Zet mee het Belgische start-up ecosysteem op de kaart!

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Om het Belgische start-up landschap internationaal op de kaart te zetten, stelt iMinds samen met de Amerikaanse start-up analist Compass een ‘local ecosystem report’ samen over onze regio. Bedoeling is dat ook onze starters hun duit in het zakje doen.

De Belgische start-up scène is springlevend, dat mag intussen duidelijk zijn, maar buiten België en vooral buiten Europa is er maar bitter weinig geweten over ons (versnipperde) ecosysteem. Om daar iets aan te doen, slaan iMinds en de Amerikaanse start-up specialist Compass (het vroegere ‘Startup Genome Project’) de handen in elkaar.

“We willen samen met Compass een lokaal ecosysteemrapport opstellen, als onderdeel van het bekende Global Startup Ecosystem Report van de organisatie”, geeft Jan Coppens van iMinds een woordje uitleg.

Compass (het vroegere Startup Genome Project) stelt op jaarlijkse basis een rapport samen over de belangrijkste start-up ecosystemen in de wereld. De organisatie maakt zelfs een top 20, waarbij Silicon Valley uiteraard afklokt op de eerste plaats. Wij zouden graag zien dat ook België mee wordt opgenomen in die verslagen. Daarom willen we deze oefening maken.”

Coppens beseft dat het moeilijk zal zijn om in de top 20 te geraken met België. Eén van de redenen is allicht de fragmentering van ons landschap. “Geconcentreerde ecosystemen zoals Parijs, Londen en Berlijn scoren erg goed bij Compass. Bekijk je het objectief, zal het dus moeilijk worden om in de hoogste regionen af te klokken. Maar enkel al door deel te nemen kunnen we ruchtbaarheid geven aan wat er leeft en speelt in onze regio.”

Compass neemt onder meer de aanwezigheid van talent, de lokale regels en gebruiken, de beschikbaarheid van kapitaal en de levendigheid van het ecosysteem als parameter om zijn analyse te kunnen maken. “Met die analyses in het achterhoofd worden de ecosystemen vergeleken en gequoteerd”, klinkt het nog, “met Silicon Valley als absolute benchmark.”

De oefening die iMinds samen met Compass gaat maken, bestaat onder meer uit een reeks interviews met belangrijke spelers uit het wereldje (denk aan Frank Maene of aan José Zurstrassen), maar ook de lokale starters moeten hun duit in het zakje doen. “Je kan een ecosysteem maar in kaart brengen als je input krijgt van de starters zelf”, weet Coppens nog.

Daarom ook de vraag van iMinds en Compass aan onze Belgische starters (tot 5 jaar oud) om hier massaal toe bij te dragen, en de survey in te vullen. “Alles samen heb je maximaal een half uurtje werk. Hoe accurater het zicht op de activiteiten van onze starters, op de founders en op het opgehaalde kapitaal, hoe accurater het rapport dat de organisatie kan samenstellen.”

Eind maart zou iMinds zijn activiteiten moeten afronden. “Eens het volgende Global Startup Ecosystem Report wordt opgeleverd, zal daar wereldwijd over gecommuniceerd worden door TechCrunch, Crunchbase, VentureBeat en vele anderen. Het verschil met de vorige edities is dat ook België er dit keer zal tussen staan.”

Start-ups die zich geroepen voelen om mee te werken aan deze oefening, kunnen de Compass-survey hier invullen, en zo bijdragen tot de uitbouw van ons Belgische ecosysteem. Doen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content