Xavier Damman goes fintech met OpenCollective
Een internetplatform waarmee je op een transparante manier geld kan inzamelen, zonder dat je een rechtspersoon in het leven moet roepen. Ziedaar in een notendop het concept achter OpenCollective, de nieuwe start-up van Xavier Damman (Storify).
Na de verkoop van Storify (een platform waarmee je een nieuwsverhaal kan brengen door berichten, foto’s, video’s, tekst en social media posts samen te brengen) aan zijn Amerikaanse sectorgenoot LiveFyre in 2013, maakte Xavier Damman wat tijd vrij voor de Belgische start-up community en werkte hij mee aan het Startup Manifesto, een document met concrete voorstellen voor de overheid om een start-up vriendelijker klimaat te creëren in ons land.
“Op een bepaald moment besloten we om stickers te laten drukken voor dat manifesto”, vertelt de jonge ondernemer, “en de vraag werd gesteld wie er zou betalen voor die dingen. Er waren heel wat instanties die ons financieel wilden helpen, maar we vonden geen manier om alles bij elkaar te brengen, want enkel rechtspersonen kunnen een bankrekening openen.”
“Voor een project zoals het Startup Manifesto brengt dat veel te veel rompslomp met zich mee. Uiteindelijk hebben de jongens en meisjes van Startups.be ons uit de nood moeten helpen (lacht).”
“Ik sprak er over met Dries Buytaert (Acquia)”, klinkt het, “en ook hij wist me te vertellen dat er wereldwijd honderden Drupal-gerelateerde conferenties en meetups worden georganiseerd door lokale verenigingen die met hetzelfde probleem zitten, en zo belemmerd worden in hun manier van werken.”
Langzaamaan groeide zo het idee voor OpenCollective, een nieuw fintech-project dat een platform aanbiedt via hetwelk verenigingen, vzw’s, incubatoren en andere communities op een eenvoudige en transparante manier geld kunnen inzamelen, zonder dat ze over een wettelijk statuut of over een bankrekening hoeven te beschikken.
Virtuele accounts
Uiteraard werkt OpenCollective zelf ook met een bankrekening, maar bovenop die rekening worden als het ware virtuele accounts gecreëerd. “We hebben een prototype van ons platform gebouwd waarop organisaties of personen zo’n virtuele account kunnen creëren, waarmee vervolgens geld kan verzameld worden.”
Momenteel werkt de beta enkel met PayPal (voor terugbetalingen) en met Stripe (voor de verwerking van kredietkaartgegevens), maar het is wel degelijk de bedoeling om straks alle betaalmiddelen te ondersteunen, inclusief Bitcoin. Net zoals Kickstarter neemt OpenCollective een commissie van 5 procent op de ingebrachte bedragen.
Damman en zijn twee co-founders hebben intussen al 500.000 dollar opgehaald voor hun nieuwe project. General Catalyst (Airbnb, Snapchat, …) investeerde 250.000 dollar, Belcube (het fonds van Jean Zurstrassen) zou 50.000 dollar opgehoest hebben, en ook de Belgen Dries Buytaert, Toon Vanagt en Xavier Corman doen mee.
Overigens opereert de nieuwe start-up vanuit New York, en niet vanuit San Francisco. “New York is het financiële centrum van de wereld, en je gaat toch liefst van start op de plaats waar je onderneming het meeste kans heeft op slagen”, klinkt het nog. “Als je de volgende Zidane wil worden, dan moet je ook naar Madrid verkassen.”
Bubbel
Na een verblijf van 6,5 jaar in San Francisco is de familie Damman ook helemaal klaar voor een nieuw hoofdstuk. “Hoe langer je op dezelfde plaats blijft, hoe minder je leert”, klinkt het nog. “Je komt op den duur enkel nog in contact met gelijkgestemde zielen, je leeft als het ware in een bubbel. Het beeld dat je zo krijgt van de realiteit is op zijn zachts gezegd vervormd.”
“We hebben heel wat ervaring opgedaan in San Francisco, en nu zouden we de komende jaren hetzelfde willen doen in New York, hoog tijd voor de volgende stap. Dat we in the big apple dichter bij België zitten, is mooi meegenomen. We hebben een dochter van drie jaar oud, en de grootouders zouden hun kleinkind wat vaker willen zien (lacht).”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier