Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Het verrassende aan vrouwen in de top van belangrijke ict-ondernemingen of organisaties is dat ze stand houden in een biotoop die zo sterk gedomineerd wordt door mannen. Ook in België vormen dames een minderheid, naar schatting zo’n 10 procent van de totale ict-populatie. Maar ze staan er wel, en ze houden stand. En ze coachen jongere vrouwen die straks eveneens naar de top willen, en die mogelijk zullen inpalmen.

DDe criteria voor vrouwen zijn uiteraard niet verschillend van die welke voor mannen gehanteerd worden. Ze moeten al enige tijd actief zijn in een ict-georiënteerde omgeving. Ze hebben hun stempel gedrukt op de organisatie en de strategische ontwikkeling. Ze verschijnen regelmatig op publieke fora en hebben een zichtbare impact op de Belgische ict-markt. Ze zijn bij voorkeur Belgisch of werken al geruime tijd in ons land. De keuze is moeilijk. We hadden ruim 25 topvrouwen geselecteerd, overlegden met een aantal ict-watchers, maar de redactie van Data News kreeg het laatste woord. U ontdekt dit jaar ook vijf nieuwe gezichten in de top 10 van belangrijkste ict-vrouwen in België. Het wijst op een snel bewegende markt. Ook voor dames. Tien portretten schetsen hoe ze het waarmaakten. Of zoals Tanuja Randery van Colt het graag stelt: ‘Reach the impossible. Think big.’

ELS BLATON, CIO AXA BELGIUM

Als nieuwkomer op de arbeidsmarkt stond ze voor de klas en gaf ze wiskunde en informatica. Intussen staat Els Blaton (44) aan het hoofd van meer dan 600 informatici bij bankverzekeraar Axa Belgium. Hoeft het nog gezegd dat er maar weinig vrouwen zijn in ons land die een gelijkaardig curriculum kunnen voorleggen in bedrijven van deze omvang?

“Ik heb altijd alle mogelijkheden gegrepen die zich voordeden”, legt Blaton uit. De licentiate natuurkunde werkte een jaar als businessanalist bij het consultancybedrijf CGI in Parijs, waar ze voor het eerst met verzekeringen in contact kwam, en waar de fundamenten voor haar latere carrière gelegd werden.

Na haar doortocht in de Franse hoofdstad werd Blaton achtereenvolgens projectleider en dienst- en afdelingsverantwoordelijke bij Paribas Bank België, dat later Artesia werd. Het was de beginperiode van het elektronisch bankieren en de uitdagingen dienden zich op een presenteerblaadje aan. Sinds eind 2001 werkt Blaton voor Axa. Ze werd er verantwoordelijk voor de ontwikkeling van commerciële applicaties in tal van domeinen. De topmanager was ook de motor achter heel wat veranderingen. “Om me goed te voelen in mijn job, moet ik initiatief kunnen nemen”, zegt ze zelf. In juli 2006 naar aanleiding van de acquisitie van sectorgenoot Winterthur nam Blaton als ‘deputy cio’ de leiding over alle it-teams. De agenda van de it-directie werd door de acquisitie overigens grondig overhoop gegooid: de fusie van de it-systemen werd de absolute prioriteit. Sinds juli 2007 is Els Blaton cio bij Axa Belgium, en maakt ze deel uit van het uitvoerend comité.”

Françoise Chombar, CEO Melexis

Hierboven had beter ‘een van de twee ceo’s’ gestaan, want halfgeleider- en sensorenfabrikant Melexis wordt geleid door een duo. Of nog juister: een koppel, want de West-Vlaamse Françoise Chombar (46) is gehuwd met haar co-ceo Rudi De Winter. Chombars carrière lijkt met gezonde stappen te zijn geëvolueerd. De licentiaat tolk Engels-Spaans gaat eerst aan de slag als commercieel secretaresse bij textielmachineproducent Van de Wiele, om al snel te verhuizen naar het Duitse halfgeleiderbedrijf Elmos. Daar werkt dan ook Roland Duchâtelet, nog steeds voorzitter van Melexis, politicus en voorzitter van voetbalclub Sint-Truiden. Een groepje Belgen binnen Elmos, Chombar incluis, richt in 1994 Elex Sensors op, dat later Melexis zou worden. Chombar bekleedt er doorheen de jaren tal van functies. In 1997 wordt ze er coo, in 2004 uiteindelijk (co-)ceo.

