REstore is in 2010 ontstaan uit een ontmoeting tussen Pieter-Jan Mermans, voormalig consultant bij Arthur D. Little, en Jan-Willem Rombouts, vroeger ontwikkelaar van riskmanagementsoftware en trading bij Goldman Sachs.

De verkoper en de wiskundeknobbel hebben dus al een mooie internationale carrière achter de rug wanneer ze besluiten om een onderneming te starten die niet alleen geld, maar ook waarde creëert voor de samenleving. De waarde bestaat uit het "optimaliseren van de werking van de energiesector", een sector die de twee ondernemers goed konden leren kennen als consultant en bankier.

"De energiemarkt, die voor een steeds groter deel bezet wordt door hernieuwbare energie, wordt gekenmerkt door een verstoord evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit. Elk kwartier doen er zich wel schommelingen voor. De netbeheerder en de elektriciteitsproducenten hebben twee opties om het systeem in evenwicht te brengen: ofwel produceren ze meer elektriciteit, ofwel mikken ze op een daling van de vraag", leggen de medeoprichters uit.

REstore, een 'demand response aggregator', onderzoekt de tweede piste met de lancering van Flexpond. Dit stukje software werkt volgens wiskundige modellering en voegt het energieverbruik van (grote) industriële bedrijven samen, opdat elektriciteitsleveranciers en netwerkbeheerders hun productie kunnen optimaliseren en de distributie in balans kunnen brengen.

De netwerkbeheerders 'belonen' REstore voor de toegang tot het platform, terwijl aan het andere einde van de keten de (grote) consumenten een vergoeding ontvangen van REstore als ze hun vraag enkele keren per jaar kunnen doen dalen. O'Cool, Egemin en Umicore behoren al tot de eerste referenties.

Na de ophaling van een miljoen euro in 2011 om een 'proof of concept' te doen, hoopt REstore tegen de zomer een tweede keer 'een paar miljoen euro' aan kapitaal op te halen om zijn commercialisering te ondersteunen op Europees niveau.

De raad van bestuur van REstore brengt enkele zwaargewichten uit de energie en de technologie samen: Rudi Thomaes (voormalig CEO van Alcatel Bell en tot juli gedelegeerd bestuurder van het VBO) is de voorzitter. Ook Wim Heyselberghs tekent present (voormalige CEO van Nuon, voormalige CEO van Tractebel EGI), net als Paul Carpentier (oprichter indertijd van het 'succesverhaal' Filepool, dat werd doorverkocht aan EMC).

Een stevige Raad van Bestuur dus voor een wel erg ambitieuze start-up: "Binnen 1 tot 2 jaar hopen we enkele van de grootste elektriciteitsproducenten in Europa te kunnen overtuigen."

Paspoort:

Naam: REstore Maatschappelijke zetel: Antwerpen (Berchem) Opgericht in: 2010 Personeel: 7 mensen (een twintigtal tegen eind 2012) Kapitaal: 1 miljoen euro van venture capital bedrijven (netwerk BAN Vlaanderen, ARKAngels Fund) en enkele internationale technologieondernemers. Website: www.restore.eu

REstore is in 2010 ontstaan uit een ontmoeting tussen Pieter-Jan Mermans, voormalig consultant bij Arthur D. Little, en Jan-Willem Rombouts, vroeger ontwikkelaar van riskmanagementsoftware en trading bij Goldman Sachs.De verkoper en de wiskundeknobbel hebben dus al een mooie internationale carrière achter de rug wanneer ze besluiten om een onderneming te starten die niet alleen geld, maar ook waarde creëert voor de samenleving. De waarde bestaat uit het "optimaliseren van de werking van de energiesector", een sector die de twee ondernemers goed konden leren kennen als consultant en bankier."De energiemarkt, die voor een steeds groter deel bezet wordt door hernieuwbare energie, wordt gekenmerkt door een verstoord evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit. Elk kwartier doen er zich wel schommelingen voor. De netbeheerder en de elektriciteitsproducenten hebben twee opties om het systeem in evenwicht te brengen: ofwel produceren ze meer elektriciteit, ofwel mikken ze op een daling van de vraag", leggen de medeoprichters uit.REstore, een 'demand response aggregator', onderzoekt de tweede piste met de lancering van Flexpond. Dit stukje software werkt volgens wiskundige modellering en voegt het energieverbruik van (grote) industriële bedrijven samen, opdat elektriciteitsleveranciers en netwerkbeheerders hun productie kunnen optimaliseren en de distributie in balans kunnen brengen.De netwerkbeheerders 'belonen' REstore voor de toegang tot het platform, terwijl aan het andere einde van de keten de (grote) consumenten een vergoeding ontvangen van REstore als ze hun vraag enkele keren per jaar kunnen doen dalen. O'Cool, Egemin en Umicore behoren al tot de eerste referenties.Na de ophaling van een miljoen euro in 2011 om een 'proof of concept' te doen, hoopt REstore tegen de zomer een tweede keer 'een paar miljoen euro' aan kapitaal op te halen om zijn commercialisering te ondersteunen op Europees niveau.De raad van bestuur van REstore brengt enkele zwaargewichten uit de energie en de technologie samen: Rudi Thomaes (voormalig CEO van Alcatel Bell en tot juli gedelegeerd bestuurder van het VBO) is de voorzitter. Ook Wim Heyselberghs tekent present (voormalige CEO van Nuon, voormalige CEO van Tractebel EGI), net als Paul Carpentier (oprichter indertijd van het 'succesverhaal' Filepool, dat werd doorverkocht aan EMC). Een stevige Raad van Bestuur dus voor een wel erg ambitieuze start-up: "Binnen 1 tot 2 jaar hopen we enkele van de grootste elektriciteitsproducenten in Europa te kunnen overtuigen."Paspoort:Naam: REstore Maatschappelijke zetel: Antwerpen (Berchem) Opgericht in: 2010 Personeel: 7 mensen (een twintigtal tegen eind 2012) Kapitaal: 1 miljoen euro van venture capital bedrijven (netwerk BAN Vlaanderen, ARKAngels Fund) en enkele internationale technologieondernemers. Website: www.restore.eu