Steve Ballmer kondigt zijn vertrek aan en meteen stijgt het aandeel van Microsoft.....Gegrinnik alom, maar helemaal eerlijk is dat toch niet. Veeleer kan je stellen dat Ballmer wel de juiste man op de juiste plaats was, maar op het verkeerde ogenblik.

De juiste man op de juiste plaats? Kijk naar de bedrijfsresultaten over de voorbije jaren, en het zal wel duidelijk zijn dat omzet en winstgevendheid niet slecht geboerd hebben onder Ballmer. Maar dan wel door de verkoop van producten die al sinds jaar en dag de sterkte, zeg maar de cash-melkkoeien van Microsoft vormden. En niet vergeten dat de achtergrond van Ballmer, die nog kort bij Procter & Gamble heeft gewerkt, eminent geschikt was om een product te marketen en te verkopen.

De stijging van het aandeel kan je dan ook als een vreemde soort 'ondank is 's werelds loon' beschouwen (hoewel Ballmer als aandeelhouder van Microsoft zelf ook van deze stijging profiteert), gezien de resultaten.

Het probleem is veeleer dat hij wellicht de persoon op de verkeerde plaats was. Immers, als ceo moest hij de koers van het bedrijf ook naar de toekomst uitstippelen, en het lijkt erop dat hij daar niet is in geslaagd. Of je kan zeggen dat hij zijn 'Internet memo'-moment heeft gemist.

Geen vuist

Herinner je immers de 'Internet-memo' die Bill Gates eertijds naar heel het bedrijf stuurde, wanneer het hem duidelijk werd dat Microsoft de trein van het internet aan het missen was. Een memo waarin hij stelde dat alle producten voortaan Internet gericht moesten zijn, punt andere regel! Waarna Microsoft kort daarop onder meer met Explorer in het internet 'incontournable' werd.

De stijging van het aandeel wijst er eerder op dat Ballmer geen dergelijke memo heeft geproduceerd wanneer mobiliteit en smartphones hun opmars begonnen, waardoor vandaag het bedrijf geen duidelijke toekomst lijkt te hebben. Of als hij zo'n memo heeft gestuurd, werd het zeker niet zo grondig opgevolgd als het werkstukje van Gates. Immers, de meeste vernieuwingen, van de Zune mp3 langs de mobiele Windows Mobile/Phone tot de tablets, scoorden en scoren ondermaats (zeker volgens Microsoft normen).

Toekomst?

Wat gaat Microsoft nu doen? Er is een 'commissie' gevormd om een opvolger te zoeken, en allicht zal die van buiten het bedrijf komen. Immers, heel wat mogelijke opvolgers hebben ondertussen al het bedrijf verlaten. Maar wellicht belangrijker nog zijn de voorbeelden van andere bedrijven die zich ooit in een gelijkaardige situatie bevonden. Zo leek IBM ooit op het punt om in stukken en brokken uiteen te vallen, tot Lou Gerstner - geen veteraan van de ict-industrie, maar een gebruiker van informatica als baas van voedings- en tabaksgigant RJR Nabisco - aantrad en met de vuist op tafel mepte... en IBM op een nieuwe en duidelijke koers naar succes zette. Wellicht moet Microsoft maar even diens telefoonnummer opzoeken...

Steve Ballmer kondigt zijn vertrek aan en meteen stijgt het aandeel van Microsoft.....Gegrinnik alom, maar helemaal eerlijk is dat toch niet. Veeleer kan je stellen dat Ballmer wel de juiste man op de juiste plaats was, maar op het verkeerde ogenblik. De juiste man op de juiste plaats? Kijk naar de bedrijfsresultaten over de voorbije jaren, en het zal wel duidelijk zijn dat omzet en winstgevendheid niet slecht geboerd hebben onder Ballmer. Maar dan wel door de verkoop van producten die al sinds jaar en dag de sterkte, zeg maar de cash-melkkoeien van Microsoft vormden. En niet vergeten dat de achtergrond van Ballmer, die nog kort bij Procter & Gamble heeft gewerkt, eminent geschikt was om een product te marketen en te verkopen. De stijging van het aandeel kan je dan ook als een vreemde soort 'ondank is 's werelds loon' beschouwen (hoewel Ballmer als aandeelhouder van Microsoft zelf ook van deze stijging profiteert), gezien de resultaten. Het probleem is veeleer dat hij wellicht de persoon op de verkeerde plaats was. Immers, als ceo moest hij de koers van het bedrijf ook naar de toekomst uitstippelen, en het lijkt erop dat hij daar niet is in geslaagd. Of je kan zeggen dat hij zijn 'Internet memo'-moment heeft gemist. Geen vuist Herinner je immers de 'Internet-memo' die Bill Gates eertijds naar heel het bedrijf stuurde, wanneer het hem duidelijk werd dat Microsoft de trein van het internet aan het missen was. Een memo waarin hij stelde dat alle producten voortaan Internet gericht moesten zijn, punt andere regel! Waarna Microsoft kort daarop onder meer met Explorer in het internet 'incontournable' werd. De stijging van het aandeel wijst er eerder op dat Ballmer geen dergelijke memo heeft geproduceerd wanneer mobiliteit en smartphones hun opmars begonnen, waardoor vandaag het bedrijf geen duidelijke toekomst lijkt te hebben. Of als hij zo'n memo heeft gestuurd, werd het zeker niet zo grondig opgevolgd als het werkstukje van Gates. Immers, de meeste vernieuwingen, van de Zune mp3 langs de mobiele Windows Mobile/Phone tot de tablets, scoorden en scoren ondermaats (zeker volgens Microsoft normen). Toekomst? Wat gaat Microsoft nu doen? Er is een 'commissie' gevormd om een opvolger te zoeken, en allicht zal die van buiten het bedrijf komen. Immers, heel wat mogelijke opvolgers hebben ondertussen al het bedrijf verlaten. Maar wellicht belangrijker nog zijn de voorbeelden van andere bedrijven die zich ooit in een gelijkaardige situatie bevonden. Zo leek IBM ooit op het punt om in stukken en brokken uiteen te vallen, tot Lou Gerstner - geen veteraan van de ict-industrie, maar een gebruiker van informatica als baas van voedings- en tabaksgigant RJR Nabisco - aantrad en met de vuist op tafel mepte... en IBM op een nieuwe en duidelijke koers naar succes zette. Wellicht moet Microsoft maar even diens telefoonnummer opzoeken...