Terwijl Europa welhaast met ontroering toekijkt hoe Barack Obama in zijn inauguratierede voor zijn tweede presidentsmandaat een kleine draai naar links voorspelt, laat Brussel zonder problemen toe dat Washington zo goed als vrije toegang heeft tot alle online data. Het recente rapport 'Fighting Cyber Crime and Protection Privacy in the Cloud' waarschuwt terecht dat de Amerikaanse inlichtingendiensten zonder verpinken online gegevens kunnen raadplegen. Onder het mom van de strijd tegen het terrorisme werd na de aanslagen van 9/11 de Patriot 'Afluister' Act goedgekeurd. De opvolger, 'Protect America Act', is onlangs verlengd tot 2017.

In april vorig jaar keurde Brussel goed dat alle gegevens van Europese passagiers ingekeken kunnen worden door Washington en gedurende 15 jaar bijgehouden, waarvan 10 jaar in een 'slapende databank'. Amper een derde van de parlementsleden stemden tegen wegens privacyredenen. De rest ligt er niet wakker van. Eerder was ook het interbancaire netwerk Swift ter discussie toen de Amerikanen toegang wilden tot de betalingsgegevens. Het datacenter werd verplaatst van Brussel naar 'neutrale grond' in Zwitserland.

En nu dus blijkt uit het rapport duidelijk dat alles wat in de cloud in Amerikaanse datacenters wordt opgeslagen, ingekeken kan worden. Ook voor bedrijven met uiteraard nogal wat data die best niet bestemd zijn voor iedereen, is dit een bijzonder heikel punt. Ook al bevindt het datacenter zich in Europa, welke garantie heb je dat het niet via de Verenigde Staten passeert, voor zover dat nodig is voor de CIA?

Als Europese burger lig ik daar wel wakker van. Al te vaak fulmineert Brussel terecht tegen Chinese spionage, maar Washington krijgt zonder gemor een 'free ride' op onze data. De Belgische overheid doet alsof haar neus bloedt, verschuilt zich achter Europa en kijkt telkens de andere kant op. De kant van een glimlachende en charismatische president, maar achter Obama blijft de Amerikaanse machinerie op volle toeren draaien, over uw en mijn data. Het wordt tijd, dringend tijd dat daar een einde aan gemaakt wordt.

Terwijl Europa welhaast met ontroering toekijkt hoe Barack Obama in zijn inauguratierede voor zijn tweede presidentsmandaat een kleine draai naar links voorspelt, laat Brussel zonder problemen toe dat Washington zo goed als vrije toegang heeft tot alle online data. Het recente rapport 'Fighting Cyber Crime and Protection Privacy in the Cloud' waarschuwt terecht dat de Amerikaanse inlichtingendiensten zonder verpinken online gegevens kunnen raadplegen. Onder het mom van de strijd tegen het terrorisme werd na de aanslagen van 9/11 de Patriot 'Afluister' Act goedgekeurd. De opvolger, 'Protect America Act', is onlangs verlengd tot 2017. In april vorig jaar keurde Brussel goed dat alle gegevens van Europese passagiers ingekeken kunnen worden door Washington en gedurende 15 jaar bijgehouden, waarvan 10 jaar in een 'slapende databank'. Amper een derde van de parlementsleden stemden tegen wegens privacyredenen. De rest ligt er niet wakker van. Eerder was ook het interbancaire netwerk Swift ter discussie toen de Amerikanen toegang wilden tot de betalingsgegevens. Het datacenter werd verplaatst van Brussel naar 'neutrale grond' in Zwitserland. En nu dus blijkt uit het rapport duidelijk dat alles wat in de cloud in Amerikaanse datacenters wordt opgeslagen, ingekeken kan worden. Ook voor bedrijven met uiteraard nogal wat data die best niet bestemd zijn voor iedereen, is dit een bijzonder heikel punt. Ook al bevindt het datacenter zich in Europa, welke garantie heb je dat het niet via de Verenigde Staten passeert, voor zover dat nodig is voor de CIA? Als Europese burger lig ik daar wel wakker van. Al te vaak fulmineert Brussel terecht tegen Chinese spionage, maar Washington krijgt zonder gemor een 'free ride' op onze data. De Belgische overheid doet alsof haar neus bloedt, verschuilt zich achter Europa en kijkt telkens de andere kant op. De kant van een glimlachende en charismatische president, maar achter Obama blijft de Amerikaanse machinerie op volle toeren draaien, over uw en mijn data. Het wordt tijd, dringend tijd dat daar een einde aan gemaakt wordt.