Dertig procent van de bedrijfsleiders verwacht een groei in het eerste kwartaal van 2010; 49 procent onder hen verwacht groei in het tweede kwartaal. Opmerkelijk hierbij is wel dat it-budgetten niet mee de hoogte ingaan (Bron: Gartner ITxpo 2009).
Een hoera-stemming is dus niet op zijn plaats. Er komt een vloedgof aan ict-werk op ons af dat met dezelfde budgetten moet worden waargemaakt. Zowel onze mentaliteit als onze manier van werken moet veranderen, anders halen we het niet. Diegenen die denken (en volgens mij zijn het er veel te veel) dat ze terug kunnen naar de tijd van ‘vrijheid blijheid’, zitten er volledig naast. Het voortdurend introduceren van de allernieuwste technologie zonder enige vorm van architecturaal denken, het uitvinden van persoonlijke hoogstandjes ‘on the spot’, het iteratief in rondjes draaien omdat men het vertikt na te denken op het ogenblik dat het nodig is, is definitief voorbij. Na de crisis (en dat is zowat nu) kunnen we het ons niet blijven veroorloven dat 30 procent van de projecten faalt. Zowel productiviteit als kwaliteit moeten omhoog. Consistentie, zowel op het functionele als op het technologische vlak, wordt een absolute noodzaak.
Ik garandeer het u: er staat ons een tijd van schaarste te wachten. Enerzijds herinvesteren bedrijven nu al, onder invloed van de eerste tekenen van economisch herstel, wat de vraag naar automatisatie doet toenemen. Anderzijds worden we met onze neus op de demografische realiteit gedrukt. Vanaf 2010 wordt vergrijzing een probleem: er komt meer uitstroom dan instroom op de arbeidsmarkt.
Kwaliteit zal primeren op kwantiteit. Discipline en standaarden zullen het halen van nodeloze creativiteit. Het nieuwste framework gebruiken is écht niet nodig. Laat ons liever gewoon opleveren.
Deze schaarste zullen we alleen maar kunnen oplossen door te focussen op 3 belangrijke aspecten die zowel voor de business als voor ict gelden: het reduceren van mislukkingen, het verhogen van de productiviteit en het produceren van kwaliteit. In de toekomst moeten we tot een gezondere 80/20 succesratio komen: 80 procent van de projecten moeten slagen, terwijl we van 20 procent nog kunnen aanvaarden dat ze niet optimaal verlopen. Een hele verbetering, want vandaag mislukt nog steeds 30 procent van de projecten. 40 procent behoort zelfs tot de categorie “problematisch”, terwijl maar 30 procent echt slaagt. Een evolutie naar 80 procent geslaagde projecten betekent een verbetering van meer dan 230 procent en gigantische besparingen. Verder moeten we onze ict-processen maximaal automatiseren -inclusief het ontwikkelproces-, wat rigoureuze standaarden en processen vereist. En kom mij nu niet vertellen dat we de vrijheid van de ontwikkelaar niet mogen beknotten. Ik pleit voor een beknotting van zijn vrijheid en tegelijkertijd voor het stimuleren van zijn creativiteit. Ik pleit voor een duidelijk verantwoordelijke rol van de business in onze projecten. Ik pleit voor incrementeel opleveren in plaats van iteratief. Ik pleit voor het geautomatiseerd afdwingen van standaarden en richtlijnen voor ontwikkeling. Kortom: onze productiviteit kan zonder meer met ruim 20 procent naar omhoog. Gigantische besparingen zijn dus mogelijk.
Met betrekking tot het produceren van kwaliteit ligt een grote verantwoordelijkheid bij de business en bij de ict’ers die rechtstreeks met de business in contact zijn. Er moet gepraat worden over business architectuur, over verbeterprocessen en niet over wat nodig is voor de implementatie van een nieuw systeem. Enterprise Architectuur speelt hierbij een rol: alles moet zijn plaats krijgen in functie van de formele strategische doelstelling. Ook ict-standaarden, geautomatiseerd testen, streng software change & configuration management, goede applicatie- en technische architectuur zijn belangrijk. Het produceren van kwaliteit laat ons toe heel wat tijd te besparen, zowel tijdens het bouwen, het uitvoeren, als tijdens het onderhoud. Het is 5 voor twaalf. Reageer nu, de klok tikt.
Guido Van Humbeeck is Senior Partner van AE nv
LinkedIn: be.linkedin.com/in/guidovhe
mail: gvh@ae.be
Guido Van Humbeeck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier