Systemat meent dat ze met een hernieuwde focus op haar ‘core business’ en via het gediversifieerd profiel de toekomst met een zeker vertrouwen tegemoet kan zien. Maar 2010 zal nog een spannend jaar worden.

Systemat bestaat 25 jaar. Het liep niet altijd even gesmeerd. Het begin was moeilijk. Daarna volgden, na een veelbelovende start (met internationale partnerships, de bouw van de distributiesite van Jumet, de verkiezing van Jean-Claude Logé tot Manager van het Jaar), vijf waanzinnige jaren (1995-2000): grote contracten, beursgang, grootscheepse uitbreidingen in het buitenland. Wellicht te waanzinnig, want door de explosie van de internetbubbel, de aardschok die de distributiesector trof, de ineenstorting van de beurzen, maar ook door het eigen falen van de internationale strategie brak voor Systemat een zwarte periode aan. “2000-2005 was de hel”, verklaart Bernard Lescot, gedelegeerd bestuurder. “Daarna volgden vijf jaar in het vagevuur, waarbij opnieuw gefocust werd op het geografische hart (BeLux). Daar hoorde een terugkeer bij naar de principes van nabijheid met de klanten en een structuur op basis van twee pijlers (kmo’s en grote klanten). Daar hebben we de juiste beslissingen genomen, die een nieuwe periode, het ‘paradijs’ moesten inluiden voor de firma. Maar toen brak de crisis uit, die niemand had voorspeld. Daardoor zal 2010 dus niet het eerste jaar van het paradijs zijn. 2010 zal eerder het laatste jaar van het vagevuur zijn.”

Relatief optimisme

Ondanks het moeilijke jaar 2009 en de overtuiging dat de crisis niet eeuwig zal blijven duren, zegt Systemat zijn core business gevrijwaard te hebben en al te bruuske beslissingen te hebben vermeden. Geen massale ontslagen bijvoorbeeld, uitgezonderd het verdwijnen van de afdeling Aankopen (acht personen) “die niet langer een bestaansreden had.”

Om de daling van het aantal interventies ter plaatse en allerlei ontwikkelingen het hoofd te bieden, koos het bedrijf ervoor om haar personeelsbestand te herstructureren: staging, ontwikkeling van het datacenter, installatie van telefonie, transfers naar andere teams, … “Ook al zijn er nu minder projecten in consolidatie of virtualisatie, de mensen zijn er nog altijd, klaar voor wanneer de economie weer aantrekt. De medewerkers maken de kracht uit van een onderneming. Het is van essentieel belang om hen zoveel mogelijk te behouden. En dat impliceert flexibiliteit. We proberen dus om alle monocompetenties weg te werken en leggen de nadruk op interne opleidingen in andere domeinen (Exchange, VMware, …). Pas als de crisis één of twee jaar zou aanslepen en projecten langdurig uitblijven, moeten we ons vragen gaan stellen.”

Bernard Lescot zegt “relatief optimistisch” te zijn voor 2010 – vanaf het tweede semester. “We verwachten geen grote veranderingen in het volume van de business, zeker niet in de loop van de eerste zes maanden. Twee grote contracten (bij de Europese Commissie en bij de Federale Opdrachtencentrale (ForCMS)) compenseren de terugval van het omzetcijfer dat werd geboekt in 2009. De projecten zullen weer op gang komen, ook wat virtualisatie en consolidatie betreft. Ze zullen wellicht kleiner zijn in omvang, maar de ondernemingen kunnen niet eeuwig vasthouden aan hun huidige systemen.”

Zo meent Bernard Lescot ook dat de verschillende vormen van outsourcing (inclusief SaaS) het goed zullen blijven doen in 2010. “In 2009 hebben activiteiten en producten die een variabilisering van de kosten mogelijk maken (leasing, renting, SaaS, FlexiPrint, …), goed gewerkt omdat de bedrijven geen geld willen uitgeven. Gisteren nog bij wijze van spreken vond de asp-mentaliteit geen gehoor bij de kmo’s, die liever zelf eigenaar bleven van hun it. Vandaag zien ze om budgettaire redenen in dat het goed kan zijn om geen eigen infrastructuur te hebben. Een goed netwerk met hoge beschikbaarheid, potentieel voor restauratie en reprise, is vandaag onbetaalbaar voor een kmo.”

Zal Systemat haar SaaS- en Global IT-activiteiten openstellen voor de grote klanten? “Ons infocenter is niet uitgerust om grotere klanten op te vangen, tenzij voor specifieke activiteiten (e-mail…). Volledige outsourcing is onmogelijk, maar momenteel wordt wel een analyse uitgevoerd. Die onderzoekt op welke manier op een hogere snelheid kan worden overgegaan in Jumet: tot waar, tegen welke kostprijs, voor welke rentabiliteit… In het eerste semester zal een beslissing worden genomen. In elk geval is SaaS een investering die ons bevalt, aangezien we dan volledig baas zijn.”

Beredeneerde groei

Bernard Lescot vindt de huidige omvang van Systemat ideaal gezien zijn omzetcijfer. “Maar we willen dat verhogen en de diensten die ‘people-intensive’ zijn, moeten we uitbreiden, ook al gebeurt dat geleidelijk.” Ook in Vlaanderen is een inspanning nodig. “Daar zijn we onvoldoende vertegenwoordigd in verhouding tot onze omvang.” Daarom ook worden nieuwe mensen aangeworven in Antwerpen, Gent en Limburg. Op termijn zouden nieuwe expertisedomeinen moeten worden toegevoegd aan de competenties op het vlak van virtualisatie, consolidatie en opslag. Maar daar moet nog een keuze worden gemaakt. “Systemat is geen voorloper, eerder een goede volger. We onderzoeken enkele pistes van nabij, zoals de integratie van telefonie, mobiliteitsoplossingen, home office. De keuzes zullen afhangen van de vraag en de identificatie van pijlers waarop de concurrentie minder sterk is.”

Brigitte Doucet

“Systemat is geen voorloper, eerder een goede volger. We onderzoeken enkele pistes van nabij, zoals de integratie van telefonie, mobiliteitsoplossingen, home office.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content