Whitebox verkoopt software voor ingenieurs en bouwbedrijven. Daarnaast maakt het bedrijf sinds vorig jaar de beweging naar de cloud, wat zowel de kostprijs als de prestaties van de software aantrekkelijker moet maken. "Het verdienmodel waar we nu op draaien is ontwerp- en beheersoftware waar we licenties van verkopen", zegt Jo Gijbels. Hij begon twee jaar geleden met zijn Whiteboxsoft. Niet dat het enkel om het doorverkopen van licenties gaat.

"We zorgen ook voor consultancy. Zo kijken we bij grote projecten bijvoorbeeld mee hoe dingen sneller kunnen worden uitgevoerd of beter worden toegepast. Daarnaast doen we ook onderhoud en geven we opleidingen om de software optimaal te gebruiken."

Gijbels begon zijn startup zonder investeerders. "Ik ben gewoon als bvba opgestart met eigen geld. We kopen aan bij de leveranciers en wij zijn verdeler van hun software." Al wil dat niet zeggen dat de opstart kosteloos is.

"Je zit sowieso met een aantal opstartkosten. En er zijn natuurlijk altijd bepaalde risico's aan verbonden. Als iemand een brug bouwt die werd ontworpen met jouw software en die brug stort in, dan ben je mede verantwoordelijk." Al voegt hij er wel aan toe dat zo'n voorbeeld wel erg onwaarschijnlijk zou zijn.

Sinds anderhalf jaar werkt Whitebox aan een cloudaanbod. Dat zorgt er voor dat wie de software maar af en toe nodig heeft, enkel betaalt voor het gebruik ervan. Tegelijk kan je zware berekeningen door de kracht van de cloud laten uitvoeren in plaats van op je eigen toestel, wat naar schaling dan weer voordelen biedt.

Gijbels kan daarbij rekenen op (infrastructurele) steun van Belgacom. Zo stapte hij vorig jaar mee in Becloud Acellerate, een initiatief van Belgacom om jonge softwareverkopers in de cloud te krijgen. "In mijn visie gaat er binnen vijf jaar bijna niets desktopbased zijn bij ons. Het verdienmodel evolueert helemaal naar pay-as-you-go."

Gijbels heeft zijn doelgroep bij de architects, engineers & construction professionals, de zogenaamde AEC market. Maar hij heeft ervaring in de sector en is zich bewust van de uitdagingen.

"De bouwsector is een vrij conservatieve markt. We moeten blijven hameren op de voordelen van de cloud, zo moet je niet langer een grote investering doen en kan je snel meer rekenkracht bijkrijgen."

Paspoort

Whiteboxsoft.com Opgericht in: 2011
Maatschappelijke zetel: Genk
Aantal werknemers: 1
Kapitaal: eigen middelen

Whitebox verkoopt software voor ingenieurs en bouwbedrijven. Daarnaast maakt het bedrijf sinds vorig jaar de beweging naar de cloud, wat zowel de kostprijs als de prestaties van de software aantrekkelijker moet maken. "Het verdienmodel waar we nu op draaien is ontwerp- en beheersoftware waar we licenties van verkopen", zegt Jo Gijbels. Hij begon twee jaar geleden met zijn Whiteboxsoft. Niet dat het enkel om het doorverkopen van licenties gaat. "We zorgen ook voor consultancy. Zo kijken we bij grote projecten bijvoorbeeld mee hoe dingen sneller kunnen worden uitgevoerd of beter worden toegepast. Daarnaast doen we ook onderhoud en geven we opleidingen om de software optimaal te gebruiken." Gijbels begon zijn startup zonder investeerders. "Ik ben gewoon als bvba opgestart met eigen geld. We kopen aan bij de leveranciers en wij zijn verdeler van hun software." Al wil dat niet zeggen dat de opstart kosteloos is. "Je zit sowieso met een aantal opstartkosten. En er zijn natuurlijk altijd bepaalde risico's aan verbonden. Als iemand een brug bouwt die werd ontworpen met jouw software en die brug stort in, dan ben je mede verantwoordelijk." Al voegt hij er wel aan toe dat zo'n voorbeeld wel erg onwaarschijnlijk zou zijn. Sinds anderhalf jaar werkt Whitebox aan een cloudaanbod. Dat zorgt er voor dat wie de software maar af en toe nodig heeft, enkel betaalt voor het gebruik ervan. Tegelijk kan je zware berekeningen door de kracht van de cloud laten uitvoeren in plaats van op je eigen toestel, wat naar schaling dan weer voordelen biedt. Gijbels kan daarbij rekenen op (infrastructurele) steun van Belgacom. Zo stapte hij vorig jaar mee in Becloud Acellerate, een initiatief van Belgacom om jonge softwareverkopers in de cloud te krijgen. "In mijn visie gaat er binnen vijf jaar bijna niets desktopbased zijn bij ons. Het verdienmodel evolueert helemaal naar pay-as-you-go." Gijbels heeft zijn doelgroep bij de architects, engineers & construction professionals, de zogenaamde AEC market. Maar hij heeft ervaring in de sector en is zich bewust van de uitdagingen. "De bouwsector is een vrij conservatieve markt. We moeten blijven hameren op de voordelen van de cloud, zo moet je niet langer een grote investering doen en kan je snel meer rekenkracht bijkrijgen." Paspoort Whiteboxsoft.com Opgericht in: 2011 Maatschappelijke zetel: Genk Aantal werknemers: 1 Kapitaal: eigen middelen