Dat het in Brussel nog altijd erg moeilijk is voor toeristen (of zakenlui na hun professionele besognes) om in open lucht of op een terrasje aan gratis internet te geraken, besliste CB Logic met WeFree van de nood een deugd te maken.

Oprichter Cristophe Beghin biedt hotels, restaurants, en andere etablissementen waar nogal wat toeristen vertoeven, een pre-wimax toegangspunt (het is wachten op de definitieve wimax-standaard) aan, waarmee gebruikers gratis kunnen surfen. Ze krijgen wel eerst een ontvangstpagina te zien met een advertentie die verwijst naar de diensten van een handelszaak vlakbij het hotel of restaurant in kwestie en met een hyperlink naar de CB Logic-site. Het businessmodel van de Brusselse eenmanszaak is eenvoudig: een toegangspunt en het ontwerp van de ontvangstpagina voor de prijs van 350 euro per maand. Twee zaken hebben zich al laten verleiden: L'Entrée des Artistes op de Zavel en Hotel Saint-Michel op de Grote Markt. Ook de vzw Itinéraires, die culturele rondleidingen in de hoofdstad organiseert, gaat in op de avances van CB Logic.

Het downloaddebiet wordt wel bewust beperkt gehouden om te vermijden dat de bandbreedte volledig opgaat aan video of muziek. Christophe Beghin heeft veel aandacht besteed aan het ontwerp van de toegangspunten. Die beantwoorden aan de nieuwe eisen van het Gewest van 3 volt per meter en doen een beroep op provider Clearwire. Er wordt van overheidswege geen speciale vergunning vereist, maar Beghin onderstreept wel dat hij nauw samenwerkt met Leefmilieu Brussel en met ANPI uit Louvain-la-Neuve voor de elektromagnetische normen.

Over zes maanden hoopt CB Logic zo'n 10 toegangspunten uit te rollen in Brussel. Daarmee zou het bedrijfje rendabel zijn. Uiteraard mikt het bedrijf vooral op toeristische zones. In een later stadium hoopt CB Logic vaste voet te krijgen in andere steden waar wimax-dekking is. Overigens kan het vermogen van de toegangspunten nog versterkt worden om draadloze toegang ook binnen de muren van horecabedrijven mogelijk te maken.

Overigens buigt ook het CIBG (Centrum voor Informatica voor het Brussels Gewest) zich over een project rond gratis wifi in Brussel. Dit kadert in het project Urbizone dat met een aantal beperkingen toch 850 toegangspunten voorziet tegen eind van dit jaar. Overigens biedt ook de hamburgerketen McDonald's al enige tijd gratis internettoegang aan.

PaspoortNaam: CB LogicZetel: BrusselOprichting: 2008Aantal mensen: 1Investeringen en/of subsidies: eigen kapitaal

Dat het in Brussel nog altijd erg moeilijk is voor toeristen (of zakenlui na hun professionele besognes) om in open lucht of op een terrasje aan gratis internet te geraken, besliste CB Logic met WeFree van de nood een deugd te maken. Oprichter Cristophe Beghin biedt hotels, restaurants, en andere etablissementen waar nogal wat toeristen vertoeven, een pre-wimax toegangspunt (het is wachten op de definitieve wimax-standaard) aan, waarmee gebruikers gratis kunnen surfen. Ze krijgen wel eerst een ontvangstpagina te zien met een advertentie die verwijst naar de diensten van een handelszaak vlakbij het hotel of restaurant in kwestie en met een hyperlink naar de CB Logic-site. Het businessmodel van de Brusselse eenmanszaak is eenvoudig: een toegangspunt en het ontwerp van de ontvangstpagina voor de prijs van 350 euro per maand. Twee zaken hebben zich al laten verleiden: L'Entrée des Artistes op de Zavel en Hotel Saint-Michel op de Grote Markt. Ook de vzw Itinéraires, die culturele rondleidingen in de hoofdstad organiseert, gaat in op de avances van CB Logic. Het downloaddebiet wordt wel bewust beperkt gehouden om te vermijden dat de bandbreedte volledig opgaat aan video of muziek. Christophe Beghin heeft veel aandacht besteed aan het ontwerp van de toegangspunten. Die beantwoorden aan de nieuwe eisen van het Gewest van 3 volt per meter en doen een beroep op provider Clearwire. Er wordt van overheidswege geen speciale vergunning vereist, maar Beghin onderstreept wel dat hij nauw samenwerkt met Leefmilieu Brussel en met ANPI uit Louvain-la-Neuve voor de elektromagnetische normen. Over zes maanden hoopt CB Logic zo'n 10 toegangspunten uit te rollen in Brussel. Daarmee zou het bedrijfje rendabel zijn. Uiteraard mikt het bedrijf vooral op toeristische zones. In een later stadium hoopt CB Logic vaste voet te krijgen in andere steden waar wimax-dekking is. Overigens kan het vermogen van de toegangspunten nog versterkt worden om draadloze toegang ook binnen de muren van horecabedrijven mogelijk te maken. Overigens buigt ook het CIBG (Centrum voor Informatica voor het Brussels Gewest) zich over een project rond gratis wifi in Brussel. Dit kadert in het project Urbizone dat met een aantal beperkingen toch 850 toegangspunten voorziet tegen eind van dit jaar. Overigens biedt ook de hamburgerketen McDonald's al enige tijd gratis internettoegang aan. PaspoortNaam: CB LogicZetel: BrusselOprichting: 2008Aantal mensen: 1Investeringen en/of subsidies: eigen kapitaal