Haar man is er verantwoordelijk voor, zo zegt Chombar zelf, ‘the new world’ – productstrategie, nieuwe ontwikkelingen. Zijzelf staat garant voor ‘the real world’ – het omzetten van die ideeën in goede producten en die naar de markt brengen. “Onze jobs zijn vrij complementair”, vindt ze. “Binnen Melexis komen we eigenlijk niet zo vaak in elkaars vaarwater.”

Chombar en De Winter hebben samen drie kinderen. “Natuurlijk lukt dat niet zonder de juiste ingesteldheid. Daarom hebben we de kinderen ook altijd heel nauw bij onze jobs betrokken. Daar hebben ze ook veel levenswijsheid uit gehaald, denk ik. Ze hebben geleerd dat je voor sommige dingen hard moet werken, en dat je voor andere zaken geduld moet hebben.”

Ingrid De Latte, managing director NextiraOne Benelux

Net geen 50 en topvrouw van een grotendeels door mannen gedomineerde integratorbusiness. Ingrid De Latte is de managing director van de Benelux-activiteiten van Nextira One. Dat telt vandaag 280 werknemers, waarvan 220 in Zaventem. Midden februari 2005 ging ze er aan de slag. Ze slaagde er in om de omzet op te krikken van 42 naar ruim 52 miljoen euro dit jaar. Als rasverkoopster weet ze haar medewerkers te stimuleren en te laten puzzelen over complexe oplossingen zoals Genesys callcenters.

Op haar zeventiende begint ze aan studies Toegepaste Wetenschappen, waardoor ze nauwelijks 21 al aan de bak komt bij Rank Xerox, meteen in de verkoop. Wat later trekt ze naar Kodak, waar ze het tot marketingdirecteur schopt. Toch is Ingrid De Latte niet meteen de vrouw die opduikt op grote feesten en cocktails. Zij houdt meer van kleinere ensembles.

Bij de liberalisering van de telecommarkt in ’98 moet ze bij Belgacom de grote corporate klanten pamperen. Twee jaar later stapt ze echter over naar concurrent KPN België. Haar eerste job als ceo start De Latte in 2001 bij telecomleverancier Avaya waar ze een forse herstructurering met succes rondkrijgt. Een ervaring rijker. Kort daarna kiest ze voor de integrator NextiraOne. De Latte, moeder van een dochter van inmiddels 24, slaagt erin NextiraOne uit te bouwen tot een behoorlijk draaiend bedrijf. “Het voordeel van een regionale topjob bij een integrator is dat de strategie wel globaal wordt bepaald, maar dat je in eigen land toch nog een grote vrijheid hebt.

Els Demeester, managing director Tech Data Benelux, Duitsland en Oostenrijk

“Ik heb nooit een glazen plafond gevoeld”, zegt Els Demeester overtuigd. Anderzijds is ze al geruime tijd voorvechter van de rechten van de vrouwen binnen distributiereus Tech Data. Het bracht haar zelfs op het idee een ‘women’s council’ op te richten in Duitsland. “Ik heb ontdekt dat positieve discriminatie van vrouwen de enige objectieve manier is om tegen al die negatieve krachten in te gaan.”

