“Onze concurrenten slaan de bal mis. 5G gaat echt niet alleen over meer snelheid”. Een gesprek over mobiel internet met Tod Sizer, head of wireless research bij Bell Labs.
Terwijl 4G nog lang niet uitgerold is over het hele land, en heel wat consumenten en bedrijven blijven klagen over gebrekkige 3G-signalen, wordt door de verzamelde telecomindustrie al werk gemaakt van mobiel internet van de vijfde generatie. Om de haverklap claimt een infrastructuurleverancier als NSN, Huawei of Ericsson wel een of andere doorbraak. Samsung slaagde er al in om een hd-film in enkele seconden te downloaden met een topsnelheid van 1,25 gigabyte per seconde. Huawei heeft het eveneens openlijk over 10 Gbps tegen 2020. Grote afwezige in de buzz over 5G lijkt Alcatel-Lucent te zijn. “Dat lijkt misschien zo, maar toch werken wij al tien jaar aan 5G. Wij noemden het ‘Beyond 2020’ voor er voor het eerst van 5G gesproken werd”, lacht Tod Sizer, head of wireless research bij Bell Labs, de onderzoeksafdeling van Alcatel-Lucent in New Jersey. “Trouwens, 10 Gbps? Onder zo’n toevloed aan informatie zouden de siliconen van je huidige tablet gewoon wegsmelten.”
NIET ALLEEN EEN NIEUWE RADIO
Sizer maakt ons meteen duidelijk dat hij niet echt opgezet is met die snelheidsclaims van concurrenten. “Dat is níet waar 5G in onze ogen over gaat. Heel wat van onze concurrenten slaan daar de bal mis”, zegt Sizer. “5G draait om de verwachtingen van de toekomstige consumenten. Het gaat om 13-jarigen van nu die in 2025 twintigers zullen zijn die op 5G-signalen surfen. Dat zijn kinderen die in de eerste plaats overal verbonden willen zijn. We moeten als infrastructuurleverancier eerst trachten te achterhalen wat de consument precies verlangt van mobiele communicatie. Ja, uiteraard zijn snelheid en voldoende capaciteit daarbij belangrijk, maar voor mij is 5G dus niet zomaar een nieuwe, snellere ‘radio'”, aldus Sizer. Bij Bell Labs wordt bijvoorbeeld ook gewerkt rond het verbeteren van het (mobiele) netwerk op heel wat meer punten dan alleen het netwerk. “Elke applicatie – of het nu een voice-gesprek, gaming, video of mobiel surfen betreft – heeft andere vereisten qua latency, doorvoersnelheid, performantie, veiligheid. Het netwerk van de toekomst moet intelligenter en flexibeler zijn en zichzelf aanpassen aan die vereisten. En dat gaat verder dan het radiogedeelte: het gaat over de provisioning van de hele route vanaf je tablet of smartphone tot aan de cachingserver. End-to-end performance dus, dát is wat de consument verlangt”, beweert Sizer die het voorbeeld van ‘context aware resource allocation’ geeft. “Stel dat je op een hogesnelheidstrein een film bekijkt op je tablet. Het netwerk weet dat je aan het streamen bent, en via positiebepaling weet het dat je binnen een minuut in een tunnel duikt waar nauwelijks nog bereik is. Het netwerk is dan slim genoeg om snel een grote buffer te vullen zodat je streaming film toch gewoon blijft doorlopen tot wanneer je weer uit de tunnel komt. Zulke slimme functies, dát is voor mij 5G”, zegt Sizer.
BATTERIJDUUR EN M2M
Daarnaast gelooft Bell Labs ook dat nieuwe applicaties als m2m voor andere netwerkvereisten zullen zorgen. “Het huidige LTE kan zeker overweg met m2m-toepassingen, maar doet dat niet efficiënt. Stel dat we er in slagen om een batterij voor machine-sims te maken die meer dan tien jaar meegaat, dan zouden we pas apps kunnen maken – voor auto’s bijvoorbeeld, denk dan aan car2car-applicaties. We hebben trouwens veel gesprekken met wagenfabrikanten. Ja, ze evolueren traag, maar als je met hen kan praten over 2025 zijn ze wel heel erg geïnteresseerd”, aldus Sizer.
Batterijduur is overigens ook iets wat Sizer graag opgelost wil zien in de toekomstige 5G-standaard (zie kaderstuk). “Wie een lege batterij heeft, zit in de problemen. Dat fundamentele probleem moeten we echt oplossen, door bijvoorbeeld aan de netwerk-kant verbeteringen door te voeren die de batterijduur ten goede komen, maar ook via de handsets zelf en via bijvoorbeeld small cells. De manier waarop de terminal met het netwerk communiceert kan ook nog sterk verbeterd worden. ‘The best way to serve energy, is to turn the lights off.’ Die gedachte moeten we doortrekken naar het netwerk”, besluit Tod Sizer.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier