Je kan er donder op zeggen. Zodra er een stemming in het zicht is, duiken er wilde verhalen op over veiligheid, fraude en schending van het kiesgeheim. Ooit vergeleek een Waalse belangengroep het digitaal stemmen met het rijden met een losgeslagen gps-toestel dat de kiezer willens nillens in het kanaal doet belanden. Bij elke verkiezing komt koudwatervrees lonken. In dit blad riep zelfs professor Carlos De Backer, voorzitter van onze redactieraad op om met een rood potlood opnieuw bolletjes op te vullen.

En kijk, nu zeggen de hooggestrenge dames en heren van de Raad van State dat de stemprocedure niet veilig genoeg is. Zij behoren wellicht tot de laatste generatie die nog hun e-mails laten uitprinten door hun secretaresse en vervolgens het antwoord dicteren. Die generatie gaat er stilaan uit, toch?

En uiteindelijk gaat het er om dat het stembiljet gescand moet worden en dat de brave Belgen hun formuliertje dus moeten openvouwen. De scanner is afgeschermd zoals een geldautomaat, maar dat is volgens de duurst betaalde ambtenaren van het land onvoldoende. Zij pleiten voor een scanner in elk stemhokje. Kan je inbeelden wat een poeha en gefoeter dat allemaal zal opleveren.

Hoe wereldvreemd kunnen die lui zijn? Bijna alles is gedigitaliseerd: geldverkeer, loonbeheer, patiëntendossiers, verkeersboetes, justitie, onderwijs... en nou nou, men zou weleens over de schouder kunnen lurken en nagaan voor wie die andere gestemd heeft. Eerlijk gezegd, het zal me worst wezen voor wie mijn buur gestemd heeft. Democratie betekent immers dat iedereen vrij is te stemmen voor wie hij wil.

Overigens, waarom moet de overheid al die computers aankopen? Waarom kan dit niet als een dienst worden aangeboden door een it-leverancier? Een soort van vote-as-a-service? Vandaag stemmen nog altijd 148 van de 308 gemeenten met een rood potloodje. Laat ons die prehistorische aanpak definitief naar het museum doorverwijzen. Daar hoort het ook thuis.

Je kan er donder op zeggen. Zodra er een stemming in het zicht is, duiken er wilde verhalen op over veiligheid, fraude en schending van het kiesgeheim. Ooit vergeleek een Waalse belangengroep het digitaal stemmen met het rijden met een losgeslagen gps-toestel dat de kiezer willens nillens in het kanaal doet belanden. Bij elke verkiezing komt koudwatervrees lonken. In dit blad riep zelfs professor Carlos De Backer, voorzitter van onze redactieraad op om met een rood potlood opnieuw bolletjes op te vullen. En kijk, nu zeggen de hooggestrenge dames en heren van de Raad van State dat de stemprocedure niet veilig genoeg is. Zij behoren wellicht tot de laatste generatie die nog hun e-mails laten uitprinten door hun secretaresse en vervolgens het antwoord dicteren. Die generatie gaat er stilaan uit, toch? En uiteindelijk gaat het er om dat het stembiljet gescand moet worden en dat de brave Belgen hun formuliertje dus moeten openvouwen. De scanner is afgeschermd zoals een geldautomaat, maar dat is volgens de duurst betaalde ambtenaren van het land onvoldoende. Zij pleiten voor een scanner in elk stemhokje. Kan je inbeelden wat een poeha en gefoeter dat allemaal zal opleveren. Hoe wereldvreemd kunnen die lui zijn? Bijna alles is gedigitaliseerd: geldverkeer, loonbeheer, patiëntendossiers, verkeersboetes, justitie, onderwijs... en nou nou, men zou weleens over de schouder kunnen lurken en nagaan voor wie die andere gestemd heeft. Eerlijk gezegd, het zal me worst wezen voor wie mijn buur gestemd heeft. Democratie betekent immers dat iedereen vrij is te stemmen voor wie hij wil. Overigens, waarom moet de overheid al die computers aankopen? Waarom kan dit niet als een dienst worden aangeboden door een it-leverancier? Een soort van vote-as-a-service? Vandaag stemmen nog altijd 148 van de 308 gemeenten met een rood potloodje. Laat ons die prehistorische aanpak definitief naar het museum doorverwijzen. Daar hoort het ook thuis.