Windows 8 op ARM-architectuur: impact?

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De aankondiging dat Windows op de ARM-architectuur zal draaien roept tegelijk wel en geen vragen op.

De aankondiging dat Windows op de ARM-architectuur zal draaien roept tegelijk wel en geen vragen op.

Dat Windows op non-‘x86’ processoren kan draaien is niet nieuw. Windows NT draaide eind vorige eeuw al op de Alpha-processoren van Digital, dank zij een ‘hardware abstraction layer’ (een ‘laag’ die de Windows code afschermt van de reële onderliggende hardware). Concreet moet Microsoft dus in eerste instantie – samen met de producenten – een versie van die HAL-laag voor ARM ontwikkelen.

Of wellicht versies, meervoud. De ARM is immers in eerste instantie een processor-architectuur (core, bijkomende diensten….), waar de producenten mee aan de slag kunnen gaan om hun eigen versie(s) van de processor te ontwikkelen. Dat is wat onder meer Apple heeft gedaan, met het oog op de uiterst stroomzuinige uitvoering in de iPad. Er bestaat dus niet zoiets als dé ARM processor, maar een hele verzameling van concrete uitvoeringen op basis van een rits verschillende ARM-architectuurversies. In die HAL (of HALs) zal dan ook allicht met de verschillende aanpassingen rekening moeten worden gehouden, om Windows optimaal te laten draaien (bijvoorbeeld met het oog op stroombeheer, grafische aspecten, het aantal kernen en dis meer). Het is allicht ook de reden waarom Microsoft specifieke namen van producenten noemt en niet gewoonweg algemeen ARM vermeldt.

Voorts blijft de vraag of Windows in zijn Windows 8 uitvoering überhaupt wel het geschikt besturingssysteem voor mobiele systemen is. En mobiele systemen (of ingebedde systemen) is echt wel het normale biotoop van de ARM-processoren. Klassieke Windows toepassingen afkomstig uit de desktop- of notebookwereld lijken niet meteen als dusdanig over te zetten naar de mobiele wereld, zo is gebleken. En of de apps in de mobiele wereld aan een volle Windows 8 behoefte hebben?

Of dit dan eventueel wijst op plannen voor een type van netbooks (microbooks?) dat hercompileerde Windows toepassingen draait? Dat lijkt wat vreemd, gezien de inspanningen die Intel levert om zijn (x86) Atom-processoren zo stroomzuinig te maken, voor gebruik in mobiele systemen. Of meent Microsoft dat Intel hier niet zal in slagen en dus op ARM rekent.

Gekoppeld aan de nog lange duur vooraleer Windows 8 op de markt komt, lijkt het erop dat dit allicht een ‘position statement’ is, maar dat ondertussen besturingssystemen als Android, iOS en zelfs anderen de ware dienst zullen uitmaken op de mobiele markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content