Test negen high end smartphones: meer eenheidsworst?

© web

We testen negen high-end smartphones van acht merken (Google, HTC, Huawei, LG, Microsoft, Motorola, Samsung en Sony). Welke komt als beste uit de bus?

Apple wou traditiegetrouw geen testexemplaar ter beschikking stellen en ontbreekt in deze smartphone-test. Maar het zijn in tegenstelling tot vorig jaar niet alleen Android-smartphones die we testten. Microsoft is na een hiaat van een jaar opnieuw vertegenwoordigd met een Windows-smartphone met de mobiele tegenhanger van Windows 10. Voor wat Android betreft draaien alle geteste smartphones de recentste versie, namelijk Android 6. x Marshmallow.

TESTMETHODE

We beoordelen de smartphones aan de hand van bijna tweehonderd verschillende technische criteria. Daarnaast voeren we ook verschillende benchmarks uit. De testmethode is grotendeels dezelfde als degene die we vorig jaar gebruikten. Uit plaatsgebrek herhalen we hier niet alle details. Raadpleeg ons online archief voor meer details. Uitgebreide productinformatie vindt u samen met alle technische specificaties en benchmarkresultaten terug in de tabel (zie onder).

DESIGN EN SCHERM

Uiterlijk lijken alle geteste smartphones erg op elkaar. De snoepreepvormgeving, met naadloos tot aan de rand lopende multitouch-schermen met kraswerend glas, is sinds enkele jaren de rigueur. Fabrikanten springen qua design hoogstens eens uit de band door bijvoorbeeld de stroomknop en/of vingerafdruksensor op de achterkant in plaats van op de zij- of voorkant van de smartphone te plaatsen (Google Nexus 6P, Huawei Mate 8 en P9, LG G5), of door het aanraakscherm aan de zijkanten lichtjes (LG G5, Huawei P9) of sterk (Samsung Galaxy S7 Edge) te laten afbuigen.

Test negen high end smartphones: meer eenheidsworst?
© Huawei Mate 8

De schermdiagonalen variëren van 5,2 inch (Huawei P9) tot 6 inch (Huawei Mate 8), de dikte van de toestellen van 6,95 mm (Huawei P9) tot 9 mm (HTC 10) en het gewicht van 144 gram (Huawei P9) tot 185 gram (Huawei Mate 8). De gevraagde prijzen (incl. btw) gaan van 799 euro (Samsung Galaxy S7 Edge, Sony Xperia Z5 Premium) tot 599 euro (beide Huawei-smartphones). Voor dat geld koopt u vandaag ook een behoorlijk goed uitgeruste Windows-laptop. Die heeft dan wel een minder scherp scherm, want de pixeldichtheid en waargenomen scherpte ging er bij de smartphones tegenover vorig jaar nog op vooruit.

De Xperia Z5 Premium van Sony is zelfs de eerste Android-smartphone met een 4K UHD-scherm, wat zich bij een schermdiagonaal van 5,5 inch (14 cm) vertaalt in een pixeldichtheid van 801 ppi. Die hoge pixeldichtheid is vooral interessant als u sterk inzoomt op foto’s, maar zorgt er ook voor dat de Android-pictogrammen op het scherm lijken te zweven. Individuele pixels ziet u sowieso niet meer, maar dat geldt voor alle geteste apparaten. Allemaal hebben ze een pixeldichtheid van boven de 500 ppi, op de beide smartphones van Huawei na (424 ppi voor de P9 en 367 ppi voor de Mate 8).

