In de VS gaat Techstars door het leven als 'the startup accelerator that's tougher to get into than Harvard'. Slechts 0,8 procent van alle start-ups die zich aanbieden worden aanvaard om deel te nemen aan het prestigieuze programma. Maar wie het haalt, krijgt wel meteen een kwaliteitslabel opgeplakt. Denk maar aan het Belgische Datacamp, dat vrijwel meteen na zijn deelname ruim twee miljoen dollar ophaalde bij Amerikaanse durfkapitalisten.

"Sinds de deelname van Datacamp kennen ze België bij Techstars", knikt Lode Uytterschaut van Start it@kbc. "Het is de Amerikanen niet ontgaan dat er hier heel wat talent is. De organisatie is ook uit op een grotere inflow vanuit West-Europa én vanuit België. Start it@kbc gaat daarbij helpen."

Concreet kunnen Belgische start-ups die geïnteresseerd zijn in het Techstars-programma via een link op de site van Start it@kbc een aanvraag indienen bij Techstars. Daarbij moeten de starters op enkele vragen antwoorden, zoals in welke mate ze al tractie hebben, en of ze al kapitaal hebben opgehaald.

"Techstars belooft feedback te geven bij alle kandidaturen", gaat Uytterschaut verder, "ook wanneer het een no go is. Diegene die wél aanvaard worden, krijgen in het beste geval 15 minuten om hun start-up te presenteren. Dat is uniek hoor, de meeste start-ups raken niet zo ver."

Uytterschaut spreekt over een win-win situatie voor beide partijen. "Wij geven onze Belgische starters een eventuele springplank naar Techstars in New York en naar een mogelijke internationalisering. De Amerikaanse accelerator krijgt dan weer voeling met de Belgische markt."

Start it@kbc gaat de 'deal' met Techstars bekend maken via zijn netwerk, via zijn partners en via sociale media. "Voor alle duidelijkheid: alle Belgische start-ups mogen hun kans wagen, dus niet enkel diegene die bij onze incubator actief zijn. In het meest extreme geval rollen er in de komende maanden dus een 3.000-tal kandidaturen binnen (lacht)."

Be Bold

Als er onder de Belgische kandidaturen een start-up wordt geselecteerd, dan zal die in eerste instantie deelnemen aan het Techstars-programma in New York (applicaties voor de zomereditie van Techstars NYC kunnen nog tot 20 maart worden ingediend).

Binnen enkele weken wordt er trouwens een groots opgezette start-up missie georganiseerd naar the big Apple, waar naast Start it@KBC ook iMinds, Telenet Kickstart en Startups.be aan deelnemen.

Bedoeling van het Be Bold-event is om België op de kaart te zetten als start-up country in New York. Tijdens die missie is er ook een bezoek gepland aan de Techstars-incubator.

In de VS gaat Techstars door het leven als 'the startup accelerator that's tougher to get into than Harvard'. Slechts 0,8 procent van alle start-ups die zich aanbieden worden aanvaard om deel te nemen aan het prestigieuze programma. Maar wie het haalt, krijgt wel meteen een kwaliteitslabel opgeplakt. Denk maar aan het Belgische Datacamp, dat vrijwel meteen na zijn deelname ruim twee miljoen dollar ophaalde bij Amerikaanse durfkapitalisten."Sinds de deelname van Datacamp kennen ze België bij Techstars", knikt Lode Uytterschaut van Start it@kbc. "Het is de Amerikanen niet ontgaan dat er hier heel wat talent is. De organisatie is ook uit op een grotere inflow vanuit West-Europa én vanuit België. Start it@kbc gaat daarbij helpen." Concreet kunnen Belgische start-ups die geïnteresseerd zijn in het Techstars-programma via een link op de site van Start it@kbc een aanvraag indienen bij Techstars. Daarbij moeten de starters op enkele vragen antwoorden, zoals in welke mate ze al tractie hebben, en of ze al kapitaal hebben opgehaald. "Techstars belooft feedback te geven bij alle kandidaturen", gaat Uytterschaut verder, "ook wanneer het een no go is. Diegene die wél aanvaard worden, krijgen in het beste geval 15 minuten om hun start-up te presenteren. Dat is uniek hoor, de meeste start-ups raken niet zo ver."Uytterschaut spreekt over een win-win situatie voor beide partijen. "Wij geven onze Belgische starters een eventuele springplank naar Techstars in New York en naar een mogelijke internationalisering. De Amerikaanse accelerator krijgt dan weer voeling met de Belgische markt."Start it@kbc gaat de 'deal' met Techstars bekend maken via zijn netwerk, via zijn partners en via sociale media. "Voor alle duidelijkheid: alle Belgische start-ups mogen hun kans wagen, dus niet enkel diegene die bij onze incubator actief zijn. In het meest extreme geval rollen er in de komende maanden dus een 3.000-tal kandidaturen binnen (lacht)." Be BoldAls er onder de Belgische kandidaturen een start-up wordt geselecteerd, dan zal die in eerste instantie deelnemen aan het Techstars-programma in New York (applicaties voor de zomereditie van Techstars NYC kunnen nog tot 20 maart worden ingediend). Binnen enkele weken wordt er trouwens een groots opgezette start-up missie georganiseerd naar the big Apple, waar naast Start it@KBC ook iMinds, Telenet Kickstart en Startups.be aan deelnemen. Bedoeling van het Be Bold-event is om België op de kaart te zetten als start-up country in New York. Tijdens die missie is er ook een bezoek gepland aan de Techstars-incubator.