Zes tips voor de digitale CIO

© Getty Images/iStockphoto
Publireportage
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

24 november 2016, 10:50 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:15

Digitale transformatie vraagt om een nieuw type organisatie, gericht op innovatie en wendbaarheid. De organisatie moet technologische platformen, mensen en processen verbinden met één visie. Het bedrijf moet afstappen van het traditionele ROI-model met grote projecten en focussen op een organisatie die kleine, digitale initiatieven kan nemen. Sommige van die projecten zullen slagen, andere zullen falen, maar ook daar moet ruimte voor zijn. Cognizant bundelt zijn advies voor de digitale CIO in zes tips.

1. Bekijk de prioriteitenlijst van je investeringen op een nieuwe manier

De CIO moet de ICT-investeringen anders benaderen. Next-gen ICT zorgt voor een wendbare manier om waarde te creëren. De lineaire manier van werken – investering zorgt voor opbrengst – sluit niet meer aan bij de digitale wereld. De CIO gaat beter op zoek naar kleine, maar fijne trajecten: de zogenaamde digital value nuggets. In de digitale wereld focust de CIO op de ontwikkeling van kleine, beperkte ICT-oplossingen, die specifiek op die nuggets zijn gericht. Zo verkort de CIO de time-to-market van de oplossingen en verhoogt hij de return van de gemaakte investering.

2. Zorg voor een nieuwe benadering van digitale strategie en planning

De digitale CIO gooit het klassieke concept van de ICT-strategie overboord. De digitale organisatie ontwikkelt verschillende, uiteenlopende langetermijnscenario’s, elk uitgewerkt als een mogelijke toekomstige realiteit voor het bedrijf.

3. Gebruik next-gen ICT als bescherming tegen digitale concurrenten

Nieuwe technologie kan bescherming bieden tegen disruptie. Ze helpt een traditioneel bedrijf om de transformatie te doorlopen: van de monolitische benadering naar een wendbare, aanpasbare kijk op ICT.

4. Bouw multidisciplinaire teams rond de belangrijkste digitale thema’s

Het is aan de digitale CIO om de belangrijkste businessthema’s in kaart te brengen. De digitale CIO geeft leiding aan de teams die rond die thema’s aan de slag gaan.

5. Zorg ervoor dat je betrokken bent bij de digitale initiatieven van het bedrijf

De digitale CIO geeft advies en treedt op als influencer. Het team van de CIO fungeert als competentiecentrum voor alles wat met de digitale wereld te maken heeft. De digitale CIO bepaalt de keuze voor tools en technologieën, en telt mee bij het debat over businessmodellen en wijzigingen in de processen.

6. Realiseer als eerste digitale producten en diensten

De digitale CIO speelt een essentiële rol in de ontwikkeling en commercialisatie van digitale producten en diensten.

Over Cognizant

Cognizant is een innovatief consultancybedrijf dat wereldwijd oplossingen biedt rond informatietechnologie en bedrijfsprocessen. Wij ondersteunen onze klanten bij de uitbouw van een sterke onderneming en de verbetering van prestaties en concurrentievermogen via innovatieve technologieën en processen. Zowat 245.000 medewerkers in ons ‘global delivery network’ zetten hun strategische vaardigheden, technologische kennis en ervaring met bedrijfsvoering en -processen in om onze klanten te helpen de mogelijkheden van het nieuwe werken volledig te benutten. We zijn een van de snelst groeiende ondernemingen in Europa en zijn aangeduid als ‘leader’ in “The Forrester Wave: Business Transformation Consultancies, Q3 2015”.

https://www.cognizant.com/belgium-dutch