Test negen high end smartphones: meer eenheidsworst?
© Samsung Galaxy S7 Edge

Hoewel er wat discussie over bestaat, kan het gemiddeld menselijk oog op een leesafstand van ca. 25cm geen individuele pixels onderscheiden bij ppi’s tussen ca. 300 en ca. 477. Alle schermen zijn van een goede tot uitstekende kwaliteit, al steekt het gebogen Super Amoled-scherm van de Samsung Galaxy S7 Edge nog net iets boven de andere uit. Die buiging is méér dan een gimmick. Als u over de rand veegt, verschijnt het Edge-menu met daarop pictogrammen voor vaak gebruikte apps of contacten. Ook de ‘gewone’ Amoled-schermen (Motorola Moto X Force, Microsoft Lumia 950 XL, Google Nexus 6P) tonen iets mooiere en vooral heldere kleuren dan hun ips-tegenhangers.

CHIPSETS

Qualcomm lijkt terug. Vorig jaar viel ons op dat nogal wat fabrikanten alternatieve arm-gebaseerde soc’s (system-on-a-chip) gebruikten. Dit jaar zijn zes van de negen smartphones voorzien van een Qualcomom Snapdragon soc (octa-core Snapdragon 810 bij Sony, Google, Microsoft en Motorola ; quad-core Snapdragon 820 bij HTC en LG). De Snapdragon 820 zullen we dit jaar wellicht bij nog méér smartphones aantreffen, want deze nieuwere soc lost enkele problemen van zijn voorganger op, zoals overmatige hitteproductie. Het was mogelijk één van de redenen waarom Samsung vorig jaar de Galaxy S6 uitrustte met een in huis geproduceerde octa-core Exynos-soc. Ook voor de nieuwe Galaxy S7 (Edge) blijft Samsung bij die eigen chipset, ditmaal in de 8890 variant. Huawei gebruikt eveneens een in-huis ontwerp, een Hisilicon Kirin 950 voor de Mate 8 en een 955 voor de recentere P9. Voor de algemene werksnelheid, wifi-snelheid en lte-snelheid maakt de gebruikte soc volgens de benchmarks weinig uit. Grafisch laten de benchmarks wel grotere verschillen zien. De grafische prestaties van de smartphones van Google, Huawei en Microsoft zijn merkbaar slechter dan die van de andere geteste toestellen.

ANDROID MARSHMALLOW

Alle Android-smartphones gebruiken zoals gezegd de recentste actuele versie van Google’s smartphonebesturingssysteem, namelijk Marshmallow. Het is de eerste versie die 4K-schermen volledig ondersteunt, maar wat dit betekent voor de werking van de Sony Xperia Z5 Premium kunnen we u niet vertellen omdat we die nog getest hebben met Android 5.1.1 Lollipop. Onder die versie van Android is de 4K-resolutie alleen maar actief als u specifieke 4K-inhoud van Sony zelf bekijkt. De rest van de tijd draait het scherm in Full HD-resolutie, vooral om de batterij te sparen.

Marshmallow heeft ingebouwde ondersteuning voor 4K, waarbij app-ontwikkelaars de UHD-resolutie kunnen inschakelen als en wanneer ze nuttig is. De Android-interface zelf blijft echter maximaal in 480 ppi draaien. Met Marshmallow zal de 4K-resolutie van het scherm van de Xperia Z5 Premium wellicht méér ingeschakeld worden. Dit kan dan weer ten koste van de autonomie gaan, maar de batterij van de Sony-smartphone scoort op dat vlak goed en beschikt over de nodige marge.

Test negen high end smartphones: meer eenheidsworst?
© LG G5

De gebruikersinterface en design-taal van Marshmallow is vrijwel identiek aan die van zijn voorganger Lollipop. De wijzigingen zijn veeleer subtiel, zoals een gewijzigd pictogram voor Google Now voice, het activeren van Google Now (en dus Search) in élk scherm door lang op de thuistoets te drukken, een verticaal scrollende app-lijst in plaats van een horizontale lijst zoals bij Lollipop en de mogelijkheid om apps te de-installeren tijdens het slepen. De ‘zuiverste’ versie van de Marshmallow UI krijgt u zoals gebruikelijk bij de Google-smartphones zoals in deze test de Nexus 6P. Alle andere fabrikanten vullen die UI aan of wijzigen hem min of meer radicaal via hun eigen interfacelagen : Xperia (Sony), TouchWiz (Samsung), Motoblur (Motorola), Sense (HTC), Emotion (Huawei) en Optimus (LG).