Demeester (43), van opleiding industrieel ingenieur micro-elektronica, werkt al sinds 1988 in de distributiesector. Vanaf 1989 is ze aan de slag bij Computer 2000, dat in het jaar 2000 Tech Data wordt na een overname. In dat jaar wordt ze ook managing director van België en in 2001 van de hele Benelux. Sinds april vorig jaar heeft ze ook Duitsland en Oostenrijk onder haar hoede. Demeester zegt nu te beseffen dat de Benelux maar een voorsmaakje was. “Je stelt in Europese en wereldwijde context erg weinig voor, ook al doe je het nog zo goed, tenzij je Engeland, Frankrijk of Duitsland bent.” Hoewel ze zichzelf ambitieus noemt en uitdagingen nodig heeft, is ze erg realistisch over haar nieuwste functie. “Denken dat dat voor mij een project is van 2 à 3 jaar, ‘omdat we het al gedaan hebben’, is een complete utopie.” Die grote uitdaging noopte haar wel om 3 dagen per week in München te gaan werken, ver van haar twee zoons en haar man. “Ik heb die impact onderschat”, geeft ze toe. “Het leek net een navelstreng die werd doorgeknipt. Maar nu heb ik mijn manier gevonden om ermee om te gaan.”

Anne Fievez, CIO Bank Degroof

Na een opleiding burgerlijk ingenieur informatica en beheer aan de Faculté Polytechnique de Mons – “met grote onderscheiding, ondanks een goed gevuld studentenleven” – ging Anne Fievez in ’81 aan de slag in de banksector. Ze werkt er nog altijd. Morgan Bank werd haar eerste werkgever. Tijdens die twee jaar maakt ze de splitsing van Euroclear en de oprichting van Euroclear België mee. In ’83 stapt ze over naar Bank Nagelmackers, eerst in de afdeling beveiliging en uiteindelijk als directeur van het departement Organisatie en Informatica. Na de overname door Delta Lloyd beslist ze Nagelmackers te verlaten maar ze zorgt wel nog voor de integratie van de computersystemen van beide ondernemingen. Een consultancymissie voor Puilaetco levert haar eind 2004 de functie van consultant associate op bij de directie informatica van Bank Degroof.

De moeder van drie kinderen leidt een drukbezet leven in deze woelige tijden. Ze houdt van die uiteenlopende rollen en blijft graag in contact met de buitenwereld, maar houdt weinig vrije tijd over. Anne Fievez is van oordeel dat it ten dienste van de business moet staan. It moet uit haar ivoren toren komen om de toegevoegde waarde voor gebruikers duidelijk te maken en projecten voor te stellen waarmee die toegevoegde waarde prioriteit kan krijgen. In de loop van haar carrière aarzelde Anne niet te wijzen op verschillen in behandeling tussen mannen en vrouwen. “Laten we proberen geen onderscheid te maken”, is haar credo. Ze is er zich anderzijds erg van bewust dat een vrouw meer moet doen om respect en waardering te krijgen in de bedrijfswereld dan een man.

Ann Holvoet, ead of production Disaster Games

Ann Holvoet is het levende bewijs dat je uit de klauwen van de ict-clichés kan blijven: ze is allereerst een van de weinige vrouwen in de sector, ze studeerde bovendien geen informatica, maar volgde wel een opleiding tot helikopterpiloot in de Verenigde Staten en ze heeft nu haar eigen, Belgische gamesbedrijf Disaster Games. Haar helikopterkennis bracht haar begin van de jaren ’90 naar de Britse gameproducent Empire, waar ze moest helpen om de helikoptergame Apache Havoc een realistische toets te geven. Zo belandde ze nadien als pr-manager bij Atari, waar ze later ook als sales manager en als business development manager werkte. Na 12 jaar in de gameswereld, richtte Holvoet in 2004 haar eigen gamesbedrijfje op. Naast een hoop freelance opdrachten heeft haar team ook een eigen shootergame op stapel staan.

