UberizeME – Wat is de bedoeling?

© UberizeMe

De collaboratieve economie belooft internetgebruikers tal van nieuwe inkomstenbronnen. Een gemiddeld maandloon van 2500 euro bruto, is dat realistisch? Christophe Charlot van Trends-Tendances zocht het voor u uit!

Voordat UberPop bij ons werd verboden, haalde Uber tijdens zijn onderhandelingen met de Belgische autoriteiten altijd aan hoeveel banen het bedrijf kon creëren. Begin 2015 maakte de Amerikaanse scale-up zelfs gewag van 50.000 jobs in Europa.

De collaboratieve economie (ook wel deeleconomie of sharing economy geheten) belooft internetgebruikers tal van nieuwe inkomsten. De combinatie van technologie en de exploitatie van onbenutte middelen (materiaal, tijd of talent) moet er voor zorgen dat de dienstverleners een flink extraatje kunnen verdienen. Uiteraard lijkt dat aantrekkelijk in een crisisperiode waarin volgens sommige studies tot 15,5 procent van de Belgen in armoede zouden kunnen belanden.

Kunnen deze mini-internetjobs uitgroeien tot echte beroepen? Kun je leven van een combinatie van dergelijke mini-jobs?

Ik heb het onderzocht in het kader van het UberizeMe-project, en heb me de hele maand maart ondergedompeld in de wereld van de collaboratieve economie. Om de beurt werd ik kok voor Menu Next Door, tuinier bij Listminut, hoteluitbater op Airbnb of koerier via Take Eat Easy en Deliveroo … mijn doel was 2.500 euro bruto te verdienen, ongeveer een gemiddeld maandloon in België. Of het me zal lukken kan u de komende dagen en weken volgen bij Trends-Tendances én bij Data News.

Volg mijn verhaal, doorlopend bij UberizeMe op deze site, maar ook in Trends-Tendances en op CanalZ. Elke week komt een start-up die UberizeMe onder de loep nam aan bod in het tijdschrift, gevolgd door een volledig dossier in de editie van 12 mei. Op CanalZ kan u overigens een van mijn typische dagen in elk van de geteste activiteiten volgen.

2.500 euro op één maand, is dat realistisch?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content