Test negen high end smartphones: meer eenheidsworst?
© Motorola Moto X

De belangrijkste wijziging in Marshmallow is wellicht ‘Doze’, dat de batterij spaart wanneer de smartphone niet gebruikt wordt. Fabrikanten kunnen die speciale standby-stand trouwens niet wijzigen, hoewel ze nog altijd hun eigen batterijspaarschema’s aan Android kunnen toevoegen. In het algemeen verbeterde de autonomie van de geteste Android-smartphones trouwens flink tegenover de test van vorig jaar. Dat ligt niet alleen aan de krachtigere en tegelijk lichtere batterijen, maar ook aan het verbeterde stroombeheer van Marshmallow. Zo heeft de nieuwe Android-versie een speciale ‘app standby’-functie, waarbij apps die een tijd niet worden gebruikt automatisch in een diepe slaapstand worden geplaatst. Wilt u dit voor sommige apps niet, dan kunt u ze aan een witte lijst toevoegen.

Marshmallow ondersteunt de nieuwe omwisselbare USB Type-C poort en sommige van de geteste smartphones zijn daarmee al uitgerust (Google, HTC, LG, Huawei P9). Nog een verbetering in Marshmallow is dat microsd-geheugenkaartjes eindelijk opnieuw kunnen worden gebruikt als uitbreiding voor de interne opslagruimte. Het kaartje moet dan wel speciaal worden geformatteerd en is vervolgens niet meer bruikbaar in een andere smartphone (tenzij na formattering uiteraard).

WINDOWS 10 MOBILE

Het marktaandeel van Windows-smartphones is intussen piepklein (volgens Gartner nog maar 0,7 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in Q1 2016). Microsoft is de enige fabrikant die ze bij ons nog op de markt brengt, al blijven een handvol oem-fabrikanten Windows-smartphones fabriceren voor minder ontwikkelde markten. Microsofts aanbod was lang beperkt tot goedkope en middenklasse smartphones, reden waarom Windows Mobile vorig jaar in deze test ontbrak. Maar eind vorig jaar lanceerde Microsoft twee nieuwe high(er)-end modellen of “flagship phones” zoals het bedrijf ze zelf noemt, namelijk de Lumia 950 (€539 met 5,2 inch 564 ppi Amoled-scherm en Qualcomm Snapdragon 808 soc) en de hier geteste iets grotere Lumia 950 XL (€649 met 5,7 inch 515 ppi Amoled-scherm en Qualcomm Snapdragon 810 soc).

Die nieuwe modellen hebben het marktaandeel van Windows Mobile klaarblijkelijk niet kunnen optrekken. In bedrijven is het marktaandeel van Windows Phones iets, maar niet véél betekenisvoller dan in de consumentenmarkt. Systeembeheerders redeneren soms dat de interface-overeenkomsten tussen de mobiele en desktop-versies van Windows 10 en de eenvoudigere integratie met Windows-servertoepassingen tot lagere implementatiekosten leiden.

Test negen high end smartphones: meer eenheidsworst?
© Microsoft Lumia 950 XL

Maar het is maar de vraag of dat klopt. Enerzijds hebben de meeste werknemers privé ondertussen voldoende ervaringen met Apple iOS of Google Android. Anderzijds kun je Apple en Google even gemakkelijk in een Windows-omgeving integreren. Meer nog, Microsoft maakt zelf (uitstekende) iOS- en Android-versies van zijn belangrijkste Office- en communicatie-apps. Recent kwam dan ook het niet onverwachte nieuws dat Microsoft de Nokia-merknaam verkocht heeft aan een dochter van het Chinese conglomeraat Foxconn en dat het ook de Lumia-naam zal laten vallen.

