Van de 211 spin-offs van de Franse Gemeenschap die eind 2010 geïnventariseerd werden, was 23% actief in de sector van de informatietechnologie. Dit is dus de 2e belangrijkste nicheactiviteit, na biotechnologie en gezondheid. Volgens een studie van het adviesbureau Comase in opdracht van het Waals Gewest, zouden er 211 spin-offs actief zijn in de Franse Gemeenschap.

Ze werden voornamelijk opgericht (tussen '94 en 2007) door de Universiteit van Luik, waar de Agronomische Faculteiten van Gembloux (41%) nu deel van uitmaken, met grote voorsprong voor de Katholieke Universiteit van Leuven (24%) en de Vrije Universiteit Brussel (17%).

Deze jonge spruiten werden grotendeels opgericht in het begin van de jaren 2000, en kennen sindsdien een gestage daling tot minder dan 10 bedrijven per jaar.

De informatietechnologieën zijn goed voor 23% van de spin-offs, tegen 27% die gespecialiseerd zijn in biotechnologie en gezondheid, waarschijnlijk als gevolg van het Marshallplan 2.Vert.

Hun totale overlevingspercentage bedraagt 82%, wat vrij bemoedigend is. Maar slechts een tiental ervan boekt een omzet van meer dan 5,5 miljoen EUR en 15% ervan is goed voor 80% van de toegevoegde waarde (zo boekt IBA, dat gespecialiseerd is in apparatuur en software voor de medische wereld, alleen al 238 miljoen EUR omzet met 2.100 werknemers).

Het rapport wijst nog op het gebrek aan ondernemingszin en de onwil om risico's te nemen, de administratieve logheid, het gebrek aan duidelijkheid van het industriële project en de beperkte financiële steun die de openbare sector biedt.

Van de 211 spin-offs van de Franse Gemeenschap die eind 2010 geïnventariseerd werden, was 23% actief in de sector van de informatietechnologie. Dit is dus de 2e belangrijkste nicheactiviteit, na biotechnologie en gezondheid. Volgens een studie van het adviesbureau Comase in opdracht van het Waals Gewest, zouden er 211 spin-offs actief zijn in de Franse Gemeenschap.Ze werden voornamelijk opgericht (tussen '94 en 2007) door de Universiteit van Luik, waar de Agronomische Faculteiten van Gembloux (41%) nu deel van uitmaken, met grote voorsprong voor de Katholieke Universiteit van Leuven (24%) en de Vrije Universiteit Brussel (17%). Deze jonge spruiten werden grotendeels opgericht in het begin van de jaren 2000, en kennen sindsdien een gestage daling tot minder dan 10 bedrijven per jaar. De informatietechnologieën zijn goed voor 23% van de spin-offs, tegen 27% die gespecialiseerd zijn in biotechnologie en gezondheid, waarschijnlijk als gevolg van het Marshallplan 2.Vert. Hun totale overlevingspercentage bedraagt 82%, wat vrij bemoedigend is. Maar slechts een tiental ervan boekt een omzet van meer dan 5,5 miljoen EUR en 15% ervan is goed voor 80% van de toegevoegde waarde (zo boekt IBA, dat gespecialiseerd is in apparatuur en software voor de medische wereld, alleen al 238 miljoen EUR omzet met 2.100 werknemers).Het rapport wijst nog op het gebrek aan ondernemingszin en de onwil om risico's te nemen, de administratieve logheid, het gebrek aan duidelijkheid van het industriële project en de beperkte financiële steun die de openbare sector biedt.