Carambla is een online marktplaats waar chauffeurs op zoek naar een parkeerplaats in contact gebracht worden met mensen of organisaties die vrije plaatsen 'te huur' aanbieden. Het idee voor Carambla spruit voort uit de alom gekende parkeerproblemen in grote steden, en bij grote evenementen. "Tijdens een iBoot camp van het IBBT zijn we beginnen nadenken over hoe we die parkeerproblemen zouden kunnen aanpakken", vertelt ceo en medeoprichter van Carambla, Nicolas Kint.

"Al snel kwamen we op het idee om de capaciteit die er nog is in de steden, maar die niemand kent of die op het eerste zicht niet beschikbaar is, open te stellen voor chauffeurs. Particulieren of organisaties kunnen de plaatsen die ze beschikbaar hebben, te huur aanbieden via ons webplatform, en zo op een bijzonder gemakkelijke manier een centje bijverdienen."

Een maand geleden werd de website van Carambla gelanceerd, en begin februari worden de iOS en Android-apps op de Belgen losgelaten. "Intussen zijn we volop parkeerplaatsen aan het verzamelen die in aanmerking komen. We hebben er al vijftig, maar voor de grote lancering begin volgende maand willen we er toch zeker 500 beschikbaar kunnen stellen, verspreid over Brussel, Gent en Antwerpen. Later volgen de rest van Vlaanderen en Wallonië."

Carambla wil enkel betalende parkeerplaatsen aanbieden. En al beloven de initiatiefnemers dat ze de prijszetting nauwgezet zullen controleren, in principe kunnen de verhuurders kiezen hoeveel ze vragen voor hun parkeerplaats(en). "De minimum prijs is 20 cent per uur, de maximumprijs mag niet hoger zijn dan 5 euro", oppert Kint. "De prijzen worden berekend op de seconde, en zouden moeten afklokken op een gemiddelde van ongeveer 1 euro per uur."

De betalingen worden afgehandeld door Ogone, en het is de bedoeling dat geïnteresseerden prepaid parkeerkrediet aankopen, met een minimum startbedrag van 5 euro. "Met krediet werken is gemakkelijker dan telkens 30 cent te moeten betalen voor een transactie, zeker als de prijzen in de buurt van 1 tot 2 euro zullen schommelen."

Wat het inkomstenmodel betreft, neemt Carambla een commissie van 25 procent bovenop de prijs van de verhuurder. "Daarin zit dan wel alles vervat. Dus ook onze infrastructuurkosten, en de transactiekosten van Ogone."

In een eerste fase zal Carambla ook gratis plaatsen aanbieden, rond grote evenementen bijvoorbeeld, "want we moeten de dienst wat in de spotlights plaatsen. Instellingen zoals Vorst Nationaal lijken trouwens bereid om ons financieel te ondersteunen, omdat ze beseffen dat er te weinig parkeerplaats is in hun buurt, en ook zij daar iets aan willen doen."

Paspoort Naam: Carambla
Zetel: Gent
Opgericht in: 2011
Personeel: 5 personen
Financiering: 35.000 euro uit eigen middelen, op zoek naar een herfinanciering in de loop van het jaar.
www.carambla.com

Carambla is een online marktplaats waar chauffeurs op zoek naar een parkeerplaats in contact gebracht worden met mensen of organisaties die vrije plaatsen 'te huur' aanbieden. Het idee voor Carambla spruit voort uit de alom gekende parkeerproblemen in grote steden, en bij grote evenementen. "Tijdens een iBoot camp van het IBBT zijn we beginnen nadenken over hoe we die parkeerproblemen zouden kunnen aanpakken", vertelt ceo en medeoprichter van Carambla, Nicolas Kint."Al snel kwamen we op het idee om de capaciteit die er nog is in de steden, maar die niemand kent of die op het eerste zicht niet beschikbaar is, open te stellen voor chauffeurs. Particulieren of organisaties kunnen de plaatsen die ze beschikbaar hebben, te huur aanbieden via ons webplatform, en zo op een bijzonder gemakkelijke manier een centje bijverdienen."Een maand geleden werd de website van Carambla gelanceerd, en begin februari worden de iOS en Android-apps op de Belgen losgelaten. "Intussen zijn we volop parkeerplaatsen aan het verzamelen die in aanmerking komen. We hebben er al vijftig, maar voor de grote lancering begin volgende maand willen we er toch zeker 500 beschikbaar kunnen stellen, verspreid over Brussel, Gent en Antwerpen. Later volgen de rest van Vlaanderen en Wallonië."Carambla wil enkel betalende parkeerplaatsen aanbieden. En al beloven de initiatiefnemers dat ze de prijszetting nauwgezet zullen controleren, in principe kunnen de verhuurders kiezen hoeveel ze vragen voor hun parkeerplaats(en). "De minimum prijs is 20 cent per uur, de maximumprijs mag niet hoger zijn dan 5 euro", oppert Kint. "De prijzen worden berekend op de seconde, en zouden moeten afklokken op een gemiddelde van ongeveer 1 euro per uur."De betalingen worden afgehandeld door Ogone, en het is de bedoeling dat geïnteresseerden prepaid parkeerkrediet aankopen, met een minimum startbedrag van 5 euro. "Met krediet werken is gemakkelijker dan telkens 30 cent te moeten betalen voor een transactie, zeker als de prijzen in de buurt van 1 tot 2 euro zullen schommelen."Wat het inkomstenmodel betreft, neemt Carambla een commissie van 25 procent bovenop de prijs van de verhuurder. "Daarin zit dan wel alles vervat. Dus ook onze infrastructuurkosten, en de transactiekosten van Ogone."In een eerste fase zal Carambla ook gratis plaatsen aanbieden, rond grote evenementen bijvoorbeeld, "want we moeten de dienst wat in de spotlights plaatsen. Instellingen zoals Vorst Nationaal lijken trouwens bereid om ons financieel te ondersteunen, omdat ze beseffen dat er te weinig parkeerplaats is in hun buurt, en ook zij daar iets aan willen doen." Paspoort Naam: Carambla Zetel: Gent Opgericht in: 2011 Personeel: 5 personen Financiering: 35.000 euro uit eigen middelen, op zoek naar een herfinanciering in de loop van het jaar. www.carambla.com