Is dit het einde van Windows-smartphones ? Geruchten willen dat er mogelijk wel nog een Surface-smartphone zou ontwikkeld worden, als pendant voor de gelijknamige tablets. Windows Mobile als mobiele variant van de ‘volwaardige’ Windows zal wellicht sowieso blijven bestaan, als een soort Windows RT-alternatief voor goedkopere ARM-gebaseerde tablets en smartphones. (Intel heeft de smartphone soc-markt met het stopzetten van het Broxton-platform ondertussen opgegeven). Veelzeggend in dat verband is dat uit een melding op Microsofts ontwikkelaarssite MSDN blijkt dat Windows 10 Mobile voortaan mobiele apparaten met een schermdiagonaal tot net onder de 9 inch ondersteunt, in plaats van zoals voorheen maar tot 7,9 inch. Omgekeerd zal de gewone Windows 10 voortaan werken op schermen tot 7 inch.

WINDOWS CONTINUUM

Vorig jaar bij de introductie van Windows 10 was er heel wat te doen rond Continuum for phone, een technologie om Windows-smartphones om te vormen tot een soort zeer draagbare Windows-desktops. De Lumia 950 XL is krachtig genoeg voor Continuum, maar de smartphone alleen volstaat niet om het systeem te gebruiken. U hebt ook nog een dock nodig, naar keuze een traditioneel dock met kabelverbinding of een draadloos dock. Daarnaast hebt u nog een scherm, projector of tv met hdmi of displayport nodig en eventueel een usb-toetsenbord en -muis. De muis is niet perse nodig, want het aanraakscherm van de smartphone kunt u na het activeren van Continuum gebruiken als aanraakvlak waarmee u de muis op het grotere scherm bedient.

Test negen high end smartphones: meer eenheidsworst?
© Microsoft Continuum

Microsoft produceert zelf een HD-500 Display Dock (€99) en dit hebben we kort getest. Het is een klein vierkant doosje met aan de ene kant een USB Type-C video-aansluiting en aan de andere kant drie gewone usb 2.0-poorten, volwaardige hdmi- en displayport-videouitgangen en een Type-C stroomaansluiting. U sluit de Lumia 950 (XL) met behulp van de meegeleverde kabel aan op de Type C usb-poort van de dock, die de smartphone tegelijk oplaadt. Op de usb 2.0-poorten kunt u toetsenbord, eventueel muis en externe schijf of geheugenstick aansluiten.

Op het scherm van de smartphone en het aangesloten grote scherm verschijnt een Continuum-welkomstscherm waarmee u indien nodig de schaal van het getoonde beeld wijzigt. Uw smartphonescherm wordt op het grote scherm initieel aan de linkerkant met dezelfde indeling als normaal getoond, maar eronder ziet u ook de bekende Windows 10 startknop. U kunt nu met toetsenbord en muis aan de slag en bijvoorbeeld de Office-apps die op uw telefoon geïnstalleerd zijn full-screen gebruiken. Het blijft een interessant idee, dat momenteel echter nog verre van perfect geïmplementeerd is. De vraag is bovendien of Continuum nog toekomst heeft in het licht van het zéér beperkte marktaandeel en de onzekere toekomst van Windows Mobile.

CAMERA’S

Smartphonecamera’s verbeteren jaar na jaar, in die mate dat uit recente marktonderzoekcijfers blijkt dat een meerderheid van gebruikers het zelfs niet meer nodig vindt om nog een “echte” digitale camera te kopen. Op beide Huawei’s na filmen trouwens alle geteste smartphone maximaal in 4K resolutie. En de chatcamera’s op de voorkant hebben allemaal minstens een resolutie van vijf megapixels.

