekker met stemopname en een ‘buddy’-systeem eraan gekoppeld.

“Het komt er op neer dat de app een van je voorgeprogrammeerde ‘buddies’ belt of sms’t wanneer je je dreigt te overslapen. Zij kunnen dus back-up van je wekker spelen”, vertelt Amarah enthousiast.

Waarom die app? “Omdat het nog niet bestond, en ik en mijn vrienden er behoefte aan hadden”, klinkt het resoluut. Een haast ‘kinderlijk’ eenvoudig idee, maar toch een succesje in de Android Market.

“Maar stel u zich vooral eens voor hoe de carrière van heel wat huidige volwassenen er had kunnen uitzien als ze als 14-jarige al leerden over ‘solution design'”, stelt Forster: “Jonge mensen appreciëren het ook dat hun ideeën echt au serieux genomen worden en concreet resultaat opleveren.”

De opleidingen zijn opgesplitst in vijf luiken: probleemdefinitie, marktonderzoek, solution design, productontwerp, en tot slot de ‘build & test’-fase. “Ja, het gaat om ‘low level coding’, maar we leren onze studenten met die vijf luiken wel het hele spectrum dat werkgevers nodig hebben”, zegt Forster.

De meeste opleidingen van ‘Apps for Good’ draaien rond design voor de Android-markt. “Toegang tot de nodige Google-resources is veel makkelijker dan bijvoorbeeld Facebook. Denk maar aan de Google App Inventor”, weet Forster. “Onze Facebook-opleiding mikt trouwens ook op ouderen”, zegt ze. Al is ‘ouder’ in dit geval relatief met een doelgroep van 16 tot 25 jaar.

Bekende geldschieters

CDI Europe is zoals gezegd een non-profitorganisatie. Is het dan de overheid die de opleidingen subsidieert? “Wij krijgen géén overheidssteun”, klinkt het resoluut uit de mond van de interim ceo:

“Wij werken met sponsors en zijn ook voortdurend op zoek naar extra mogelijkheden, maar hebben daarnaast ook enkele structurele partners.”

Computerfabrikant Dell (‘Dell YouthConnect’) en de Britse operator O2 zijn zo’n grote partners die het project financieel ondersteunen, maar ook ThomsonReuters en Ogilvy zijn belangrijke partners en ook Mozilla en RIM verleenden eerder al hun steun. Of dat voldoende is?

“Ach, als de overheid hier ooit met een vette cheque staat zullen we misschien niet nee zeggen, maar als non-profitorganisatie tussen de technologiesector heen manoeuvreren heeft soms toch ook voordelen”, besluit Debby Forster.

Transit leest vertalingen voor

De 16-jarige Mohima Ahmed gaat naar school in Londen, maar haar ouders spreken amper Engels. Dat is niet alleen een probleem voor hen tijdens bijvoorbeeld een oudercontact, maar evengoed ook voor de leraars die hun boodschap niet kunnen overbrengen – zeker als je weet dat in de school van Mohima zowat 9 op de 10 ouders geen Engels spreekt. Dus besloot Mohima om een vertaalapp te maken samen met drie andere meisjes.

Transit heet de app die leraars – maar ook dokters en andere professionelen – moet helpen om te communiceren met de Bengalees sprekende community. Transit leest de vertalingen voor waardoor de gesprekken naar verluidt veel vlotter verlopen. De app is onder de creative commons license beschikbaar op

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content