Tijdens haar zoektocht naar fondsen sprak Holvoet ook met het IBBT, waar ze een lans brak voor de Belgische gameswereld. Het verhaal maakte indruk. Sinds dit jaar zetelt Ann Holvoet in de raad van bestuur van het IBBT. “Ik wil het pad helpen effenen, met name voor het nieuwe talent dat er straks aankomt”, klonk het in een recent interview. Daarnaast engageerde ze zich in de Adviesraad van het e-genderproject van Flanders Multimedia Valley, een initiatief dat wil aantonen dat er in de it-sector wel degelijk jobkansen bestaan voor vrouwen. Holvoet beoefent de Chinese gevechtskunt Bagi en de Chinese bewegingsleer Qigong. In Zweden volgde ze een opleiding ‘counterterrorism’. “Uit interesse, maar even goed vormt het een stuk input voor games.

Danielle Jacobs, directeur Beltug

Wie Danielle Jacobs zegt, zegt Beltug. En omgekeerd. Jacobs, bijna 44, belichaamt de Belgische vereniging van telecomgebruikers. Eind dit jaar staat ze immers al twaalf jaar als directeur aan het hoofd van de belangengroep die de voorbije twaalf maanden alleen al bijna honderd leden meer kon aantrekken. Beltug telt er inmiddels 710, waarvan 60 procent ict-verantwoordelijken. Onder haar leiding is de club gegroeid tot een professioneel klankbord voor ict-problemen en oplossingen bij bedrijven, bij regelgevende ingrepen. Beltug geldt ook als waakhond voor telecomoperatoren. Danielle Jacobs is daardoor ook lid van het Raadgevend Comité voor Telecommunicatie, mag haar standpunten aankaarten bij ict-minister Vincent Van Quickenborne en bij het BIPT en is regelmatig te gast in de Bel-gacomtorens en op seminaries. Bijna maandelijks komen ict-managers in ‘Exchanges’ samen om hun besognes uit te wisselen. Steeds vaker gaat het over domeinen die het loutere telecomterrein overschrijden.

Danielle Jacobs heeft twee kinderen, Peter (16) en Erika (14), en moet zowat de enige vrouw uit deze top tien zijn voor wie woning en kantoor (in Keerbergen) samenvallen. Toch speelt ze vaak op verplaatsing bij leden of organisaties. Zo is ze eind oktober te gast in Boekarest waar ze het zal hebben over nummeroverdraagbaarheid. Dat doet ze als actief bestuurslid van de International Telecom Users Groep INTUG. Jacobs zetelt ook als vertegenwoordigster van Beltug in DNS, de Belgische vereniging die verantwoordelijk is voor het toekennen van domeinnamen

Tanuja Randery, CEO Colt Benelux

Haar Indische oorsprong geeft haar een exotische tintje, haar alertheid en snelle analyse tonen haar intelligentie. Tanuja Randery (42) combineert dat met een guitig non-comformisme. “Toen ik hier aankwam bij Colt België was het nogal een conservatieve boel. Het doet me plezier dat het intussen veranderd is. Nu ben ik mogelijk wel de meest conservatieve in de vergadering”, lacht Randery. Ze heeft een groot deel van haar jeugd in de Verenigde Staten doorgebracht, haalde een mba aan de Boston University en begon vervolgens als consultant bij McKinsey waar ze op zes jaar tijd vrij snel opgang maakt en verantwoordelijk wordt voor een aantal transformatieprojecten bij grote ict-bedrijven. Uiteindelijk weet ze dat te verzilveren bij EMC als vice-president voor global strategic initiatives binnen de software afdeling. Ze ontmoet er Jean-Yves Charlier, die later bij BT en vervolgens bij Colt als ceo aan de slag zou gaan. Daardoor tuimelt ze in de telecomsector.

In 2004 gaat ze dan ook aan de slag bij Colt waar ze managing director strategy and business transformation wordt. Die job combineeert ze sinds oktober 2006 met de baan van ceo van Colt Benelux. Daarmee werd ze de tweede vrouw die in ons land een telecomoperator leidde. Eerder was Christine Castelein jarenlang managing director van MCI/Verizon. Colt België stond in 2006 voor een omzet van bijna 100 miljoen euro. Tanuja Randery heeft een zoontje van zeven, staat bekend als iemand die hard werkt, maar houdt van lekker tafelen. En ze lacht graag, hoe veeleisend ze bij momenten ook is. “Reaching for the impossible. Think big,” zo wil ze het graag.

