Twitter heeft in een jaar tijd 360.000 accounts uit de lucht gehaald vanwege het promoten van terrorisme. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een blog post. Het gaf in februari al aan dat sinds halverwege vorig jaar 125.000 accounts waren geblokkeerd. Sindsdien zijn er daar nog 235.000 bij gekomen.

Het dagelijkse aantal terreuraccounts dat uit de lucht wordt gehaald is volgens Twitter sinds vorig jaar met 80 procent gestegen. De tijd die het in beslag neemt om een verdachte account te blokkeren, is ook al drastisch teruggebracht. Het gevolg is minder berichten en minder volgers.

Twitter probeert ook te verhinderen dat de mensen achter de terreuraccounts onder een andere naam snel terugkeren op Twitter. De teams die 24 uur per dag meldingen hierover in de gaten houden, zijn uitgebreid.

Het lijkt Twitter dus wel menens in de strijd tegen propaganda. De dienst krijgt al een tijdje kritiek te verwerken omdat ze een geliefkoosd medium is voor IS-aanhangers. In januari van dit jaar werd Twitter bijvoorbeeld nog aangeklaagd door de weduwe van een Amerikaanse soldaat die door IS werd gedood. Zij beschuldigde het platform onder meer van het verlenen van 'materiële ondersteuning aan terroristische groeperingen'.

Kwaliteitsfilter

Het platform maakte ondertussen ook bekend dat Twitteraars meer controle krijgen over hun eigen tijdlijn. Het sociale medium heeft een zogenoemde kwaliteitsfilter gelanceerd waarmee ongewenste berichten van bijvoorbeeld bots verborgen blijven. Twitter experimenteerde al een tijdje met de filter en heeft hem nu voor iedereen beschikbaar gemaakt. Gebruikers moeten daarvoor wel eerst de optie inschakelen in de instellingen. (ANP/EB)

Twitter heeft in een jaar tijd 360.000 accounts uit de lucht gehaald vanwege het promoten van terrorisme. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een blog post. Het gaf in februari al aan dat sinds halverwege vorig jaar 125.000 accounts waren geblokkeerd. Sindsdien zijn er daar nog 235.000 bij gekomen.Het dagelijkse aantal terreuraccounts dat uit de lucht wordt gehaald is volgens Twitter sinds vorig jaar met 80 procent gestegen. De tijd die het in beslag neemt om een verdachte account te blokkeren, is ook al drastisch teruggebracht. Het gevolg is minder berichten en minder volgers.Twitter probeert ook te verhinderen dat de mensen achter de terreuraccounts onder een andere naam snel terugkeren op Twitter. De teams die 24 uur per dag meldingen hierover in de gaten houden, zijn uitgebreid. Het lijkt Twitter dus wel menens in de strijd tegen propaganda. De dienst krijgt al een tijdje kritiek te verwerken omdat ze een geliefkoosd medium is voor IS-aanhangers. In januari van dit jaar werd Twitter bijvoorbeeld nog aangeklaagd door de weduwe van een Amerikaanse soldaat die door IS werd gedood. Zij beschuldigde het platform onder meer van het verlenen van 'materiële ondersteuning aan terroristische groeperingen'. KwaliteitsfilterHet platform maakte ondertussen ook bekend dat Twitteraars meer controle krijgen over hun eigen tijdlijn. Het sociale medium heeft een zogenoemde kwaliteitsfilter gelanceerd waarmee ongewenste berichten van bijvoorbeeld bots verborgen blijven. Twitter experimenteerde al een tijdje met de filter en heeft hem nu voor iedereen beschikbaar gemaakt. Gebruikers moeten daarvoor wel eerst de optie inschakelen in de instellingen. (ANP/EB)