Tot 50 jobs op de tocht bij Unisys België

Unisys © Belga Image
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Unisys België gaat een grondige herstructurering tegemoet. Er dreigt een collectief ontslag voor 50 van de ruim 200 werknemers. De herstructurering past in een globaal reorganisatieplan dat moet zorgen voor ‘omzet- en winstgroei’.

In totaal zouden er bij Unisys tot 1.600 van de 20.000 banen geschrapt worden, en zouden er negen, voornamelijk Noord-Europese filialen opgedoekt worden. De negen overige afdelingen (waaronder Unisys België), worden straks geleid vanuit het Verenigd Koninkrijk.

De nationale structuren worden dus geruild voor één hoofdkwartier in Londen, met daarrond lokale operationele teams voor verkoop- en klantenprojecten. Ook commercieel verandert de aanpak. Unisys wil zich voortaan in de eerste plaats toeleggen op it dienstverlening aan nationale en internationale overheden, aan banken, en aan de health- en de luchtvaartsector.

De wereldwijde sanering en de aangepaste strategie moeten gezien worden in het licht van het reorganisatieplan dat de nieuwe ceo Peter Altabef heeft opgesteld. Het plan, dat ‘Go Forward’ heet, moet zorgen voor omzet- en winstgroei, maar lijkt voor heel wat Europese werknemers een bittere pil te worden.

Het nieuwe model zal volgens bronnen dicht bij het dossier ook in België voor een aanzienlijk banenverlies zorgen. Detacheringspoot Unisys Consulting, met zo’n 100-tal werknemers die voornamelijk voor de Europese instellingen werken, zou buiten schot blijven, maar in totaal staan er toch 50 van de ruim 200 jobs op de tocht.

Volgens een bron binnen het bedrijf werd waarnemend directeur Bart Steukers intussen aan de deur gezet en geruild voor Gert Roeckx. Zijn voorganger, Mark Lambotte, zou de bui reeds in 2014 hebben zien hangen en verkaste mede daarom naar Agoria. Ook in Nederland rommelt het. Daar verlieten de algemeen, financieel en personeelsdirecteur intussen het schip.

Volgens onze bronnen zou Unisys Frankrijk de ‘rotte appel in de mand’ zijn. “Daar stapelen de verliezen zich jaar na jaar op”, vertelt een werknemer die anoniem wil blijven, “en er staat ook een belangrijk contract onder hoogspanning.” Pittig detail is dat de Belg Wim Boeykens is aangezocht om de kastanjes bij onze zuiderburen uit het vuur te halen.

Unysis België laat weten dat het klopt dat er banen zullen verdwijnen in ons land, maar dat veel zal afhangen van de onderhandelingen met personeel en met de vakbonden. “Voor dat overlegproces is afgerond, kunnen we nog geen specifieke cijfers geven”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content