Visuele detectie wordt vandaag al volop gebruikt in industriële toepassingen (bv. controles) of bij oplossingen voor gezichtsherkenning (bv. bewaking). VisionWare gaat echter voluit voor de onontgonnen consumentenmarkt.

"Dat is zulk een grote markt, met zoveel mogelijkheden", zegt managing director en oprichter van VisionWare Wesley Lorrez. Hij had het idee voor VisionWare al enkele jaren geleden. Tijdens zijn opleiding informatica specialiseerde hij zich in de programmeertaal C++. Toen hij in 2006 twee andere enthousiastelingen ontmoette, schoot VisionWare uit de startblokken. "Momenteel is er nog weinig ontwikkeld in ons domein. Maar elke ontwikkeling die we zelf doen, beschouwen we als bouwsteen voor een volgend product."

Het product waar VisionWare dit jaar mee wil uitpakken, is een toepassing voor pretparken, StarringYou ThemePark. Het is gebaseerd op het aloude idee van het fotosouvenir dat u kan kopen na een ritje op een rollercoaster. Met dat verschil dat het hier gaat om een filmsouvenir van uw volledige dag in het pretpark. "We kunnen dan een film aanbieden met al je mooiste momenten van de dag. Letterlijk zelfs, want via gezichtsherkenning zien we ook wanneer je lacht. Die momenten selecteren we natuurlijk." Momenteel is VisionWare bezig met een proof-of-concept op 1 attractie in een (niet nader genoemd) pretpark. Hoewel StarringYou Themepark gepatenteerd is, is er ook Angelsaksische tegenhanger van het idee. YourDay.biz doet iets vergelijkbaars, maar dan op basis van rfid-technologie.

"We denken nu ook aan een toestel - neem nu een ring - dat de mooiste momenten van je dagdagelijkse bezigheden kan filmen", mijmert Lorrez. "Dat zou je dan ook kunnen helpen bij die bezigheden. Stel dat je een deur schildert en je vergeet die eerst af te schuren, dan zou ons apparaat je daarop kunnen wijzen... OK, dat is misschien wat griezelig, maar het zou dus wel kunnen."

VisionWare ging van start met eigen kapitaal en haalde nu wat geld op in de privésector, onder meer bij ex-Econocom-topman Patrik Vandewalle. "Binnen enkele maanden zouden we nog een kapitaalronde doen voor de realisatie van het prototype van StarringYou ThemePark. Eind dit jaar willen we die proof-of-concept kunnen bewijzen. Nadien willen we dat overdoen voor de uitrusting van een volledig pretpark." Overigens lanceert VisionWare later dit jaar ook een vergelijkbaar systeem voor bowlingbanen. Dat gaat in het najaar in verkoop.

Naam: VisionWare, [www.visionware.be]Zetel: DeerlijkOprichting: 2006Aantal mensen: 5 (waarvan 2 actief)Investeringen en/of subsidies:- Eigen kapitaal- 84.000 euro opgehaald- Nieuwe kapitaalronde(s) gepland

Visuele detectie wordt vandaag al volop gebruikt in industriële toepassingen (bv. controles) of bij oplossingen voor gezichtsherkenning (bv. bewaking). VisionWare gaat echter voluit voor de onontgonnen consumentenmarkt. "Dat is zulk een grote markt, met zoveel mogelijkheden", zegt managing director en oprichter van VisionWare Wesley Lorrez. Hij had het idee voor VisionWare al enkele jaren geleden. Tijdens zijn opleiding informatica specialiseerde hij zich in de programmeertaal C++. Toen hij in 2006 twee andere enthousiastelingen ontmoette, schoot VisionWare uit de startblokken. "Momenteel is er nog weinig ontwikkeld in ons domein. Maar elke ontwikkeling die we zelf doen, beschouwen we als bouwsteen voor een volgend product." Het product waar VisionWare dit jaar mee wil uitpakken, is een toepassing voor pretparken, StarringYou ThemePark. Het is gebaseerd op het aloude idee van het fotosouvenir dat u kan kopen na een ritje op een rollercoaster. Met dat verschil dat het hier gaat om een filmsouvenir van uw volledige dag in het pretpark. "We kunnen dan een film aanbieden met al je mooiste momenten van de dag. Letterlijk zelfs, want via gezichtsherkenning zien we ook wanneer je lacht. Die momenten selecteren we natuurlijk." Momenteel is VisionWare bezig met een proof-of-concept op 1 attractie in een (niet nader genoemd) pretpark. Hoewel StarringYou Themepark gepatenteerd is, is er ook Angelsaksische tegenhanger van het idee. YourDay.biz doet iets vergelijkbaars, maar dan op basis van rfid-technologie. "We denken nu ook aan een toestel - neem nu een ring - dat de mooiste momenten van je dagdagelijkse bezigheden kan filmen", mijmert Lorrez. "Dat zou je dan ook kunnen helpen bij die bezigheden. Stel dat je een deur schildert en je vergeet die eerst af te schuren, dan zou ons apparaat je daarop kunnen wijzen... OK, dat is misschien wat griezelig, maar het zou dus wel kunnen." VisionWare ging van start met eigen kapitaal en haalde nu wat geld op in de privésector, onder meer bij ex-Econocom-topman Patrik Vandewalle. "Binnen enkele maanden zouden we nog een kapitaalronde doen voor de realisatie van het prototype van StarringYou ThemePark. Eind dit jaar willen we die proof-of-concept kunnen bewijzen. Nadien willen we dat overdoen voor de uitrusting van een volledig pretpark." Overigens lanceert VisionWare later dit jaar ook een vergelijkbaar systeem voor bowlingbanen. Dat gaat in het najaar in verkoop. Naam: VisionWare, [www.visionware.be]Zetel: DeerlijkOprichting: 2006Aantal mensen: 5 (waarvan 2 actief)Investeringen en/of subsidies:- Eigen kapitaal- 84.000 euro opgehaald- Nieuwe kapitaalronde(s) gepland