Wendbare omgeving met lagere kosten

© iStock
Publireportage
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

4 januari 2016, 09:30 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:29

Een flexibele, schaalbare en redundante oplossing met een hoge beschikbaarheid. Die behoefte was zowel voor Glashart Media als voor zorgverzekeraar ONVZ de concrete aanleiding om naar open source over te stappen. Bij beide bedrijven vormde de bijbehorende kostenreductie een belangrijke extra drijfveer. De twee Nederlandse organisaties getuigen over hun ervaring met open source.

Glashart Media is een dochteronderneming van KPN. Het Nederlandse bedrijf levert radio- en televisiediensten – zoals video on demand – via kabel en glasvezel, en bedient 200.000 klanten via het eigen glasvezelnetwerk. Glashart Media voorziet de komende jaren een sterke stijging in de vraag naar dat type diensten. Bovendien werkt Glashart Media samen met externe content providers – zoals HBO, Fox en Uitzending Gemist – die grote hoeveelheden ruwe video, foto’s en metadata doorsturen. Glashart Media verwerkt die daarna in zijn videoapplicaties.

Door die evolutie ontstond bij Glashart Media de nood aan een flexibele en extreem schaalbare storage-omgeving. Het bedrijf koos daarbij voor een open source oplossing op basis van Red Hat. “We hebben nu toegang tot een systeem dat veel sneller werkt en dat in vergelijking met onze vorige storage-omgeving liefst acht keer minder kost”, zegt Niels Jonkman, Business Manager IPTV bij Glashart Media. De gegarandeerde beschikbaarheid van het systeem is de grote bonus. “De ingebouwde redundantie zorgt ervoor dat er nooit data verloren gaat.”

Altijd beschikbaar

Toen de ICT-infrastructuur van de Nederlandse zorgverzekeraar ONVZ aan vervanging toe bleek, ging de organisatie op zoek naar een oplossing die meer flexibiliteit en betere prestaties zou bieden, en tegelijk eenvoudiger en goedkoper beheer zou toelaten. De keuze van ONVZ ging naar een virtualisatieplatform dat zowel met Linux als met Microsoft zou werken. De voorkeur van het bedrijf ging daarbij niet naar een klassieke virtualisatieoplossing, maar naar het open source alternatief van Red Hat Enterprise Virtualization.

ONVZ had eerder ervaring opgedaan met VMware, maar wilde van die dure omgeving af. Eerst bouwde ONVZ een virtualisatieplatform op maat, waarbij het bedrijf zijn Linux-omgeving standaardiseerde op KVM. Een eerste kostenreductie en de zekerheid dat het bedrijf zou kunnen rekenen op de ondersteuning van degelijke partners – en de interne voorkeur voor open source – leidde uiteindelijk tot de implementatie van Red Hat Enterprise Virtualization. ONVZ rekent op de omgeving voor bedrijfskritische applicaties die altijd beschikbaar moeten zijn. Het gaat onder meer om de website, waar klanten de klok rond informatie raadplegen en claims indienen.

Bekijk hier het interview op Kanaal Z met Stef Schampaert (Red Hat):