Béatrice Van Bastelaer, commissaris Easi-Wal

Béatrice Van Bastelaer werd in september 2005 benoemd tot commissaris van Easi-Wal en is in die functie belast met e-government en administratieve vereenvoudiging binnen het Waals Gewest. Ze houdt er een ongedwongen en tegelijk strikte aanpak op na. Dat strikte is terug te voeren tot haar opleiding economische wetenschappen, gevolgd door een aanstelling als onderzoekster binnen de Interfacultaire Cel Technology Assessment (CITA) van de FUNDP in Namen. Sinds 2002 bekleedt ze een bestuursfunctie binnen Wall-On-Line met e-gov als kerntaak. Maar daarnaast straalt ze een zelden geziene spontaneïteit uit en is het duidelijk dat ze het algemeen belang met overtuiging dient. “Anders hield ik niet uit!”

Van Bastelaer, net geen 40, verzet zich tegen de politisering van het openbaar ambt en wil bewijzen dat met een pragmatische aanpak ook beperkte middelen resultaten kunnen opleveren. Sinds haar aantreden aan het hoofd van Easi-Wal ijvert ze voor de invoering van een transversale methodologie en visie op e-govern-ment binnen de bestuursinstanties. Een ander stokpaardje is de gebruiker in het centrum van alle e-gov-acties plaatsen, via een vereenvoudiging van de administratieve formulieren en een betere onderlinge afstemming van de websites van de diverse bestuurslichamen. Voorts is ze voorstander van een gezamenlijk gebruik van resources en van opensourcetoepassingen. De moeder van 3 jonge kinderen wordt door haar collega’s een ‘Shiva’ genoemd. Dat zij een vrouw is, “speelt eigenlijk nauwelijks een rol” als er maar resultaten op tafel komen. Die grote dosis energie leverde haar ook nog es de rol van secretaris van de CIO Club Wallonie-Bruxelles op

Rita Verreydt, gedelegeerd bestuurder van Sogeti België

De Gentse historica Rita Verreydt leidt een van de grootste it-dienstenbedrijven van het land. Toch kwam ze veeleer toevallig terecht in de sector. “Ik hield vroeger vooral van geschiedenis, maar daar zat geen toekomst in”, wist ze al snel.

Na acht jaar les geven in het middelbaar onderwijs, belandde Verreydt bij Promedia in Antwerpen, waar ze advertentieruimte verkocht. Enkele maanden later stroomden de aanbiedingen van concurrerende bedrijven al binnen. Met de kleine start-up Gitek, die toepassingen voor computersystemen verkocht, koos ze voor de minst voor de hand liggende optie. “Het risico was wellicht groter, maar de carrièrevooruitzichten waren dat ook”.

Vandaag maakt Gitek integraal deel uit van de Capgemini-dochter Sogeti, ontstaan uit de fusie tussen Gitek, Transiciel en Ariane II. De it-dienstenonderneming kan bogen op belangrijke klanten in het bankwezen, de farma- en de telecomsector en de automobielindustrie, en telt intussen meer dan 1000 werknemers.

Verreydt kreeg de opdracht om de verschillende onderdelen van Sogeti te integreren, en vandaag wil de ceo vooral aan de naambekendheid van haar onderneming werken. “Onbekend maakt onbemind”, weet ze nog. “De mensen kennen ons nog onvoldoende, wat je soms merkt aan de rekrutering. Er is dus nog werk aan de winkel.” Eén en ander zorgt ervoor dat de agenda van Verreydt overvol zit. In haar vrije uurtjes neemt de topvrouw graag een boek ter hand, maar het ontbreekt haar vaak aan tijd om nog aan lezen toe te komen. Eén van haar grote dromen is met haar drie kinderen door Zuid-Amerika, Afrika of Australië te trekken.

Luc Blyaert; [FT]; [STG]; [LB]; [MH]; [STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content