Test negen high end smartphones: meer eenheidsworst?
© Huawei Nexus 6P

Bij Google, LG en Huawei is dit zelfs acht megapixels. De Huawei P9 heeft aan de achterkant twee Leica-lenzen met elk een sensor van twaalf megapixels. De ene sensor fotografeert in kleur, de andere, lichtgevoeligere sensor in zwartwit. De smartphone combineert beide beelden, wat foto’s met een groter dynamisch bereik oplevert. Scherpstellen gebeurt tot op twee meter afstand met een laser (ook de LG G5 heeft overigens een laserscherpsteller). Op grotere afstanden gebeurt het scherpstellen door rekening te houden met de kleine verschillen tussen beide lenzen, een beetje zoals een meetzoekercamera dit doet. Op die manier kunt u foto’s met onscherpe achtergronden nemen. De camera bewaart beide opnames, dus u kunt ook achteraf in de app nog het scherp te stellen gebied manueel kiezen. Klinkt allemaal goed, maar in de praktijk merkten we niet zo heel veel verschil tussen de kwaliteit van de foto’s van de P9 en die van de andere geteste smartphones.

Hoewel steeds meer gebruikers opteren voor het gebruiksgemak van een smartphonecamera, komt wat ons betreft geen enkele van de geteste smartphones inzake fotokwaliteit zelfs maar in de buurt van een degelijke digitale camera. De beste all-round foto- en videokwaliteit wordt in deze test geleverd door de Samsung Galaxy S7 Edge. De Nexus 6P maakt ook mooie en zeer scherpe foto’s, maar presteert zwakker inzake video.

CONCLUSIE

Samsung wint deze test net zoals vorig jaar, maar eveneens zoals vorig jaar zijn de onderlinge verschillen tussen de geteste smartphones eerder klein. De Galaxy S7 Edge is wel een nog iets betere smartphone dan de vorig jaar geteste S6 Edge. Zo gaat zijn batterij significant langer mee en is het toestel ook opnieuw beter bestand tegen stof en vocht. Eveneens hoge toppen scheert de Sony Xperia Z5 Premium die in weinig moet onderdoen voor de Galaxy S7 Edge. De beide smartphones van Huawei leveren het meeste waar voor hun geld.

Google (Huawei) Nexus 6P

Prijs (excl. btw): €660,33 (geteste 128 GB versie)

Autonomie: 469 minuten

Prestatiescore: 73/100

Prijsprestatiescore: 52/100

HTC 10

Prijs (excl. btw): €619,01

Autonomie: 461 m

Prestatiescore: 79/100

Prijsprestatiescore: 56/100

Huawei Mate 8 (NXT-L29)

Prijs (excl. btw): €495,04

Autonomie: 739 m

Prestatiescore: 81/100

Prijsprestatiescore: 61/100

Huawei P9 (EVA-L09)

Prijs (excl. btw): €495,04

Autonomie: 609 m

Prestatiescore: 77/100

Prijsprestatiescore: 59/100

LG G5 (LG-H850)

Prijs (excl. btw): €577,69

Autonomie: 535 m

Prestatiescore: 78/100

Prijsprestatiescore: 56/100

Microsoft Lumia 950 XL

Prijs (excl. btw): €536,36

Autonomie: 330 m

Prestatiescore: 68/100

Prijsprestatiescore: 53/100

Motorola Moto X Force

Prijs (excl. btw): €536,36

Autonomie: 534 m

Prestatiescore: 77/100

Prijsprestatiescore: 57/100

Samsung Galaxy S7 Edge (SM-G935F)

Prijs (excl. btw): €660,33

Autonomie: 581 m

Prestatiescore: 85/100

Prijsprestatiescore: 58/100

Sony Xperia Z5 Premium (E6853)

Prijs (excl. btw): €660,33

Autonomie: 517 m

Prestatiescore: 84/100

Prijsprestatiescore: 57/100

Raadpleeg de tabel voor gedetailleerde productinformatie en uitgebreide testcijfers: Datanews.knack.be/smartphones16

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content